'Çapaklı'da kamulaştırma kararı hukuka aykırı'

Çapaklı'da Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi’nin kurulmak istendiği alan Cumhurbaşkanlığı'nca kamulaştırıldı. Kamulaştırma kararı için avukat Seçil Ege Değerli, 'acele kamulaştırma' işleminin çevre olaylarında sıkça kullanılmaya başladığına dikkat çekti. Karara konu parsellerin mutlak tarım arazisi olduğunu belirten Değerli, karara karşı hukuki girişimde bulunacaklarını söyledi.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı köyünde Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 34 bin metrekare alan üzerinde  Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi kurulmak istenmesine köylülerin tepki göstermesinin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından 'acele kamulaştırma' kararı alındı. Karara karşı hukuki girişimde bulunulacak.

Jandarmanın köylülere uyguladığı şiddetle gündeme gelen biyogaz tesisinin 5 parselinde Cumhurbaşkanlığı tarafından kamulaştırma yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 23 Eylül’de yayınlanan kararda, “Ege Biyogaz Enerji Santralinin yapımı amacıyla Manisa ilinde yer alan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazları tapuda hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27'inci maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

‘HUKUKA AYKIRI KARAR’

Seçil Ege Değerli

Gazete Duvar’a konuşan Salihli Çevre Derneği avukatı Seçil Ege Değerli, proje sahasının hemen yanındaki 5 adet parselin kamulaştırıldığını ifade etti. Söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Değerli, "Bunlar mutlak tarım arazisi. Üzerinde zeytinlikler, meyve bahçeleri ve üzüm bağları bulunuyor. Bu tarım arazilerine acele kamulaştırma ile el koyuyorlar. Acele kamulaştırma normalde istisnai bir işlemdir. Devletin savaş gibi doğal afet gibi olağanüstü hallerde anında müdahale edebilmesi için, kamulaştırma süreciyle ilgili istisnai kullanılan bir maddedir. Maalesef ki son zamanlarda istisna olmaktan çıkarıldı. Buradaki işlem yasanın amacına da aykırı. Hukuka da aykırı. Devletin burada acil olarak yapması gereken bir işlem bulunmuyor. Tamamen şirketin yararına yapılmış bir işlem ve karar. Açıkça anlaşıldığı gibi şirketlerin emeli halkın direncini kıramayınca, satın alamadığı yerlere bu şekilde el koymuş oluyor" dedi.

‘KAMULAŞTIRMA ÇEVRE OLAYLARINDA SIKÇA KULLANILMAYA BAŞLANDI’

Ayrıca acele kamulaştırma işleminin son süreçte bu tarz çevre olaylarında sıkça kullanılmaya başlandığını vurgulayan Değerli, şöyle devam etti: "Mesela İzmir'de Efemçukuru projesinde de acele kamulaştırma işlemi uygulanmıştı. Çevresel hassasiyetin ve mücadelenin yükselmesi ile birlikte maalesef uygulanmaya başlandı ve normalde acele kamulaştırmaya karşı dava yolu kanunda yok. Ancak bu işlemin kendisine karşı bir idari dava yolu mevcut. Onun için idari işleme karşı hukuki yollara başvurulacak. Sonuç olarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi de bir idari işlem. Bu kararnameye konu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acil kamulaştırma talebi de bir idari işlem. Buna karşı bir hukuki süreç başlayacak."

NE OLMUŞTU?

Salihli’nin Çapaklı köyünde kurulmak istenen biyogaz elektrik santraline karşı, yürütmeyi durdurma ve imar planındaki değişikliğe karşı hukuki süreç devam ederken, şirketin proje sahasına yol yapmaya çalışması köylüler tarafından engellenmiş, söz konusu direnişe jandarmanın orantısız şiddeti sonucu çok sayıda yurttaş darp edilip gözaltına alınmıştı. Santrale karşı mücadele eden Çapaklı halkı, Salihli Çevre Derneği ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) köy meydanında basın açıklaması düzenleyerek sürecin hukuksuz ilerlediğine değinerek, Çapaklı’da yapılacak tesisin tarıma ve çevreye vereceği zararları dile getirmişti.