Çay tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler
Prof. Dr. M. Emel Alphan, çay tüketimi ve insan sağlığına ilişkin bilgileri paylaştı.
DUVAR - Prof. Dr. M. Emel Alphan, çay tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere karşı uyarılarda bulundu.
Günde herhangi bir çayın 2 fincandan fazla tüketilmesinin olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade eden Prof. Alphan, "Yeşil çay da dahil olmak üzere bitki çaylarının günde toplam 2 fincandan fazla içilmesi diüretik (idrara fazla çıkma) etkiyi arttırdığı için böbreklere zararlı etkileri olabileceği de akılda tutulmalıdır” diye konuştu.
Çayın insülin etkisini tetikleyebileceğini ifade eden Prof. Alphan, şunları söyledi: "Çay, özellikle yeşil çay sağlık üzerine birçok olumlu etkisi bulunan kateşinlerden özellikle de epigallokateşin galattan zengin bir kaynaktır. Deneysel çalışmalarda epigallokateşin gallat ve diğer kateşinlerin hiperglisemiyi insülin aktivitesini değiştirerek ve beta hücre zararını önleyerek engelleyebileceği gösterilmiştir. Çay insülin duyarlılığını ve insülin salgılatıcı etkiyi de artırabilir. Siyah, yeşil ve oolong çayların, adipositlerdeki insülinle uyarılmış glikoz alımını arttırarak insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiştir. Epigallokateşingallat, epikateşingallat, tanenler ve teaflavinler gibi çay bileşenleri insülin etkisini arttırmada rol oynayabilir.”