Çavuşoğlu BM'den Kaşıkçı soruşturması istedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'in Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda işlenen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin araştırılması için komisyon kurulmasını Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ya da İnsan Hakları Komiserinin gerçekleştirebileceğini belirtti. Çavuşoğlu, "2 gün önce bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla da Wasghinton'da bu konuyu konuştuk. Önümüzdeki günlerde bazı ülkelerle bu başvuruyu yapacağız" dedi.

'GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN SORUŞTURMA KARARI ÇIKMAZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Varsak-Otogar hattı arasındaki tramvayın deneme sürüşüne katıldı. Vatman koltuğuna oturan Çavuşoğlu, 11 kilometrelik hatta sürüş yaptı.

Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul Başkonlosuluğu'nda öldürülmesine yönelik BM raportörünün açıklamasını değerlendirdi.

Raportörün Türkiye'ye geldiğini ve ilgili makamlarla görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, soruşturma sürecinde elde ettikleri bilgileri BM ekibiyle paylaştıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, "Heyet resmi soruşturma için değil ön bilgi toplamak için gelmişti. Bundan sonraki süreçte BM'nin ya cinayetin aydınlatılması için komisyon kurması gerekiyor ya da BM soruşturması bekleniyor. BM soruşturması için Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkması gerekiyor. Bunu maalesef ihtimal dahilinde görmüyoruz bazı ülkelerin tutumu nedeniyle" diye konuştu.

'BAZI ÜLKELERLE BM'YE BAŞVURU YAPACAĞIZ'

Cemal Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için komisyon kurulmasını BM Genel Sekterinin kendisinin ya da İnsan Hakları Komiserinin gerçekleştirilebileceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde bazı ülkelerle bu başvuruyu yapacağız. Çünkü bugüne kadar cevaplanmamış sorular var" dedi.

Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülüp cesedinin parçalandığının itiraf edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Herkesin, bu cinayetin arkasında kim var, talimatı kim verdi konusunda tahminleri var ama bu konuda Suudi Arabistan tarafından net bir cevap alamadık. Türkiye'de yerel iş birlikçilerin olduğunu itiraf ettiler. Fakat bu kişilerle ilgili bize ulaşmış henüz bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

'BM'NİN İNİSİYATİF ALMASI EN İSABETLİ YOL'

Soruşturma bilgilerini Suudi Arabistan'la paylaştıklarını aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, "Bunun karşılığında Suudilerden bilgi alamadık. Bu gerçekler ışığında BM'nin inisiyatif alması en isabetli yol alacaktır. Raportörün bulguları bizim tespitlerimizle örtüşüyor" şeklinde konuştu.

'AİHM TERÖRİSTLERİN BAŞVURUSUNU REDDETTİ'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015-2016 yıllarında uygulanan sokağa çıkma yasaklarında insan hakları ihlal yaşandığı başvurusunu kabul etmemesini değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu karar kesindir. Çukur eylemleri döneminde yürüttüğümüz operasyonlar ve tedbirler, sivil insanların zarar görmemesi içindi. Teröristler sivilleri canlı kalkan olarak da kullandı. Bunların AİHM'e yaptığı başvuru oy birliğiyle reddedildi. Bu ayrıca mahkemenin 'Türkiye'de etkin bir hukuk yolu vardır, oraya da gitmelisin' şeklindeki yorumu Türkiye'de etkin iç hukuk yolunun tükenmediğinin göstergesidir. Buna benzer 30'dan fazla dava vardı. Diğer başvurulara emsal teşkil edecek bir karardır. Teröristlerin ve onların destekçilerinin yaptığı bu başvurular reddedilmiş oldu." (ANTALYA/DHA)

AİHM Cizre başvurusunu 'kabul edilemez' buldu