Çekmeköy'deki 'dere ıslahı' yargıya taşındı: İBB hakkında suç duyurusu

Çekmeköy'deki 'dere ıslahı' adı latında yapılan çalışmalar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çekmeköy Belediyesi ve İSKİ hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Mahalleli suç duyurusunda, "Yapılan işlemler hukuksuz" dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Çekmeköy'de Soğuk Su deresindeki 'ıslah çalışmalarına' karşı çıkan mahalleli yargıya başvurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Çekmeköy Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Çekmeköy'de uzun yıllardır yapılan çalışmalara karşı çıkan mahalleli, buranın yeni yapılan sitelere kurban edildiğini söylüyor. Bu ana kadar hiç taşmayan ve etrafa kötü kokmayan derenin ıslah çalışmaları nedeniyle bölgeye iş makinelerinin girmesi geçen hafta mahalleliyi ayağa kaldırmıştı.

'ÇALIŞMALARA 1,5 YIL KALA YIKIM BAŞLADI'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gecekondu ve Mesken İşleri Müdürü, Çekmeköy Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürü ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı suç duyurusunda bulunuldu. Mahallelinin yaptığı suç duyurusunda söz konusu bölgenin imar planında dere işletme alanı ve park alanı olarak ayrıldığı ifade edildi.

Buradaki yıkımla ilgili savcılığa yapılan suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Bu planın akabinde, hızla dere ıslah çalışması adı altında bir çalışmaya başlanmış ancak bu çalışmanın ne bir onaylı projesi, ne de bir çalışma planı bulunmaktadır. İSKİ'nin talimatı ile her türlü Anayasal güvence altındaki mülkiyet hakkı hiçe sayılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gecekondu ve Mesken İşleri Müdürlüğü ekiplerince, daha dere ıslah çalışmasının başlamasına 1.5 yıl olmasına rağmen yıkım yapılmıştır.”

'İHTİYAÇ TAŞIMAYAN ISLAH ÇALIŞMASI...'

Bu süreçte derenin etrafında bulunan birçok gecekonudu sahipleri de zarar gördü. Parsel sahipleri defalarca dere ıslah çalışmasının teknik olarak gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu çalışmanın onaylı bir proje ile yapılmasını yetkili kurumlara iletti. Ancak kendilerine cevap verilmeyen ve onaylı projeyi görmediklerini belirten mahalleli ilgili yetkililerin hukuka aykırı davrandıklarını belirtti. Bu yıkımın hukuki ve teknik dayanağının 'meçhul' olduğunu savunan mahalleli, suç duyurusunda şöyle devam etti:

“Yıkılan bu 6 adet taşınmazdan birisinin (Fikret Duman isimli vatandaşın evi ) yerine 5 katlı bir blok için ruhsat verilmiştir. Hem Dere Koruma Bandında yapılaşmanın önlenmesine çalışılıp hem de aynı yerde daha da yoğun bir yapılaşmanın önünün açılması izahtan varestedir. Şikayetimize konu derenin benzeri, Çekmeköy ilçesinde hem de çok daha fazla risk barındıran birçok dere bulunmasına, orman içinde yüzlerce binlerce yapılaşma mevcut olmasına rağmen hiçbir zorunluluk ve ihtiyaç taşımayan bu bölgedeki ıslah çalışmasının altındaki neden de tarafımızca meçhul.”

Derenin hiç su baskını yapmadığını belirten mahalleli şöyle devam etti: “Hiçbir gerekçe sunulmadan, ayrıca taşınmaz malikleri tarafından plan iptali amacıyla açılan İstanbul 9. İdare Mahkemesinin 2019/9 Esas sayılı dosyasında Mahkeme tarafından da talep edilmesine rağmen hala mahkemeye dahi onaylı proje sunulmadan, ıslaha konu edilmesidir. Tarafımızca bugüne kadar bu işlemin hiçbir teknik ve hukuki gerekçesi bulunamamıştır.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde bulunan Soğuk Su deresinin ıslah çalışmaları 1 yıldır gündemde. Mahalleli derenin taşkınlara yol açmadığını, mahalledeki müteahhitlerin yaptığı sitelere, kolejlere yeşil alan kazandırmak için böyle bir yola başvurulduğunu söylüyor. Söz konusu dere çalışmasıyla ilgili tabelada yapı çalışmalarıyla ilgili yer alan bilgiler ise şöyle: Çekmeköy Köy İçi Deresi Peyzajlı Dere Islahı ve Peyzaj Projelendirme İşi; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İSKİ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj.

Projeyle ilgili ıslah amacı gibi bilgiler yer almazken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 3 ay önce sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda derenin su taştığına ilişkin görüntülere yer verdi. Mahalleli bu görüntülere tepki göstererek taşkının meydana geldiği yerin bu dere olmadığını belediyeye iletti. Bir süre çalışmalara ara verilen derede geçtiğimiz hafta çalışmalar yine başladı ve iş makinaları bölgeye gitti. Mahalleli ise iş makinalarına tepki göstererek onaylı proje istiyor ve bu dereye dokunulmasını kabul etmiyor.