Canlı yayını bastılar, ırkçılık tartışması başladı!

İki çocuğun profesör babalarının BBC yayınını bastığı video, şimdi de 'ırkçılık' tartışması nedeniyle gündemde. Çocukların Asyalı annesinin bazı medya kuruluşları tarafından bile 'dadı' zannedilmesi, Asyalı kadınlara dair ırkçılık tartışmalarını tetikledi.

Abone ol

DUVAR - BBC'yle canlı yayın yaptığı sırada çocukları odayı basan Profesör Robert Kelly ve ailesi, bu kez ırkçılık tartışmasıyla gündemde. İnternette milyonlarca defa izlenen videoda 'çocukları' toplayan' Asyalı kadının Kelly'nin eşi olmasına rağmen 'dadı' zannedilmesi, Batı basınında Asyalı kadınlara karşı ırkçılık tartışmasını alevlendirdi.

Söz konusu 'canlı yayın kazası', Asya uzmanı Amerikalı profesör Kelly'nin, Güney Kore'deki evinden BBC'yle Skype bağlantısı yaptığı sırada yaşandı. Kelly yayındayken, odaya önce 4 yaşındaki kızı Marion 'dans ederek', ardından da dokuz aylık oğlu James yürüteçle girdi. İki çocuğun canlı yayını kurtarmak için panikle odaya dalan anneleriyse, sosyal medyada yaygın biçimde 'Asyalı dadı' zannedildi. İşte bu ön kabul, BBC ve The Guardian'a iki geniş çaplı makaleyle yansıdı.

'NEDEN KARISI OLAMIYOR?'

The Guardian'ın 'Irkçı genelleme mi?' başlıklı makalesinde, "Videonun sosyal medyada ortaya çıkardığı neşe ve kahkahanın arasında, daha karanlık bir mesele de vardı" denildi. BBC de haberinde, bazı medya kuruluşlarını da anne Jung-a Kim'i 'dadı' zannettiğine dikkat çekerek, "Video, ırk, cinsiyet ve farklı ırklara mensup çiftler hakkındaki önyargılara dair yeni bir tartışma başlattı" ifadesini kullandı.

'Bad Feminist (Kötü Feminist)' kitabının yazarı Roxane Gay "Bugün hayatımda gördüğüm en komik, en neşeli videolardan biri, zannettiğimden çok daha fazla şey yapmamız gerektiğini gösterdi" derken, bazı tepkiler de şöyleydi:

  • "Lütfen o BBC videosundaki kadının dadı olduğunu varsaymayı bırakır mısın, o, eşi."
  • "BBC videosuna bayıldım ama beyaz bir erkeğin yanındaki Asyalı kadının dadı olduğunu varsaymayı bırakın. Bu, açık ırkçılık."
  • "Neden herkes o eğlenceli videodaki dadı olduğunu varsayıyor? Neden karısı değil?"

BBC yayınını basan çocukları babaanne savundu!