Caretta carettalar için sahillere çam kazık çakılacak

Caretta caretta kaplumbağalarının alanlarının belirlenmesi için Kaş Patara, Fethiye ve Köyceğiz-Dalyan sahillerine 1.650 adet çam kazık çakılacak ve 400 adet kum altı ve kum üstü kafesler kurulacak.

Abone ol

DUVAR - Antalya’da bir otelin, caretta caretta kaplumbağalarının üreme kumsalına yürüme bandı yerleştirerek ve 60 yavru kaplumbağanın ölümüne yol açması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaplumbağaların yuvalama alanlarının belirlenmesi ve korunması için bir proje geliştirdi.

60 YAVRU ÖLMÜŞ, 70 YAVRU KURTARILMIŞTI

Antalya Belek’te, 23 yıldır deniz kaplumbağalarının mayıs-ekim ayları arasındaki yuvalama, yavruların yuvadan çıkışı, bunların kayıt altına alınması ve korunması çalışmaları yürüten Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) üyeleri, 26 Ağustos sabahı beş yıldızlı bir otelin, yuvalama alanlarının üzerine ahşap yürüme bandı koyduğunu belirlemişti. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya oyan caretta caretta kaplumbağalarının yürüme bandı altında öldüğü belirtilmişti. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, sahilde yaptığı incelemede; Port Nature Luxury Resort Hotel’inde kaplumbağa yuvalarının üzerine ahşap yürüme bandı konulduğunu ve 60 yavrunun denize ulaşmadan öldüğünü tespit etmişti. Ayrıca, yine ahşap yol yapan Orange County Resort Hotel önündeki sahilde de 70 yavru kaplumbağanın kurtarıldığı belirtilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iki otele, ayrı ayrı 241 bin 395 TL idari para cezası kesmişti. İki otele toplamda, 482 bin 790 TL ceza uygulanmıştı.

Bakanlık; “Deniz Kaplumbağalarının Yuvalama Alanları ve Sınırlarının Belirlenmesine Yönelik Ahşap Oluşturma Alan Standartlarının Sağlanması Projesi” geliştirdi. Proje kapsamında; deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları ve sınırlarının belirlenmesine yönelik ahşap bariyer oluşturma ve alan standartlarının sağlanarak, koruma ve izleme çalışmalarının etkinliğinin artırılması amaçlandı.

Proje; Muğla’daki Fethiye-Göcek ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, Muğla ve Antalya sınırları içindeki Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, Mersin ili sınırları içindeki Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülecek.

'TURİZM FAALİYETLERİ VE İNSAN BASKISI…'

Proje evraklarında, projenin amacı şöyle anlatıldı:

“Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Patara ve Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgelerindeki kumsal alanlar, deniz kaplumbağalarının ülkemizdeki önemli yuvalama alanlarındandır. Ancak bu alanlar aynı zamanda yoğun turizm baskısı altında olduğundan oteller, işletmeler, günübirlik alan ziyaretçileri tarafından sürekli olarak şezlongların yerini değiştirme, kum eleme,  gibi yuvalara zarar verecek faaliyetlerde bulunulduğundan ve şemsiye, şezlong, pavilion gibi malzeme ve yapılar ile aynı zamanda yuvalama alanları işgal edildiğinden; bakanlığımızın deniz kaplumbağalarına ve yuvalama kumsallarına yönelik uzun yıllardır yürütmüş olduğu koruma çalışmaları, alanlardaki bu turizm faaliyetleri ve insan baskısından olumsuz etkilendiğinden, koruma faaliyetlerini daha etkin sürdürmek adına sorumluluğumuz altındaki kumsallarda deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarını ve sınırlarının belirlenmesi ve izleme çalışmasında kullanılan işaretleme çalışmalarında standardın sağlanması amaçlanmaktadır.”

1650 ADET KAZIK ÇAKILACAK

Proje alanını kapsayan özel çevre koruma bölgelerindeki kumsal alanlarındaki deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarının ve sınırlarının belirlenmesi için bilgilendirme tabelaları yapılacak. Kaplumbağalar için koruma kafesleri kurulacak. Sahillere belirli aralıklarla, yuvalama alanlarının belirlenmesi için 1.650 adet çam kazık dikilecek.

Kazıklardan 550 tanesi Patara’ya, 600 adedi Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi kumsalına, 500 tane kazık ise Köyceğiz Dalyan’daki İztuzu kumsalına çakılacak.

Proje kapsamında, kumsallara ayrıca; kaplumbağaların yuvalarının korunması için 400 adet kum altı ve kum üstü kafesi yerleştirilecek. (ANKA)