'Cemaat AVM ruhsatlarında usulsüzlük yaptı' iddiası
Ankara'daki AVM'lerle ilgili usulsüzlük iddiaları 'FETÖ' çatı iddianamesine girdi. Usulsüzlüğün boyutunun milyonlarca lira olduğu öne sürüldü.
DUVAR - 'FETÖ' çatı iddianamesinde, Ankara’daki AVM’lerin ruhsatında usulsüzlükler yapıldığı ileri sürüldü. Durumla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma yürüttüğü belirtilen iddianamede, usulsüzlük iddiası şöyle yer aldı:
"Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) paralel bir yapılanma olduğu, ihalelere fesat karıştırıldığı, alışveriş merkezi ruhsatlarında usulsüzlük yaparak FETÖ’ye finans kaynağı temin edildiği iddiaları araştırılmıştır. SGK müfettişleri Ankara’da AVM’lerde yapı sınıflandırmalarında usulsüzlük yapılarak SGK’nin toplam 5 milyon 548 bin 793 lira zarara uğratıldığını tespit etmiştir. Yapı sınıflandırmasında usulsüzlükler sonucu belediyelere ödenmesi gereken harçların eksik ödendiği tespit edilmiştir. Alınan bilirkişi raporunda AVM’lerin yapı sınıflandırma ruhsatlarında usulsüzlük yapılarak 48 milyon 305 bin 614 lira kamunun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir.”
İddianamede gizli tanık ifadesine de yer verildi. Jüputer kodlu gizli tanık ifadesinde Ankara’daki A....(kyurt) M....(arketler) sahibi ve N....(atavega) alışveriş merkezi sahibinin örgüte finansal destek sağladığını ve Varlık’taki Turgut Özal Erkek Öğrenci Yurdunda yapılan himmet toplantılarına katıldığını ileri sürdü.
HİSARCIKLIOĞLU VE AYGÜN ORTAKLAR ARASINDA
Özel yapılar için işveren, inşaat başlamadan SGK’ye asgari işçilik oranını bildirmesi gerekiyor. Bu durum 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 85 maddesinde açıklanıyor.
Çatı iddianamesinde AVM'lerle ilgili yer alan iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11 AVM'nin yöneticileriyle bazı SGK çalışanları hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdiği iddia edildi. Soruşturma yürütülen AVM'ler arasında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ATO Eski Başkanı Sinan Aygün ile hakkındaki 'FETÖ' suçlamaları nedeniyle istifa eden ATO Başkanı Salih Bezci'nin ortak olduğu AVM'nin de adı geçiyor. Soruşturmanın bu isimlere uzanıp uzamadığı ise bilinmiyor.
Savcılığın SGK ödemeleri, emlak vergisi, katkı payı gibi ödemelerden kamunun 48 milyon 305 Bin 614 TL zarara uğratıldığını tespit ettiği ileri sürüldü. Savcılığın ayrıca ruhsatları veren belediyelere ne kadar eksik harç ödendiği, kamu zararının tespiti ve belediyelerdeki sorumlu kişilerin belirlenmesi amacıyla da bilirkişi görevlendirdiği belirtildi.
(Kaynak: Evrensel)