Çavuşoğlu: Yerel yönetimlerde Araplar olacak

Rusya ile varılan 10 maddelik mutabakata ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'lilerin Kamışlı dahil 30 kilometre güneye çekileceğini söyledi. 'Güvenli bölge'de yerel yönetimler oluşturulacağını ve yönetimde Arapların olacağını belirten Çavuşoğlu, Suriye hükümetiyle doğrudan bir temasın ise olmadığını öne sürdü.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye mültecilerin dönüşü için Rusya'yla birlikte çalışacaklarını, ayrıca üç Avrupa ülkesiyle biraraya gelme ihtimalinin olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, Rusya ile ortak devriyenin ise Suriye'de siyasi çözüm sağlanana kadar devam edeceğini ifade etti.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

SİYASİ BAŞARI OLARAK TARİHE GEÇTİK: Türkiye 5 gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada anlaşmaya varmıştır mutabakat sağlamıştır. Siyasi başarı olarak da tarihe geçmiştir. İki ülke ile iki mutabakatın sağlanması önemlidir.

BÜYÜK BİR OYUNU BOZDUK: Büyük bir oyunu bozduğumuz için kurulacak terör devletini engellediğimiz için bu tepkiler gelmeye başladı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini kabullenmiştir. Herhangi bir terörist unsur karşımıza çıkarsa onları etkisiz hale getiririz. Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Burada bu statüko şu anda muhafaza edilecektir siyasi bir çözüme kadar. YPG'liler sınırın 30 kilometre altına gönderilecek. 150 saatte sınırın 30 kilometre altına çekilecek. Kobani'den Irak sınırına kadar 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler 150 saatin sonunda başlayacak. Bir tek istisnası var, rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmememiz bakımından ortak devriye konusunda Kamışlı'yı hariç tuttuk. Bu bölgeden de YPG'lilerin çekilmeyeceği anlamına gelmez.

MÜNBİÇ VE TEL RIFAT'TAN DA ÇIKACAKLAR: Buralarda (Suriye'nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak. Münbiç ve Tel Rıfat'tan da YPG'liler tamamen çıkarılacak. Göçmenlerin evlerine dönme konusunda önemli bir adım atılmış oluyor. Güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak. Güvenli bölgede demografik mühendislikler sona ermiş olacak.

DOĞRUDAN TEMAS YOK: (Barış Pınarı Harekatı) Suriye'nin geleceği için dönüm noktası oldu. Adana mutabakatı geçmişte PKK'ya karşı yapılmıştı. Bizim rejimle doğrudan bir temasımız yok, istihbari temas olur. Şu andaki rejimin, Adana Mutabakatı'nı istese de uygulama kapasitesi yok, otoritesi yok, boşluklar var. Göçmenler kendini güvende hissediyorsa dönüyor.

RUSYA'YLA İŞBİRLİĞİ TAÇLANDI: Göçmenlerin dönüşü için Rusya ile birlikte çalışacağız. Üç Avrupa ülkesi ile bir araya gelme ihtimalimiz var. Sahada ve masada üzerimize düşeni yapacağız. Önemli olan burada iyi niyetin olması ve herkesin mutabakata bağlı kalması. Mutabakatla Rusya ile işbirliğimiz adeta taçlanmıştır.

RUSYA İLE ORTAK DEVRİYE: 10 kilometre derinlikte ihtiyaç duyulan yerde yürütülecek. Ortak devriyede zaman sınırı yok, çözüm oluncaya kadar. Devriye, Suriye'de siyasi çözüm oluncaya kadar sürecek.

RUSYA HEMEN SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ: (ABD Dışişleri Bakanı) Pompeo dün beni aradı ve ABD askeri birimlerinin bizim askeri makamlarımıza yazılı olarak YPG unsurlarını çıkarttık bilgisini teyit etti. Ben de şunu söyledim, sahada karşımıza terörist çıkarsa temizleriz. Dün Putin de 'Biz YPG/PKK'ya güçlü ültimatom vereceğiz. Çekilmezse siz gereğini yaparsınız' dedi. Rusya hemen sözünü yerine getirmeye başlamış bu önemli. YPG/PKK kimle iş tutarsa tutsun biz gereğini yaparız. Bu FETÖ olur onunla da mücadelemizi devam ettiriyoruz. Aynı şekilde DAEŞ ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Rejim ile YPG/PKK işbirliği yapabilir.

ABD'NİN AMACI İRAN BURALARA GELMESİN: ABD'nin rolü ne olacak? ABD bizim bu bölgelerden çekiliyor ama Irak'ın batısına geçecekleri görülüyor. Bugüne kadar YPG'ye verdikleri silahların bir çoğunu Irak üzerinden getirdiler. Burada PKK/YPG terör örgütü kurmalarının amacı İran buralara gelmesin. Bunu İsrail istiyor. Bu süreçte en çok hayal kırıklığına uğrayan ülke İsrail. ABD bundan sonra Suriye'de bir siyasi çözüme bizim gibi katkı sağlasın. Trump tamamen çekileceklerini söylüyor ama bir grubun yoğun kampanya yürüttüğünü görüyoruz. Artık YPG/PKK ile istedikleri yakın işbirliğini sürdüremeyeceklerdir. Suriye Milli Ordusu eski adıyla Özgür Suriye Ordusu önceki harekatlarda da bu harekatta da çok büyük katkı sağlamışlardır. Bu insanlar kendi topraklarına dönme mücadelesi veriyorlar. 70 civarında şehit var.

125 ÜLKEDEN YABANCI SAVAŞÇI GELMİŞ: Yabancı terörist savaşçıları ülkelerine geri göndermek gerekiyor. 125'ten fazla ülkeden yabancı terörist savaşçı gelmiş. Herkes kendi vatandaşını alsa, ülkesinde yargılasa meselenin çok büyük bir bölümü çözülür. Teröristlerin salınması mümkün değil. Çünkü saldığın zaman önce bize saldırır. Bizim harekatımız herkesi yumuşatmaya başladı.

HAREKAT SÜRECEK Mİ?: Dün bazı tereddütler vardı. Hulusi Paşa sahadan aldığı bilgileri aktardı. ABD'den tamamen çektik mektubu geldi. Bilgilerin değerlendirmesiyle bu karar alındı. Buradan çekileceğimiz anlamına gelmez, burada varız. Yerleşik statüko muhafaza edilecektir. Güvenli bölge oluşturulması lazım. Mültecilerin dönmesi için gerekli zeminin oluşturulması lazım. Sığınakları, mühimmatları, tuzakları var bunların temizlenmesi lazım silahlar varsa el konulması lazım. Daha yapılacak çok iş var. Harekat durdu her şey bitti anlamına gelmez, sahada varız. Afrin ve El Bab'da ne yapıyorsak burada onu yapacağız.

FRANSA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI: Özellikle Fransa'nın burada PKK devleti kurmak için çok çaba sarf ettiğini biliyoruz. Harekatımızla hayal kırıklığı yaşadıklarını biliyoruz. Kara propaganda yaptılar. (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron teröristlerin önde gelenlerini sarayında ağırladı. Kraldan çok kralcılık yaptılar. Amerika ile mutabakata vardık, bunlar ortada kaldı. Bizimle görüşmek için yarışıyorlar. (İngiltere Başbakanı) Boris Johnson'ı ayrı tutmak isterim. İngiltere yönetimi dengeli tutum sergiledi.

(HABER MERKEZİ)