Canlı blog | Rusya ordusu Kiev kent merkezine ilerliyor: Mariupol'da sivillere insani yardım ulaştırılamıyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev sabaha siren sesleriyle uyandı; Rusya ordusu kenti kuşatma operasyonu yürütüyor. Dnipro'ya hava saldırıları sürerken Mariupol'da mahsur kalan siviller insani yardım bekliyor.

Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları üçüncü haftaya girerken ülkede çatışmaların yanı sıra insani yardım koridorlarından tahliyeler ve diplomatik temaslar devam ediyor. Uluslararası kuruluşların yayınladığı uydu görüntüleri, Rusya ordusunun Kiev kent merkezine ilerlediğini gösterirken aynı zamanda başkent yakınlarındaki yerleşim yerlerine topçu atışları yapılıyor.

Ülkenin güneydoğusundaki liman kenti Mariupol'da ise şiddetli çatışmalar sürüyor. Çatışmalar insani koridorlardan tahliyeleri ve yardım paketlerinin ulaştırılmasını engellerken kentte binlerce sivilin kısıtlı yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçlarla mahsur kaldığı belirtiliyor.

Rusya ordusunun dün hava saldırısı başlattığı Dnipro kentine dönük saldırılar bu sabah da devam ediyor. Dnipro Belediye Başkanı Boriys Filatov, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin söz konusu saldırıları hiçbir kayıp vermeden püskürttüğünü açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından "Rusya ordusu Mariupol'da aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu sivillerin sığındığı camiyi bombaladı" açıklaması yaptı.

UKRAYNA'DA İNSANİ KORİDORLARDAN CUMARTESİ GÜNÜ 13 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşuk, farklı bölgelerde cumartesi günü açılması öngörülen 14 insani koridorun 9'unun kullanılabildiğini ifade etti. Bu koridorlar üzerinden 13 bine yakın Ukraynalının tahliye edildiğini belirten Vereşuk, "Dün 7 binden fazla insanı tahliye edebildiysek, bugün 13 binden biraz daha az kişiyi tahliye etmeyi başardık" dedi.

SIRBİSTAN DEVLET BAŞKANI: HAVA SAHAMIZI KAPATMADIĞIMIZ İÇİN BASKI ALTINDAYIZ

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandr Vucic, ülkesinin Avrupa Birliği'nin (AB) hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasının ardından Belgrad ile Moskova arasındaki uçuşları ikiye katlama kararı konusunda baskı gördüğünü söyledi.

Sputnik'in haberine göre Pink TV'ye konuşan Vucic, “Bir yerine iki uçakla (Rusya'ya) uçuyoruz, bize Ukraynalıların kanıyla para kazandığımızı söylüyorlar” dedi

ABD'DEN UKRAYNA'YA İLAVE 200 MİLYON DOLAR SAVUNMA YARDIMI

ABD hükümeti, Ukrayna'ya askeri ekipman ve eğitim dahil ilave 200 milyon dolar savunma yardımı yapılacağını duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "Dış Yardımlar Yasası" kapsamında, Ukrayna'ya 200 milyon dolar daha savunma yardımı yapılması talimatı verdi.

Söz konusu yardım, ABD Savunma Bakanlığı envanterinden 200 milyon dolar değerinde teçhizat ve askeri eğitimleri içerecek.

1961 yılında kabul edilen Dış Yardımlar Yasası, başkanlara ABD Kongresinin onayı olmadan yabancı ülkelere acil durumlarda yardım yapılması yetkisi veriyor.

HARRIS: ARADA OKYANUS OLSA DA BU SALDIRGANLIK BİZİ DE ETKİLEYECEK

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının, Avrupa'nın demokrasi ve güvenliğini de tehdit ettiğini söyledi.

Harris, Demokratik Ulusal Komite'nin (DNC) toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya'nın saldırısına karşı ABD, NATO ve Avrupalı müttefikleri arasındaki birliğe vurgu yaptı.

“Rus işgali sadece Ukrayna'nın demokrasisini tehdit etmiyor, Avrupa genelinde demokrasiyi ve güvenliği de tehdit ediyor” diyen Harris, “Arada bizi ayıran bir okyanus olsa da bu saldırganlık bizi de etkileyecek” uyarısı yaptı.

RUSYA VE UKRAYNA MÜZAKERELERİ ÇEVRİM İÇİ YAPILIYOR

Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin çevrim içi olarak devam ettiği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor” dedi.

Heyete, önceden olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy'in başkanlık yaptığını söyleyen Peskov, müzakerelerin detaylarıyla ilgili “Şu an için ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyoruz” diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rus heyeti ile görüşmeler artık kesintisiz video formatında devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Özel çalışma alt gruplarının da oluşturulduğu bilgisini paylaşan Podolyak, Ukrayna'nın pozisyonlarının önceki direktifler tarafından belirlenmiş olduğunu hatırlattı.

MOSKOVA BORSASI GELECEK HAFTA DA KAPALI KALACAK

Rusya'nın yönelik yaptırımların ardından, işlemlere kapatılan Moskova Borsası gelecek hafta da açılmayacak.

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere 14-18 Mart'ta da devam edilmeyeceği belirtildi.

Rus Rublesi'nin Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

RUSYA: UKRAYNA’DA 3 BİN 593 ASKERİ ALTYAPI TESİSİNİ İMHA ETTİK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da toplam 3 bin 593 askeri altyapı tesisinin yok ettiklerini söyledi. Konaşenkov, bir gün içerisinde Rus askeri birliklerinin Ukrayna’da 1 Mi-24 helikopter, 3 insansız hava aracını vurduğunu belirtti.

Ukrayna’ya ait 79 askeri altyapı tesisinin yok edildiğini kaydeden Konaşenkov, bunların arasında 4 komuta kontrol merkezi, 1 iletişim merkezi, 3 çok namlulu roketatar, 3 elektronik harp istasyonu, 6 cephane ve 54 askeri teçhizat deposunun bulunduğunu aktardı.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Rus askeri birlikleri Ukrayna’da 3 bin 593 askeri altyapıyı imha etti. Bunların arasında 61 helikopter, 126 insansız hava aracı, 1159 tank ve zırhlı araç, 118 çok namlulu roketatar, 436 obüs ve havan topu, 973 özel askeri araç yer alıyor” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV'LA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, telefın görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki bakanın Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

ZELENSKİY: RUSYA'YLA 'BİR ŞEYLER' ÜZERİNDE ANLAŞMAYA BAŞLADIK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı yeni açıklamada Rusya ile yürütülen müzakerelerle ilgili "Rus heyetle belli başlı konuların görüşüldüğünü, bir şeylerde anlaşmaya başladıklarını" söyledi. "Yalnızca Rusya’dan değil, Batılı liderlerden de güvenlik garantileri almaları gerektiğini" belirten Zelenskiy, Rusya yönetimi ile görüşmelere hazır olduğunu da ifade etti. Zelenskiy, "Ukrayna savaşmak istemiyor, bunun 'komşularıyla tüm güvenlik garantilerinin’ yer alacağı bir belge ile pekiştirilmesi gerekiyor. Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine ihtiyacı var, kredi ile de olsa satın almaya hazırız" diye konuştu.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett'le görüşmesine de değinen Zelenskiy, “Bennet ile konuştum ve Rusya’da, Belarus’ta görüşmenin doğru olmadığını söyledim. Teknik toplantılardan değil, liderler arasında bir görüşmeden bahsediyorum. İsrail, Kudüs’ün bunun için bir yer olabileceğini düşünüyorum, ona da bunu söyledim” dedi.

Zelenskiy, "Ukrayna’nın NATO’ya kabulü yönünde, üye ülkeler arasında üzerinde anlaşılmış bir tutum yok" açıklaması da yaptı. Ukrayna lideri, çatışmalarda yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini de ifade etti.

ALMANYA'NIN BİR BANKASI DAHA RUSYA'DAKİ FAALİYETLERİNİ SONLANDIRDI

Almanya'nın dev banka şirketleri arasında yer alan Commerzbank, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı. Ülkenin en büyük bankası Deutsche Bank da bu sabah yaptığı açıklamada, Rusya'daki faaliyetlerini "kademeli" sonlandıracağını duyurmuştu.

DONETSK YÖNETİMİ: ORTADOĞU'DAN BİNLERCE GÖNÜLLÜ GELMEYE HAZIR

Rusya'nın destek verdiği Donetsk yönetiminin lideri Denis Puşilin, "Ortadoğu'dan gönüllüler yakın bir tarihte Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DPR) güçleri arasına katılabilir" açıklaması yaptı. Rus haber ajansı Interfax'in haberine göre, Puşilin bir Rus kanalına yaptığı açıklamada, birçok ülkeden "gönüllü" talepleri olduğunu iddia etti. Puşilin, söz konusu talepleri kabul edebileceklerini belirterek "Birçok ülkeden oldukça fazla talep var. Devlet Başkanı (Vladimir Putin) Ortadoğu'dan gönüllülerle ilgili tam da bundan bahsetti. Binlerce gönüllü gelmeye hazır" dedi. 

'ÇERNOBİL BÖLGESİNE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Ukrayna’nın nükleer santrallerindeki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Çernobil’de güç hatlarının hasar görmesinden ötürü bölgeye elektrik verilemediği ve dizel yakıtla çalışan jeneratörlerle elektrik sağlandığı belirtildi. Zaporjiya Nükleer Santrali’ndeki nükleer faaliyetleri izlemek için kurulan sistemlerden düzenli bilginin geldiğini belirten IAEA, Çernobil’deki sistemlerin ise hala kapalı olduğunu kaydetti.

MACRON'DAN PUTİN'E ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında yapılan telefon görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu. Yaklaşık 75 dakika sürdüğü belirtilen görüşmelerde, Macron'un Putin'e "Ukrayna'da acil ateşkes ilan etmesi" çağrısı yaptığı belirtildi. Putin'in ise Rusya ve Ukrayna arasında yapılan müzakerelere ilişkin bilgi verdiği aktarıldı.

RUSYA: UKRAYNA'YA SİLAH SEVKİYATLARI ASKERİ HEDEFLER ARASINDA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Batı ülkelerinin Ukrayna'ya silah sevkiyatlarının "potansiyel askeri tehdit olarak görüldüğü" belirtildi. Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, kamu televizyon kuruluşlarına yaptığı açıklamada "ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği silahları taşıyan konvoylar, meşru askeri hedefler arasında" ifadelerini kullandı. ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını ise "Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerine ciddi bir darbe indirmeye yönelik benzeri görülmemiş bir girişim" olarak nitelendirdi. Rusya'nın Batılı medya kuruluşları ve işletmeleri sınır dışı etme niyeti olmadığını da belirten Rus yetkili, "Gerilimi tırmandırmayacağız" mesajı verdi.

RUS MİLYARDER SAHİBİ OLDUĞU CHELSEA TAKIMINDAN MEN EDİLDİ

İngiltere'de yaptırım kararları gereği mal varlıklarına el konulan Rus milyarder Roman Abramoviç sahibi olduğu futbol kulübündeki görevlerinden men edildi. İngiltere Premier Lig yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümetin uyguladığı yaptırımlar üzerine Abramoviç'in sahibi olduğu Chelsea Kulübü'ndeki yetkileri alınmıştır" denildi. Açıklamada, söz konusu futbol kulübüyle lisans anlaşmalarının geçerli kalacağı, takımın antrenman ve maçlarını sürdürebileceği kaydedildi.

ZELENSKİY: RUS BİRLİKLERİ ON YILLAR SONRA EN BÜYÜK KAYIPLARINI VERİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna televizyonlarında yayınlanan son video konuşmasında Rusya ordusunun "son on yılların en büyük kayıplarını verdiğini" ifade etti. Rusya ordusunun 31 taburunun "artık savaşamaz hale geldiğini" söyleyen Zelenskiy, "Rus birliklerine onlarca yıl sonra gelen en büyük darbe hakkında konuşabiliriz. Rus birlikleri büyük kayıplar veriyor" dedi. 

Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentinin belediye başkanı Ivan Fedorov'un kaçırılmasıyla ilgili de konuşan Zelenskiy, "Moskova ile konuşan tüm dünya liderlerine sesleniyoruz. Fransa, Almanya, İsrail ve diğerleri. Rus güçlerince kaçırılan Federov derhal serbest bırakılmalı" dedi. Zelenskiy, Rusya'ya Mariupol'daki tahliyelerin devam etmesi için varılan geçici ateşkese uyma çağrısında da bulundu.

'PUTİN, MACRON VE SCHOLZ'LA TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAPIYOR'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bugün telefon görüşmeleri yaptığını duyurdu. Peskov, görüşmelere ilişkin ayrıntı vermedi.

BELARUS: UKRAYNA'DAKİ ASKERİ OPERASYONA KATILMAYACAĞIZ

Belarus Genelkurmay Başkanı Viktor Guleviç, Belarus'un Rusya'nın Ukrayna operasyonlarına katılma planı olmadığını açıkladı. Ukraynalı güvenlik yetkilileri tarafından "Rusya'nın Belarus'u çatışmalara dahil etmeye çalıştığı" iddialarına ilişkin açıklama yapan Guleviç, "Sınırlarımıza gerçekleştirdiğimiz askeri birlik transferlerinin Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuna olası bir katılımla ilgili olmadığını vurguluyoruz" diye konuştu. Guleviç, Ukrayna sınırında konuşlandırılan askeri kuvvetlerin yerini almak üzere beş taburun sınıra gönderileceğini de ifade etti. 

DONETSK YÖNETİMİ: İNSANİ YARDIMLAR YOLDA, DURUM KARMAŞIK

Reuters haber ajansı, Donetsk yönetiminin çatışmaların sürdüğü Mariupol kentine insani yardımların ulaştırılması konusunda kriz yaşandığı yönünde bilgi verdiğini aktardı. Buna göre, Donetsk yönetiminden Pavlo Kyrylenko, "İnsani yardım kargoları Mariupol'a doğru ilerliyor. Ancak durum karmaşık, sürekli bombardıman var" dedi.

BIDEN'IN 'ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI' SÖZLERİNE MOSKOVA'DAN YANIT

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına karşı ABD askerlerinin müdahil olmayacağını "Üçüncü Dünya Savaşı istemiyoruz" şeklinde açıklamasına yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus televizyon kanalına konuya ilişkin yaptığı açıklamada "ABD'li üst düzey yetkili açıkça Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesinden bahsediyor. Bu, sinirleri alt üst etme girişimi, uluslararası topluma kendi gündemini dayatma girişimidir, bize göre bu çizginin yıkıcı hedefleri aşikardır" ifadelerini kullandı.

'MARİUPOL'DA SİVİLLERİN SIĞINDIĞI CAMİ BOMBALANDI' İDDİASI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ordusunun Mariupol'da aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu sivillerin kaldığı Sultan Süleyman Cami'nin bombalandığı iddiasında bulundu. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, can kaybı olup olmadığı bildirilmedi.

ROSCOSMOS: YAPTIRIM KARARLARI ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU'NU YIKABİLİR

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, Rusya'ya yönelik yaptırımların Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) çökmesine neden olacağı ve 500 tonluk dev istasyonun "denize veya karaya düşebileceği" yönünde uyarıda bulundu.

Roscosmos'un temsilcisi Dmitry Rogozin, yaptığı açıklamada, yaptırımların ISS'ye hizmet veren ve istasyonun yörüngesine düzeltme işlevini yerine getiren Rus uzay aracını bozabileceği uyarısında bulundu. Rogozin, "Roscosmos'a yönelik yaptırımların bedelini düşünmeliler" dedi. 

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ISS'yi Rusya'nın yardımı olmadan yörüngede tutmak için çözüm yollarını araştırdıklarını duyurmuştu.

ABD'NİN 'KİMYASAL SİLAH' İDDİASINA RUSYA'DAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanabileceği iddiası tepki çekti. Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, "Bu tür suçlamalar yersiz. ABD'li bürokrat, her zaman olduğu gibi tek bir delil bile sunma zahmetine girmedi. Bu, ülkemizi şeytanlaştırmaya yönelik bir başka girişim" açıklaması yaptı.,

KİEV VE SUMİ'DEN SİVİLLERİN TAHLİYESİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Rusya ordusunun kuşattığı güney liman kenti Mariupol da dahil olmak üzere Ukrayna'daki birçok insani yardım koridorunun bugün sivillerin tahliyesi için açık olduğunu duyurdu. Mariupol'a çatışmalar nedeniyle insani yardım ulaştırma krizi yaşandığını belirten Vereşçuk, Kiev ve Sumi bölgelerinden tahliyelerin devam ettiğini belirtti.

KİEV YAKINLARINDA İKİ PETROL DEPOSU ALEV ALDI

Ukrayna yerel basını, Rusya ordusunun saldırılarının ardından Kiev yakınlarındaki iki petrol deposunun yandığını bildirdi. Kiev Independent'e göre, başkentin 36 kilometre güneyindeki Vasylkiv ve Kryachky kasabalarındaki petrol depoları vuruldu. Vasilkiv ayrıca büyük bir hava üssüne ev sahipliği yapıyor. Kvitneve kasabasında ise dondurulmuş gıda deposu hedef alındı.

Petrol deposundaki yangından şu fotoğraf paylaşıldı:

ABD: RUSYA'NIN NÜKLEER TESİSLERİ HEDEF ALMASI SON BULMALI

ABD, Rusya’yı Ukrayna’da nükleer güvenlik ilkelerini ihlal etmekle suçladı. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Çernobil ve Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’daki güvenlik durumuna ilişkin yeterli veriye ulaşamadığı için kaygılı olduğu belirtildi.

Granholm, “Rusya’nın pervasız eylemlerinden ve nükleer güvenlik ilkelerini ihlallerinden kaygı duyuyoruz. Harkiv’deki bir araştırma tesisinde oluşan hasara dair raporları takip ediyoruz. Kısa vadede güvenlik riski düşük düzeyde ancak Rusya’nın nükleer tesislere devam eden ateşi son bulmalı” ifadelerini kullandı. 

KAÇIRILAN BELEDİYE BAŞKANINA ULAŞILAMIYOR

Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un kaçırılmasının yankıları sürüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, belediye başkanının Rus güçler tarafından kaçırıldığı yönündeki iddiaları doğruladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de konuya ilişkin, "Başkanının kaçırılması demokrasiye karşı işlenen bir suçtur" açıklaması yaptı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko da “Melitopol'da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov'u kaçırdı" açıklaması yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise belediye başkanının kaçırılmasının "savaş suçu" olduğu ifade edildi. Belediye başkanı Fedorov'a ne olduğu ise henüz açıklığa kavuşmadı.

PEKİN'DEN YOLA ÇIKAN YARDIM KONVOYU ÇERNİVTSİ'YE ULAŞTI

Çin Ukrayna'ya ilk kez insani yardım ulaştırdığını açıkladı. Çin'in Ukrayna'ya gönderdiği ilk yardım paketinin Ukrayna'nın batısındaki Çernivtsi kentine ulaştığı ve Kızılhaç görevlilerine teslim edildiği duyuruldu. İkinci yardım paketinin de 14 Mart'ta Ukrayna'ya varması bekleniyor.

Çin yayını Global Times Pekin'den gönderilen yardım paketlerinin görüntülerini yayınladı: