Çeltiksuyu'nda 2 yılda 2. toplu balık ölümü: Köylüler cevap istiyor

Bingöl'deki Çeltiksuyu'nda yaşanan balık ölümleri sebebi olarak köylüler SÜTAŞ'ın atık suyunu gösteriyor. Ancak yetkililere göre, sudaki parametreler yasal sınırlar içinde.

Abone ol

DUVAR - Bingöl'de 2022 yılında balık ölümlerinin yaşandığı iddiasıyla gündeme gelen Çeltiksuyu’ndan geçtiğimiz günlerde yine ölü balık görüntüleri geldi. SÜTAŞ’ın geri dönüşüm tesislerinden Göynük Çayı'na dökülen atık suyun, balık ölümlerine yol açtığını ileri süren DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, “Bölgede bir çevre felaketi yaşanıyor, sorumluların ceza alması gerekiyor” dedi. 

Köylüler, 2020 yılında da balık ölümleri yaşandığını hatırlattı. 

‘BALIK ÖLÜMLERİ NEDEN OLUYOR?’

Çeltiksuyu köyü muhtarı Yücel Gürdeğir, geçmişte de benzer görüntülerin meydana geldiğini hatırlatarak “Kimseyi suçlamıyoruz ama balıklar neden ölüyor?” ifadelerini kullandı. Bölge sakinleri, tekrarlayan balık ölümlerinin SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri'nin atık suyundan kaynaklandığı iddia ederken, köy muhtarı Gürdeğir, Göynük Çayı'nda hayvanların su içtiğini aynı zamanda bahçe sulaması için kullanıldığını aktardı. Gürdeğir, şu bilgileri verdi: “Paylaşılan görüntülerden sonra köye İl Tarım ve Halk Sağlığı yetkilileri geldi. 'Çayda balık ölümü var mı, görüntü gerçek mi' diye sudan örnek aldılar. Paylaşılan görüntülerde ölü balıklar vardı ama görüntüler paylaşıldıktan sonra şiddetli yağmur yağdı. Durumu yetkililere de anlattım. Analiz sonucu 'Durum SÜTAŞ'tan değil' diyorlar. SÜTAŞ’tan olmayabilir ama neden oluyor? Yetkililere de ilettim, 'SÜTAŞ, İl Sağlık ve İl Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik ile muhtarlığımız olarak ortak bir çalışma yapalım bu ölümlerin nedenini beraber bulalım' dedim.“

‘OLAYI ETRAFLICA ARAŞTIRACAĞIZ’ 

Balık ölümlerine ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabı X’ten paylaşan DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, iddialara ilişkin Bingöl İl Genel Meclisi’ndeki Çevre Komisyonu’na da araştırma talebiyle soru önergesi vereceklerini belirterek şunları söyledi: “Bize ulaştırılan görüntülerde, atık suyun SÜTAŞ’tan geldiği belli olmasa da balık ölümlerinin bir nedenden gerçekleştiği açık. Bölge sakinleri ölümlerin SÜTAŞ’ın atık suyundan kaynaklandığını söylüyor. Köylülerin görüntüleri bize iletmesinin ardından sosyal medyada paylaştık ve kurumları harekete geçirdik. Tarım İl Müdürlüğü gidip bölgede inceleme yaptı ama iki gün içinde suyun analizini yapmaları biraz olanaksız. İddialarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdik. Şimdi de yerel mecliste araştırma önergesi veriyoruz. Önerge kapsamında hem SÜTAŞ ile hem de olayla ilgili bize ihbar yapan kişilerle konuşacağız. Olayı etraflıca araştırıp ilgili kişiler ve kurumlar hakında caydırıcı bir müeyyide uygulanması için çabalıyacağız.”

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ: ‘BÖLGEDE HERHANGİ BİR BALIK ÖLÜMÜNE RASTLANILMADI’

Bingöl İl Tarım Müdürlüğü ise iddialar üzerine alana giderek incelemede bulunduklarını, analizlerin yapıldığını ve balık ölümüne rastlanılmadığını söyledi:  “28.04.2024 tarihinde bazı sosyal medya hesaplarında yayınlanan ve ilimiz merkeze bağlı Çeltiksuyu köyünde kaydedildiği belirtilen görüntülere istinaden aynı gün içerisinde İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince ihbarda bulunan vatandaş ile birlikte balık ölümlerinin yaşandığı iddia edilen bölgeye gidilmiş ve yerinde tespit yapılmıştır. 29.04.2024 tarihinde il müdürlüğümüz Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından balık ölümlerinin meydana geldiği iddia edilen su alanından ve söz konusu firmanın arıtma çıkışından numune alınarak analiz yapılmış ve parametrelerin yasal sınırların içerisinde olduğu tespit edilmiştir.”

2021 yılında bölgede faaliyetlerine başlayan SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri yetkilileri ile iddialara ilişkin yaptığımız görüşmede ise ilgili kurumlardan gerekli bilgilerin paylaşılacağı beyan edildi.