'Cehennem Çukuru' için AİHM'den ihlal kararı: Yeniden yargılanacak

Uşak Kışladağ'da bulunan altın madeninin çevreye verdiği zarar hakkında AİHM'de görülen davada hak ihlali kararı çıktı.

Abone ol

DUVAR - Uşak'taki Kışladağ Altın Madeni’nde 2006 yılında başlayan çalışmalar kapsamında 450 metre derinliğinde çukur oluşturan Kanadalı Kanadalı El Dorado Gold’un’un Türkiye’deki şirketi TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş'nin madencilik faaliyetleri hakkında AİHM'de açılan davada karar çıktı.

Artı Gerçek'in haberine göre AİHM, çevreciler lehine karar verdi. Mahkeme davacıların bilirkişilere soru yöneltememesi ve belgelerin başvuranlara iletilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Karar 8 Nisan 2024’de kesinleşti. Kararın ardından yargılama süreci yeniden başlayacak.

Kamuoyunda 'Cehennem Çukuru' olarak anılan altın madeni faaliyetinin durdurulması için açılan davalarda yerel mahkemeler ve Danıştay şirket lehine karar vermişti. Anayasa Mahkemesi de 'Anayasanın 17.maddesinde güvence altına alınan maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edilmediğine' hükmetmişti. İç hukuk yolları tükenince Oya Otyıldız, Ertuğrul Barka, Mustafa Sakaryalı, Muammer Sakaryalı ve Ömer Turgut Erlat avukat Arif Ali Cangı aracılığıyla davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımıştı.

AİHM kararının ardından avukat Arif Ali Cangı, yargılamanın yeniden başlaması için Manisa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Erzincan-İliç’teki altın madeninde yaşanan çevre felaketini hatırlatan Cangı, yürütmeyi durdurma talep etti.

(HABER MERKEZİ)