Çavuşoğlu: Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, istikşafi görüşmelerin yeniden başlaması için Atina'ya davette bulundu. Çavuşoğlu, "Ocak ayı içerisinde ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet ediyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ocak ayı içerisinde ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet ettiklerini açıkladı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, "Ocak ayı içerisinde ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet ediyoruz" dedi.

ATİNA: HENÜZ DAVETİYE GELMEDİ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise davetin henüz kendilerine ulaşmadığını ama kıta sahanlığı dahil çeşitli konuların ele alınması için istekli olduklarını açıkladı. Yunanisyan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannou, "İstikşafi görüşmeler için Türkiye'den henüz davet almadık. Yunanistan, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığı sınırının belirlenmesi konusunda Türk tarafının bu tür davetlerine uluslararası hukuka uygun olarak yanıt verme niyetini ifade etmiştir" açıklaması yaptı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KIBRIS'TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Çavuşoğlu basın toplantısının devamında, Kıbrıs meselesini de değerlendirerek, "Egemen eşitliğin müzakere edilmesi, iki devletli çözümün olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. İki devletli çözüm çağrısını yineleyen Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz konferansına KKTC katılmazsa Güney Kıbrıs’ın da katılmasına izin vermeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı, şu ifadeleri kullandı: "İki devletli bir çözüm olması gerekiyor. Bunu bütün kesimlere anlatmalıyız. Son günlerde Avrupa’ya yaptığım seyahatlerde de, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in gerçekleştirdiği görüşmede de bu konu gündeme geldi. İki devletin çözümün neden olması gerektiğini tüm tezlerimizle beraber anlatacağız. 52 yıldır iyi niyetle yaklaştık. Olmadı, olmayacak olanı da zorlamaya gerek yok. Doğu Akdeniz konferansına KKTC katılmazsa Güney Kıbrıs’ın da katılmasına izin vermeyiz." (DIŞ HABERLER)