Çavuşoğlu ile Dendias canlı yayında atıştı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetler konusunda atıştı.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Ankara'yı ziyaret etti. Dendias, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İki bakan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Yeni bir sayfa açma temennisiyle başlayan toplantıda, Dendias'ın Türkiye'yi kamuoyu önünde eleştirmesi Çavuşoğlu'nu kızdırdı. 

Dendias'ın "Türkiye Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam ederse yaptırımlar gündeme gelebilir" diyerek Avrupa Birliği liderler zirvesinde son alınan kararı gündeme getirmesi üzerine gerilim patlak verdi.

İki bakan, azınlık hakları, Ege'deki kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması, iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri konusunda atıştı. 

Çavuşoğlu, “Dendias kabul edilemez ithamlarda bulunuyor” diyerek tepki gösterdi.

'YUNANİSTAN'I SUÇLAYICI SÖZLER SARF ETMEDİM'

Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın sözlerini tamamlamasından sonra tekrar konuşmaya başlayan Çavuşoğlu, “Ben konuşurken Yunanistan'ı suçlayıcı sözler sarf etmedim. Ben ilk görüşmemizin daha olumlu bir havada geçmesini umuyordum. Ama (Dendias) kabul edilemez ithamlarda bulunarak Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında iletişim yollarının canlandırılmasını olumlu bulduğunu belirten Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin gelişmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yunanistan'la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. Üçüncü taraflar üzerinden çözüm aramak doğru bir yaklaşım değildir” diye konuştu.

'FETÖ, PKK, DHKP-C gibi örgütlerle Ankara’nın mücadelesinde Atina’dan daha etkin bir işbirliği görmeyi arzu ettiklerini' dile getiren Çavuşoğlu, “'Doğu Akdeniz'de biz her zaman hakça paylaşımdan yana olduk. Bugünkü görüşmede ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla görüştük. Bugün Ege ve Akdeniz'deki sorunlarımızı da samimi şekilde değerlendirdik” dedi.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında görüş ayrılıklarının bulunduğunu ancak sürecin yeniden başlamasının önemli olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, ay sonunda Cenevre’de yeniden bir araya geleceklerini söyledi ve iki tarafın da bu toplantıya açık fikirlerle gelmesinin önemine dikkat çekerek, Ankara’nın Atina ile ticari ve ekonomik ilişkilere önem verdiğini vurguladı.

Türkiye’nin iki ülke arasında uçak seferlerinin de başlamasına önem verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Sınır kapılarının da açılması ticaret bakımından önemlidir. Türk TIR şoförlerinin vize konusunda yaşadığı bazı sıkıntılar var. Bu konudaki beklentilerimizi ve isteklerimizi de aktardı” diye ekledi.

Çavuşoğlu, yasadışı göç konusunun hem Türkiye'yi hem Yunanistan'ı hem de Avrupa Birliği’ni ilgilendirdiğini belirtti ve 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi konusunda AB ile Ankara’nın görüştüğü, Türkiye’nin bu insani konuda iyi bir işbirliği olması gerektiğini inandığını vurguladı.

'RUM VATANDAŞLAR İÇİN BİRÇOK UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRDİK'

Hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da azınlıkların olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin özellikle AK Parti’nin iktidara gelmesinden sonra Rum vatandaşlarının sorunları konusunda diyalog halinde birçok olumlu uygulamayı hayata geçirdiğini kaydetti ve “Aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri dahil oradaki soydaşlarımız için bizim de beklememiz çok doğal. İki ülkedeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması iki tarafın da çıkarınadır” dedi.

Türkiye’nin Yunanistan'daki Türk kültürel mirasının korunmasını çok önemsediğini belirten ve Osmanlı eserlerinin restorasyonuna hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Niko Dendias çok sayıda eserin restorasyonu konusunda ilerleme olduğunu bize bildirdi. Burada da Rum Ortodoks eserleri var. Bunların restorasyonu için işbirliği yapılabilir” diye ekledi.

Çavuşoğlu, sözlerini tamamlarken, “Hem Dendias hem Niko diyorum çünkü uzun yıllardır şahsi dostum, 2003'ten bu yana. Dostum Niko'yu ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

'YALAN HABERLERDEN, KIŞKIRTICI İFADELERDEN UZAK DURULMALI'

''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve eski dostu Çavuşoğlu’na teşekkür ederek” sözlerine başlayan Dendias, Yunanistan Başbakanı'nın bütün Müslüman aleminin Ramazan ayını kutladığı mesajını iletti ve Miçotakis hükümetinin din özgürlüğünü özel bir önemle ele aldığını söyledi. Görüşmelerin açık ve samimi bir havada geçtiğini ve son derece verimli olduğunu söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı “Uzlaşamadığımız bütün konuları masaya yatırma fırsatı bulduk. Aramızda iletişim kanallarını açık tutmalıyız” dedi.

Geçmiş yıllarda iki ülke arasında var olan ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi gereğine dikkat çeken konuk bakan, istikşafî görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşıladığını, Türkiye ile ekonomi alanında pozitif gündem oluşturulabileceğine inancının tam olduğunu kaydederek, Yunan-Türk ilişkilerinde halihazırdaki ortamın iyiye götürülebileceğini söyledi.

Dendias, “Ben dün Patrik'le görüşme fırsatı buldum ve bu görüşme sırasında Türkiye'deki Yunan azınlıklarının sorunlarını dinleme fırsatı buldum. Yunanistan'da Müslüman azınlık var. Lozan Antlaşması'na göre buradaki azınlık Müslümandır” dedi.

Görüşmelerde yalan haberlerden ve kışkırtıcı ifadelerden uzak durulması çağrısı yaptığını belirten Dendias, “Birçok bölgesel konuyu da ele aldık. Bunların başında Kıbrıs konusu var. Biz, BM zirvesine tarafların iyi niyetle gelmesini ümidindeyiz” diye ekledi.

'MASADA OLAN ÖNLEMLER GÜNDEME GELİR'

''Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal etmeyi sürdürmesi halinde masada bulunan önlemlerin gündeme geleceğini'' söyleyen konuk bakan, şöyle devam etti: 

“Yunanistan, Türkiye'nin AB’ye üye olmasını destekliyor. Vize serbestisi gibi konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı bir tutum takındık ancak Avrupa Birliği’nin ilkelerine ve değerlerine saygı duymak gerekir. Bu da bütün üye ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermekten geçiyor. Türkiye egemenlik haklarımızı ihlal etmeyi sürdürürse o zaman masada olan önlemler gündeme gelir. Bu da hem ikili ilişkilerimizi hem de Türkiye'nin AB üyeliğini etkiler. Bu ne iyi komşuluk ilişkileriyle bağdaşır ne de uluslararası hukukla. Türkiye BM Sözleşmesini kabul etmiyor. Ama bu sözleşme AB tarafından onaylandığı için AB müktesebatının bir parçasıdır.”

'ANLAŞMANIN BAŞARILI OLMASI İÇİN İRADE GEREKLİDİR'

Göçmen ve mülteci konusunun AB ile Türkiye arasında bir sorun olduğunu söyleyen Dendias, “Mevlüt'le görüşmemizde gene bir anlaşma imzalanmasından bahsettik. Ama hep yeni bir anlaşma imzalansa da bunun başarılı olabilmesi için irade gereklidir” dedi.

Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesine değinen Dendias, “Bu kararın değiştirilmesi konusundaki beklenti içinde olduğunuz ifade ettim. Aynı şekilde Kariye’nin de camiye dönüştürülmesi kararı için de aynı beklenti içinde olduğumuzu belirttim” diye konuştu.

'MİLLETİME AĞIR İTHAMLARDA BULUNURSANIZ...'

Konuk bakanın konuşmasından sonra tekrar söz alan Çavuşoğlu, “Basın önünde benim ve milletime ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım. Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir şey demedim. Ama ilk görüşmemizin daha pozitif bir atmosferde geçmesini umuyordum. Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği söylemini kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumaya muktedirdir” dedi. 

'KRALDAN DAHA FAZLA KRALCI'

“Batı Trakya azınlığı, Türküm diyorsa Türk'tür. Bunu böyle kabul etmek zorundasınız" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, örneğin Libya ile yapılan anlaşmalar. Ancak AB Komisyonu'nun bunu kınaması bir şey ifade etmez. AB'nin deniz yetki alanlarıyla ilgili bir rolü, yetkisi yoktur. Göç konusunu biz ne AB'ye ne Yunanistan'a karşı kullandık. Göç konusunda insani davrandık ve mutabakatı harfiyen uyguladık. Biz içeride bunları konuştuk ve dört yılda 80 bin insanı denize ittiğinizi konuştuk ama basının önünde konuşmadık. Ama buraya çıkıyorsunuz, basının önünde mesaj vermek için böyle konuşuyorsunuz. Tüm bunlara rağmen Türkiye olarak üçüncü taraflar olmadan aramızdaki görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazırız. Ama basının önünde ülkemi ağır bir şekilde itham edersiniz bunun da cevabını vermek durumundayım.”

Dendias da, ısrarını sürdürerek, “Tahmin ettiğim kadarıyla sizin çalışma arkadaşlarınız kraldan daha fazla kralcı... Doğu Akdeniz'de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam, Türkiye hem Ege hem de Doğu Akdeniz'de ihlallerde bulunuyor” diye konuştu.

Çavuşoğlu da buna karşılık, “Türkiye Doğu Akdeniz'de BM'ye kaydettiği kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürdü. Yunanistan'ın kavgacı tavrına göre biz de siyasetimizi belirleriz” dedi. (HABER MERKEZİ)