Çay üreticilerinden kota tepkisi: Özel sektöre mahkum olduk

Borçkalı çay üreticileri ÇAYKUR'un uyguladığı kota nedeniyle çaylarını özel sektöre satmak zorunda kaldıklarını ve bu durumun zaten yeterli olmayan fiyatı daha da düşürdüğünü söylediler.

Abone ol

DUVAR - Artvin’in Borçka ilçesindeki çay üreticileri çay alım fiyatının düşüklüğüne ve ÇAYKUR'un kota uygulamasına tepki gösterdi. Çay fiyatlarının olması gereknin çok altında olduğunu belirten üreticiler, ÇAYKUR'un kota uygulaması nedeniyle çaylarını özel sektöre düşük ücretlere satmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

ANKA'da yer alan habere göre; Çayını satmak için özel sektöre ait bir alım noktasına gelen çay üreticisi alım fiyatları nedeniyle perişan olduklarını söyledi. Çayın zahmetli bir ürün olmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını bilderen üretici "Fakir fukaranın hakkını yiyen kan kussun başka bir şey demiyorum. Bundan başka zahmetli ne olur, böyle bir şey olmaz. Bakın bu bizim çilemiz ve özele veriyoruz yani hamsi parasına çay veriyoruz. Artvin milletvekili ne yapıyor? Oy zamanı gelirler yanımıza” diye konuştu.

'DEVLET ÇAY ALMIYOR VE ALDIĞINDA KOTA UYGULUYOR'

Çay üreticisi Turgay Şanlı da ÇAYKUR'un kota uygulaması nedeniyle özel sektöre mahkum bırakıldıklarını söyledi. Şanlı, "Saatlerdir burada bekliyoruz, açız yemek yediğimiz yok. Evimize gidip yemek yiyip çaya inmemiz gerekiyor. Çok büyük çilemiz var, başka çaremiz yok. Dağın başında inip çıkıyoruz. Yedek fabrikamız yok ve bir tane daha fabrika olsa Muratlı’da fabrika olsa daha iyi olurdu ya da kapasiteyi artırsalar da olur. 30 kilo kontenjanla da biteceğini zannetmiyorum” şeklinde konuştu.

Devletin çaya verdiği fiyatın yeterli olmadığını söyleyen İsrafil Sarol da özel sektöre mahkum olduklarını söyledi. Sarol, "Fabrikalarda boşluk yok ve yoğunluk olması nedeniyle çay almıyorlar bizi de özellere mahkûm ediyorlar bedava çay veriyoruz. 17 lira, destekleme ücretiyle 19 lira veriyorlar ama çayın 30 lira olması lazım. Bu sene çok sıkıntıdayız. 50 yaşındayım bu sene gibi hiç görmedim ve bu ay doğru dürüst çay sattığım yok. Mahvettiler bizi, beş günde bitecek olan çay yirmi günde bitti” dedi.

Borçkalı çay üreticisi İsrafil Sarol

'ALDIĞIMIZ PARA EZİLDİĞİMİZE DEĞMİYOR'

Borçkalı üreticilerden Hayrettin Altunay da ÇAYKUR'un kota uygulaması sebebiyle özel sektörde fiyatların daha da düştüğünü dile getirdi. ÇAYKUR'un günlük 50 kilo çay aldığını kaydeden Altunay, "ÇAYKUR alımı düşürünce özeller de fırsatı değerlendirdiler ve 10- 13 lira verenler var. Emeği çok ama mecbur kalıyoruz özele vermeye. Talebimiz ÇAYKUR’un kontenjanı kaldırmasıdır. ÇAYKUR’un verdiği fiyat da kurtarmıyor. Olması gereken 20- 25 liradır. Sadece benim için demiyorum çay üreticileri olarak aldığımız fiyat, ezildiğimize değmiyor” ifadelerine yer verdi.

Borçkalı çay üreticisi Hayrettin Altunay

(ANKA HABER AJANSI)