Canlı deriyle kaplı 'hafif terli' robotik parmak yapıldı
Japon bilim insanları tarafından hasar gördüğünde iyileşebilen canlı deriyle kaplı robotik parmak geliştirildi.
DUVAR - Japon bilim insanları canlı deriyle kaplı "hafif terli" robotik parmak geliştirdiler.
Matter Dergisi’nde yayınlanan çalışmayı yöneten Tokyo Üniversitesi'nden profesör Shoji Takeuchi, "Cilt dokusunun robotun yüzeyine ne kadar iyi uyduğuna şaşırdık. Ancak bu çalışma, canlı deriyle kaplı robotlar yaratmanın sadece ilk adımı" diye konuştu.
Takeuchi, "Bence canlı deri, hayvan vücudunu saran malzemeyle tamamen aynı olduğu için robotlara canlılık görünümünü ve dokunuşunu vermek için nihai çözüm" dedi ve bu tür gelişmelerin “insanlar ve robotlar arasında yeni bir ilişki kurma” potansiyeline sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu tarz robotların, hemşirelik ve hizmet endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli rollerde kullanılabileceği tartışılıyor. Ancak uzmanlar, mekanik parmağın insana benzer görünümünün tiksinti hissini de tetikleyebileceğini söylüyor.
SÜREKLİ NEMLİ TUTULMASI GEREKİYOR
Parmak hâlâ yapım aşamasında. Derisi doğal deriden çok daha zayıf ve derinin nemli tutulması gerekiyor, çünkü dolaşım sistemi olmadan hücreler kurursa ölüyorlar. Ayrıca, parmağın hareketlerinin mekanikliği de göze çarpıyor.
The Guardian'ın haberine göre, Takeuchi, "Parmak, bir elektrik motoru tarafından çalıştırıldığından, motorun tıkırtı seslerini tıpkı gerçek gibi görünen parmakla uyumlu bir şekilde duymak da ilginç oluyor" dedi.
Bilkent Üniversitesi'nden Dr. Burcu Ürgen, "Bazı robotların insansı görünümünün belirli beklentilere yol açması mümkün, ancak bu beklentileri karşılamadıklarında ürkütücü bulunurlar" açıklamasında bulundu.
Çalışmayı yürüten ekip şimdi duyusal nöronlar, saç kökleri, tırnaklar ve ter bezleri gibi daha karmaşık yapıları robota entegre etmeyi planlıyor. Ayrıca deri kaplı robotik bir yüz üzerinde çalışıyorlar. (DIŞ HABERLER)