Çavuşoğlu: Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız

Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" dedi. Çavuşoğlu, koltuk kriziyle ilgili Ursula von der Leyen'e tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ziyaretinde, turizmde korona virüsü konusunda gerekli önlemlerin alındığını savunarak, Alman turistleri ağırlamak istedikleri mesajını verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye'de yaşadığı koltuk kriziyle ilgili eleştirilerine de yanıt veren Çavuşoğlu, "Bizdeki protokol kurallarında kadın erkek diye bir şey yok. Kendi aralarındaki kavgayı Türkiye'ye yansıtmasınlar" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Almanya'da Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü. Daha sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz" dedi.

'AŞIDA TELİF HAKLARINA SAYGI DUYMAK GEREK AMA DAHA İYİ İŞBİRİLĞİ YAPILMALI'

Covid-19'a karşı aşılama sürecine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu "Halkımızın yüzde 26'sından fazlası aşılandı" dedi. Çavuşoğlu, "1 milyon 200 bin Alman'ı ağırladık, bu sene de sürdürmeye çalışıyoruz. Halkımız güvenliği, turizm için önlemlerimizi aldık. Aşılama süreci, Almanya da biz de önemli mesafe kaydettik, güvenli turizm programına ekler getirdik. Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" ifadelerini kullandı. ABD'den gelen aşıda telif hakları adımına da değinen Çavuşoğlu, "Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor. Ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek" dedi.

'LİBYA'DA YABANCI ASKERLER ÇEKİLMELİ'

Çavuşoğlu, Libya meselesiyle ilgili ise şöyle konuştu: "Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz."

'TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞI KISITLAMASI SÜRECEK'

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise basın toplantısında kendisine yöneltilen, “Almanya askeri alanda Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak mı?” sorusunu, “Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik. Almanya bunu hep vurguladı, gelecekte de bu özel bir önem taşıyacaktır” sözleriyle yanıtlamaya başladı.Almanya’nın Türkiye ile, özellikle NATO müttefikleri olarak da çok iyi bir işbirliği yapabildiğine vurgu yapan Maas, “Ancak Almanya’nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunlar uygulanmaya devam edilecek” dedi.

MAAS: AB-TÜRİKYE İLİŞKİLERİ BU YIL ÇOK DAHA İYİ GÖRÜNÜYOR

Alman bakan öte yandan, 'Türkiye-AB ilişkilerinin zor bir yıl geçirdiğini ve bu senenin daha iyi göründüğünü' söyledi. Maas, 'Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliği için daha fazla ne yapabileceği' yönündeki soruyu, "En büyük katkıyı Türkiye yapabilir" diye yanıtladı. Almanya Dışişleri Bakanı, "Şunu biliyoruz ki, biz bu müzakerelerle amaçlar ve sonuçlar açısından ilgileniyoruz. Geçtiğimiz sene AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından zorluydu. Bu yıl çok daha iyi görünüyor" diye konuştu.

'BİZDEKİ PROTOKOL KURALLARINDA KADIN ERKEK DİYE BİR ŞEY YOK'

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'da 6 Nisan'daki ziyaretinde yaşanan protokol kriziyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Ben kadın olduğum için böyle oldu demesi yani Türkiye'yi ima etmesi doğru değil. AB'yi kast ediyorsa bu kendi meseleleri. Ama bizdeki protokol kurallarında kadın erkek diye bir şey yok, birçok kadın lider, sayın Şansölye dahil geldi. Kadının siyasette yeri bizim için çok önemlidir. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar. Bizden kaynaklanan bir durum yok."

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sırasında AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e eşit sandalye verilmiş, aynı statüdeki von der Leyen ayakta kalmıştı. Von der Leyen başka tek sandalye konmadığı için, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile aynı statüye denk düşen koltukta oturmak zorunda kalmıştı.

Bu olaydan sonra hem Türkiye hem de verilen koltuğa oturan AB Konseyi Başkanı Charles Michel eleştirilmişti. Çavuşoğlu, oturma düzeninin AB'den gelen taleplere göre hazırlandığını söyleyerek AB diplomatlarını suçlamıştı. Michel ise özür dilemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında, olayın kökünde cinsiyetçiliğin yattığını dile getirmiş, "Türkiye'yi ziyaret ederken de buna uygun muamele görmeyi beklerdim, ama böyle olmadı. Avrupa Birliği Müktesebatı'nda bana yapılan muameleyi haklı çıkaracak hiçbir şey bulamadım. Dolayısıyla şu sonuca vardım: Bu olay, kadın olduğum için yaşandı. Eğer takım elbise ve kravat takıyor olsaydım olacak mıydı? Daha önceki görüşmelerde hiç sandalye eksikliği görmedim" diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)