Cargill işçilerine 'sokağa çıkma kısıtlaması' gerekçesiyle ceza

Tarım ve Orman Bakanlığı önünde bugün açıklama yapmak isteyen Cargill işçileri, eylem alanına gitmek isterken Tek Gıda-İş Sendikası önünde polis engeline takıldı. Polis işçilerin Bakanlık önüne gitmesine izin vermedi ve bazı işçileri gözaltına aldı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan işçiler "eylemlerimiz devam edecek" açıklaması yaptı. Polis bazı işçilere 'sokağa çıkma kısıtlaması'nı gerekçe göstererek ceza kesti.

Abone ol

ANKARA- Bursa Orhangazi'deki Cargill Fabrikası'nda çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 8 işçi eylemlerinin 1000’inci gününde direnişlerini sürdürüyor.

'İŞÇİLERİN BAKANLIK ÖNÜNE GİTMELERİNE İZİN VERİLMİYOR'

İşlerine iade edilme talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı önünde bugün açıklama yapmak isteyen işçiler, eylem alanına gitmek isterken Tek Gıda-İş Sendikası önünde polis engeline takıldı. Çevik Kuvvet ekipleriyle sendika önüne gelen polis, işçilerin Bakanlık önünde eylem yapmalarına ‘pandemi’ gerekçesiyle izin vermeyeceklerini iletti.

POLİS İLE İŞÇİLER ARASINDA ‘BAKANLIK’ MÜZAKERESİ

Sendika yöneticileri ve Cargill işçileri ile polis arasında yapılan müzakere devam ederken, işçiler Bakanlık önünde basın açıklaması yapmakta kararlı olduğunu söyledi. Polis ekipleri ise işçilerin sendika binasına girmesini istiyor.

CARGİLL İŞÇİLERİ: BURADAN AYRILMAYACAĞIZ

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, dayanışma amacıyla toplanan kalabalığın gitmesi yönünde çağrıda bulundu. Polis ekiplerinin Bakanlık önüne gitmelerine izin vermediğini, sendika önünde açıklama yapılmasını istediğini ifade eden Karlıkaya, “Biz Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapamayacaksak burada yapmamızın anlamı yok. Biz Bakanlık önünde açıklama yapana kadar buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Ama işçilere destek için gelen arkadaşlardan gitmelerini istiyoruz” dedi.

'ULUSLARARASI FİRMA TÜRKİYE’DE SENDİKALAŞMAYA KARŞI'

Karlıkaya, “Birçok uluslararası firma Türkiye’de sendikalaşmaya karşı. Cargill firması da Türkiye’de aynısını yapıyor. Bizlerin bugün Ankara’da olmamızın nedeni sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması. Bu firmalarda çalışan işçiler ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Biz bu durumun çözülmesini dayanışmanın, örgütlenin güçlenmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Amerikan Büyükelçiliği’ne mektup bırakacağız. Ardından da siyasi partilerden randevu talep edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

'POLİSİN ENGELİ BİZİM BASIN AÇIKLAMASI YAPMAMIZA ÇÖZÜM OLMAYACAK'

İşten çıkartılan işçilerden Faik Kutlu, polis engelinin Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapmalarına çözüm olmadığını kaydetti. Aradan geçen bir buçuk senede mücadele dolu bir süreci arkalarında bıraktıklarını ifade eden Kutlu, “Bugün direnişimizin 1000'inci günündeyiz ve polis hâlâ bizim kararlılığımızı anlayamadı. Sendikalaşmaya karşı olan işverenler ile karşı bir mücadele veriyoruz. Biz asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Faik Kutlu
'EVLENDİM, ÇOÇUĞUM OLDU AMA DİRENİŞİMİZ BİTMEDİ'

Cargill direnişiyle geçen 1000 günde evlendiğini ve çocuğunun olduğunu ifade eden Kutlu şöyle konuştu: "Ben sevdiğim kızı istedikten iki gün sonra işten çıkarıldım. Direnişe başladık, İstanbul’a kadar yürüdük ve gözaltına alındık. Gözaltına alındığım günün ertesi benim nişanım vardı. Çok zorlu bir süreç geçirdik. Benim nişanım, evlenmem, çocuğum oldu ama değişen bir şey olmadı. Buradaki insanların derdi evine ekmek götürmek, bölücülük yapmak değil.”

CARGİLL İŞÇİLERİNE GÖZALTI

Tarım Bakanlığı önünde basın açıklaması yapana kadar üyesi oldukları Tek Gıda-İş Sendikası’nda bekleyişlerini sürdüreceklerini açıklayan Cargill işçileri, polis tarafından gözaltına alındı. Sendika önüne işçiler tarafından getirilen sobanın, ‘yaşam alanı’ sayılması gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Cargill işçileri, karakola götürüldü.


'ANKARA'YA TEKRAR GELECEĞİZ'

Gece yarısına doğru tamamı serbest bırakılan işçiler, "10 işçi arkadaşımız Tek-Gıda İş üyesi oldukları için işten atıldılar. Ancak Ankara'ya tekrar geleceğiz. Çünkü bizim programlamamız dahilinde ABD Büyükelçiliği önünde basın açıklaması ve mektup da var. Bizler programlarımızı hiçbir sekteye uğratmadan devam ettirdik. Daha sonraki süreç içerisinde eylemlerimize Ankara'da devam edeceğiz. Bizlere destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Bizler iyiyiz" dediler.

'KISITLAMA' CEZASI

Öte yandan, serbest bırakılan işçilerin bazıları sendika binasına giderken sendika yöneticilerinin de dahil olduğu bir kısmı ise polisin bilgisi dahilinde Karaman'daki DÖHLER işçilerinin yanına gitmek istedi. Tek Gıda-İş yöneticisi Suat Karlıkaya'nın aktardığına göre Ankara çıkışına kadar polis eşliğinde giden araçlar daha sonra Gölbaşı'nda durduruldu ve 'sokağa çıkma kısıtlaması' gerekçe gösterilerek işçilere ceza kesildi. (DUVAR)