Çavuşoğlu: Dörtlü zirve bugün Moskova'da başlıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcılarının dörtlü toplantısının 3-4 Nisan tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'ın katılacağı dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü toplantının 3-4 Nisan tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılacağını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Birleşmiş Milletler'deki (BM) 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumu'na katılmak üzere geldiği New York'ta açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Rusya'nın ev sahipliği ve kolaylaştırıcılığında Suriye ile bir angajman süreci başladı biliyorsunuz. Daha sonra İran da bu sürece dahil oldu. Bazılarınız Mısır'ı ziyaretimizde vardı ve Mısır'da sizlere bakan yardımcıları düzeyindeki toplantının ertelendiğini söylemiştik. Şimdi o toplantının tarihi netleşti. Bakan yardımcısı düzeyinde dörtlü toplantı, 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

'LAVROV İLE TAHIL ANLAŞMASININ UZATILMASINI KONUŞACAĞIZ'

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretiyle ilgili soru üzerine, Maraş depremlerinden sonra Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Lavrov'un 6-7 Nisan'da yapacağı ziyarette, 'ikili ilişkilerin farklı boyutlarını görüşme imkanı bulacaklarını' söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Geniş anlamda konuşacağımız konular var. İkili ilişkilerin yanı sıra tahıl anlaşmasının uzatılması var. Onunla ilgili perşembe günü (30 Mart) BM Genel Sekreteri ile de bir görüşme yaptık. Genel Sekreter, Türkiye'nin, özellikle Rusların şikayet ettiği bankaların ödemeleri gibi bazı konularda katkı sağlayıp sağlamayacağını sordu. Onun üzerinde çalışıyoruz. Rusya, tahıl anlaşmasının 60 gün uzatılmasına 'evet' dedi. 120 gün şu anda daha net değil, bunu konuşacağız" dedi.

Lavrov ile görüşmede Suriye, Libya ve diğer bölgesel konuların da ele alınacağını bildiren Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili siyasi süreç, sığınmacıların durumu ve depremlerden sonra oraya yapılacak insani yardımların artırılması konularının ele alınacağını ifade etti.

'MISIR İLE KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİ ATAMASI İLE İLGİLİ KARAR ALINABİLİR'

Mısır ile normalleşme sürecinde de son zamanlarda hızlanma olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ekonomik ve ticari ilişkiler konusunda şimdiye kadar zaten bir problem olmadığını, siyasi ilişkileri de tamamen normalleştirmek için gayret sarf ettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, liderler düzeyinde görüşme için iki tarafın tarih üzerinde çalıştığını, bunun uzaması halinde büyükelçilerin tekrar atanmasıyla ilgili karar alınabileceğini ifade etti.

'F-16 KONUSUNDA OLUMLU SONUÇLAR OLABİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ'

Çavuşoğlu, ABD ve Türkiye arasında devam eden F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti alım süreci konusunda bir tıkanıklık olup olmadığı sorusuna, "Aslında tam bir tıkanıklık yok. Yönetimin samimi gayret sarf ettiğini biliyoruz. Türkiye'ye F-16 verme konusunda ya da mevcut uçakların modernizasyonu için gerekli kitleri verme hususunda kararlılar. Kongrede karşı olanlar var, ama yönetimin karşı olanlara yönelik de çaba sarf ettiğini biliyoruz. Olumlu neticeler olabileceğini de tahmin ediyoruz" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, ABD'de Joe Biden yönetiminin F-16 konusunda öncelikli olarak Kongredeki itirazları kaldırması gerektiğini, Türkiye'ye F-16 uçağı satışına karşı çıkan Kongre üyelerine yönelik diyalogla çözüm üretilebileceğini dile getirdi.

ABD'NİN DÜŞEN HELİKOPTERLERDEN HABERİ VAR MIYDI?

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeydoğusundan kalkıp Irak'ın kuzeyinde düşen helikopterlerden ABD'nin haberi olup olmadığı sorusunu, "Esas bu kısmı önemli. Bu helikopterleri kim, kimden satın aldı ve ondan sonra kime kullandırttı? Helikopteri kullanmak için nasıl eğitim verdiler teröristlere? Ama sonuçta o bölgenin hava sahası kimin kontrolünde? Amerika'nın. Dolayısıyla hava sahası benim kontrolümdeyse, bir dron da geçse, bir kuş da uçsa benim bilgim dahilindedir. Hava sahasını kontrol eden otoriteden izin almadan bir helikopterin kalkması mümkün değil" şeklinde yanıtladı.

Ne olmuştu?

15-16 Mart'ta Moskova'da yapılması planlanan 'dörtlü zirve'nin ertelendiği açıklanmıştı. Reuters ajansına konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının toplantısının 'belirsiz bir tarihe ertelendiğini' söylemişti. Toplantının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Moskova ziyareti nedeniyle ertelendiği ileri sürülüyordu. 

Toplantının ertelenme nedenine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ruslar 'biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim' dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra 'ileride yapacağız' dediler, biz de 'tamam' dedik" demişti. Mihail Bogdanov ise Çavuşoğlu'na verdiği yanıtta, dörtlü görüşmenin 'bazı ortakların hazır olmaması' nedeniyle ertelendiğini söylemişti.

Görüşmenin, Moskova'nın talebinden ziyade bazı ortakların hazır olmaması nedeniyle ertelendiğini dile getiren Bogdanov, henüz tarihin belirlenmediğini ancak yakında yapılacağını umduğunu bildirmişti. (DIŞ HABERLER)