Çekya yurttaşlarını istedi: Onlar YPG'li değil

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek'in Ankara ziyaretinde Türkiye'de tutuklu bulunan 2 Çekya vatandaşının durumu gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu iki ismin YPG'li olduğunu öne sürürken, Zaoralek kendilerinde böyle bir bilgi olmadığını, Çekya vatandaşlarının yardım kuruluşlarında çalıştığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'yi ziyaret eden Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile görüştü. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki bakana Türkiye'de tutuklu olan 2 çek vatandaşı soruldu. Çavuşoğlu, iki Çek vatandaşı için "Terör örgütü PKK ve YPG ile bağlantısı olduğuna dair belgeler, bilgiler var. Hatta YPG'nin üniformaları var ve bazı dökümanlar da ele geçirildi" dedi.

Zaoralek ise "Bizdeki bilgilere göre bu vatandaşlarımız bölgedeki insani yardıma destek olmak için burada bulunuyormuş. Taşınabilir bir hastanenin kurulumu için bu bölgede bulunmuş. Kesinlikle terör saldırılarına veya terör eylemlerine katkıda bulunmak için bölgede bulunmadıkları bizim sahip olduğumuz bilgiler" dedi.

RUSYA İLE HALEP TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Resmi Konut'ta baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türk ve Rus yetkililerin, yarın Halep'teki son durumu görüşmek üzere yapacağı olağanüstü toplantıya ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Biz Halep'te ve Suriye'de zulmün, katliamların durması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Hem Suriye ile yakından ilgilenen tüm ülkelerle hem diğer aktör ülkelerle İran ve Rusya başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle buradaki zulmün durması, ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüme geçilmesi için çok gayret sarf ediyoruz. Hep somut önerilerle gittik. Maalesef birçok ülkenin samimi olmadığını da gördük. Halep'i yalnız bıraktığını da gördük. Ateşkes sözü vermesine rağmen Halep'i zalimce bombalamaya devam ettiklerini de gördük. Özellikle sivil halkın buradan boşaltılması için ateşkesin de bir an evvel sağlanması lazım. Burada özellikle hastaneler hedef alındı ki insanlar tedavi göremesin."

'HERKES SUSSA DA TÜRKİYE SUSMAZ'

Türkiye'nin, Halep'teki zulmün sona ermesi için girişimlerinin devam edeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Vahşetin, zulmün en acımasız boyutunu belki de insanlık tarihinin en acımasız boyutunu görüyoruz Halep'te. Rejim ve destekçileri bunun sorumlusudur. İnsanlık dışı ne varsa bugün Halep'te görüyoruz. Biz gayretlerimize devam edeceğiz. Herkes sussa Türkiye olarak susmayacağız. Bir taraftan açıklamalarımız diğer taraftan da çözüm için tüm taraflarla gayretlerimizi devam ettireceğiz. Biz inanıyoruz ki Halep'te zulmeden de zulme sessiz kalan da sorumludur."

'AB'DEN ADİL YAKLAŞMASINI İSTİYORUZ'

Türkiye gündemli Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Biz AB'den her şeyden önce Türkiye'ye adil yaklaşmasını istiyoruz. Bizim tarafımızı tutmasını istemiyoruz. Raportörlerin de lütuflarına ihtiyacımız yok. Ne de diğer kurumlardan, komisyonlar olsun, AB Konseyi olsun bizim tarafımızda yer almalarını istemiyoruz. Doğrunun yanında yer alsınlar, adaletli olsunlar. Türkiye'yi eşit bir ortak görmek durumundalar. AB bizi eşit bir ortak görmüyorsa zaten onlarla ilişkilerimizin de bir anlamı yok. Anlamlı bir ilişki olması lazım. Türkiye'yi eşit bir ortak gibi görmeli. Eşit ortak gibi oturduğumuz zaman tüm meseleleri hallederiz. Eksiklikler varsa gideririz. Müzakere ederiz. Müzakerenin gereği yapılır. Türkiye her faslın gereğini yapmaya hazırdır, kriterleri yerine getirme konusunda gereğini yapmaya hazırdır."

'ANLAMLI DİYALOĞA HAZIRIZ'

Türkiye'nin AB ile anlamlı her diyaloğa hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "AB, Türkiye gibi ülkelere ders verme anlayışı yerine birlikte karşı karşıya kaldığımız sorunlara nasıl çözüm üretiriz, bu anlayış içinde olması gerekiyor. AB'nin bazı konularda tehditvari söylem içinde olmak yerine gelip, Türkiye'deki gerçekleri daha iyi anlamalarını bekleriz. Son zamanlarda AB, Türkiye'ye yönelik politikalarında daha gerçekçi zemine doğru gidiyor. Bu olumlu, ama biz artık sonuç da almak istiyoruz. Hiçbir şeyin sürüncemede kalmaması gerekiyor. Biz her zaman anlamlı diyaloğa hazırız. İş birliğine hazırız ve Türkiye olarak Avrupa'ya, Avrupa'nın güvenliğine ekonomisine katkı sağlamaya Türkiye devam edecektir. Sorunlar, ortak sorunlarımızdır."

'DOMEKROSİNİN GÜYA MERKEZİ'

Bakan Çavuşoğlu ise AP'de PKK'nin sergi açmasına şu sözlerle tepki gösterdi: "Demokrasinin güya merkezi Avrupa Parlamentosu'nda PKK'ya tolerans gösteriliyor. Yine aynı şekilde AB ülkesinde, Brüksel gibi önemli şehirlerde PKK rahatça faaliyetlerini gösteriyor. Böyle acımasız, insanlık dışı saldırılarda bulunan bir örgütün destek bulmaması gerekiyor. Avrupa Parlamentosu içinde PKK'ya sempati duyan ve PKK'ya destek veren parlamenterler ve siyasi gruplar var. Neden? 'Aynı ideolojiyi savunuyoruz'. Sizin ideolojiniz batsın. Aynı ideolojiyi savunuyorsanız, o ideoloji terörü gerektiriyorsa sen de git dağa. Ne işin var parlamentoda, niye siyaset yapıyorsun? Siyaset yapanlarla teröristler arasında fark olmalı."

TUTUKLU ÇEKYA VATANDAŞLARI

Türkiye'de 2 Çek Cumhuriyeti vatandaşının hangi gerekçeyle tutuklu bulunduğu sorulan Bakan Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi: "Bu 2 Çek Cumhuriyeti vatandaşı, kaçak bir şekilde Irak'a geçerken yakalandılar. Terör örgütü PKK ve YPG ile bağlantısı olduğuna dair belgeler, bilgiler var. Hatta YPG'nin üniformaları var ve bazı dökümanlar da ele geçirildi. Bu 2 Çek Cumhuriyeti vatandaşıyla ilgili soruşturmalar kapsamlı şekilde devam ediyor. Ziyaret etmek isterlerse biz bu konuda gerekli desteği de vereceğiz. Bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Soruşturma tamamlandıktan sonra boyutlarıyla birlikte bilgi paylaşımında bulunacağız."

ÇEK BAKAN: YARDIM İÇİN GİTTİLER

Çekya Dışişleri Bakanı Zaoralek ise Türkiye'de 2 vatandaşının tutuklu bulunmasıyla ilgili şöyle konuştu: "Vatandaşlarımıza karşı sürülen iddialar gayet ciddi ve önemli. Bizdeki bilgilere göre bu vatandaşlarımız bölgedeki insani yardıma destek olmak için burada bulunuyormuş. Taşınabilir bir hastanenin kurulumu için bu bölgede bulunmuş. Kesinlikle terör saldırılarına veya terör eylemlerine katkıda bulunmak için bölgede bulunmadıkları bizim sahip olduğumuz bilgiler. Cezaevinde tutuklu bulundukları yerde anne ve babaları tarafından ziyaret edilmesi söz konusu, Türkiye'nin olumlu bir yaklaşımı var. Bu olayın iki taraf arasındaki ilişkileri herhangi bir şekilde zedelememesini ümit ediyorum."

NE OLMUŞTU?

Çekya vatandaşı Marketa Vselichova (solda) ve Miroslav Farkas, Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Yetkililer, iki ismin Türkiye'den Irak'a geçmek isterken yakalandığını ve YPG üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandığını açıklamıştı. Marketa Vselichova ve Miroslav Farkas'la ilgili soruşturmanın halen sürdüğü belirtiliyor. (ANKARA/DHA)