Çavuşoğlu: Bucha'daki görüntüler olumlu havayı bozuyor ama umutluyuz

Rusya'nın Ukrayna'nın Bucha kentinde katliam yaptığı iddiaları hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bucha ve bazı bölgelerdeki görüntüler olumlu havayı bozuyor ama biz hâlâ umutluyuz” dedi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alınacağı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklama yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye'nin, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını Antalya'da bir araya getirmesinin ardından müzakere heyetlerinin İstanbul'da görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Bu, anlamlı ilerleme kaydettikleri toplantıydı. Sonrasında her iki taraf da bunu söyledi ama ne yazık ki Bucha'dan ve diğer bazı bölgelerden gördüğümüz görüntüler nispeten olumlu havayı bozuyor ama biz hâlâ umutlu ve temkinli iyimseriz. Aynı zamanda gerçekçiyiz. Zor konular var ama çabalarımızı sürdürmek zorundayız ve Türkiye olarak elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.”

'HER İKİ TARAFIN LİDERLERİNİ DE BİR ARAYA GETİRMEYE TEŞVİK EDİYORUZ'

“Rusya ve Ukrayna arasında daha fazla toplantı yapılmasını bekliyor musunuz?” sorusu üzerine Çavuşoğlu, “Muhtemelen iki müzakere ekibi arasında daha fazla görüşme ve ardından muhtemel bir anlaşmayı başlatmak için dışişleri bakanları toplantıları bekliyoruz. Her iki taraf da iki devlet başkanının bir araya gelebileceği konusunda hemfikirdi ve her iki tarafın liderlerini de bir araya getirmeye teşvik ediyoruz” diye konuştu.

'TÜRKİYE, HER ÜLKENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA İLKELİ DURUŞ SERGİLİYOR'

Çavuşoğlu, Gürcistan konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Türkiye'nin hem komşuları hem de Gürcistan ve Ukrayna dahil her egemen ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda ilkeli bir duruş sergilediğini söyledi.

“NATO'nun Gürcistan gibi daha fazla adım atması gereken yeni zorluklar olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, müttefiklerle toplantıda bu konuyu ele alacaklarını dile getirdi.

'NATO OLARAK BİZİM POZİSYONUMUZ ÇOK NET'

Çavuşoğlu, "Ukrayna'ya ağır silahların gönderilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

“Ukrayna'nın talebinin doğrudan Zelenskiy'den geldiğini gördünüz. 10 gün önceki NATO zirvesine hitap etti, ayrıca dışişleri bakanları ve savunma bakanları da seslendi. (Ukrayna'nın) İhtiyaçları çok açık. Tabii ki NATO olarak da bizim pozisyonumuz çok net. Ancak NATO üyeleri ve diğer birçok ülke Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılıyor.” (HABER MERKEZİ)