Cemil Çiçek: Bu yaştan sonra bana kimsenin verebileceği ne makam vardır ne başka bir şey

Cemil Çiçek: Bu yaştan sonra bana kimsenin verebileceği ne makam vardır, ne başka bir şey vardır. Bunu net biçimde söyleyeyim. Bundan sonra düşüncemizi bize kim sorarsa ona söyleriz. Size de onu söylüyorum işte. Böylesine saygısızca, aslı astarı olmayan bir bilgiyi yazan ne olacak? Bunun ahlaki sonuçları tartışılmayacak mı? Beni yemin etme mecburiyetine niye sokuyor bu arkadaş? Bu ahlaki midir?

Özlem Akarsu Çelik oakarsucelik@gazeteduvar.com.tr

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, 15 Mayıs 2019 tarihli ve 36 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnamede, “Millete ve devlete hizmeti geçmiş, bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edilebilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu oluşturulmuştur. Kurul üyeleri Cumhurbaşkanınca belirlenir. Kurulun çalışma usul ve esasları ile Kurul üyelerine yapılabilecek ödemeler Cumhurbaşkanınca belirlenir” deniyordu.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak, 29 Haziran 2019 tarihli haberinde Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nun ilk toplantısında kurul üyelerinin 13 bin lira olan maaşını 18 bin liraya çıkardığını yazdı. Haber, ikisi de geçmişte Meclis Başkanlığı yapmış olan Kurul’un üyeleri Cemil Çiçek ve Bülent Arınç tarafından yalanlandı. Bülent Arınç, yapıldığı belirtilen o ilk toplantıya katılmamıştı çünkü yurt dışındaydı.

Cemil Çiçek’i, Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’e konuyla ilgili yaptığı açıklama sırasında sarf ettiği bir cümleyi sormak için aradım. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nun işlevine ilişkin şöyle diyordu Cemil Çiçek: “Milli Güvenlik Kurulu’nun sivil bir şekli gibi düşünün” …

'YÜKSEK İSTİŞARE KURULU’NUN İCRAÎ BİR YANI YOK'

‘MGK’nın sivil bir şekli’ diyorsunuz Yüksek İstişare Kurulu için. Hukukçu olmanız nedeniyle bu benzetmeniz ilgimi çekti. Kurul, ilk oluşturulduğunda da Anayasaya aykırı olup olmadığı sorusu sorulmuştu. Ne demek istediniz bu benzetmeyle? Ve bu Kurul’un görevi nedir?

Anayasaya göre MGK bir istişarî kuruldur, icraî bir yetkisi yoktur. Kompozisyonu da Anayasada belli. Sayın Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında ilgili bakanlar, sivil ve asker bürokratlar vardır MGK’da, sayıları bellidir. Bunlar ülke güvenliğiyle ilgili konuları 1961 yılından bu yana görüşürler, değerlendirirler. Ortak bir akıl kuruludur orası. İcraî nitelik taşıması gerekenleri hükümete tavsiye ederler. Ben Yüksek İstişare Kurulu’nun görevinin anlaşılması kolay olsun diye böyle dedim.

Yüksek İstişare Kurulu’nun icraî bir yanı yok. Hükümet şöyle yapsın, böyle yapsın tarzında bir karar alamaz. Olsa olsa Sayın Cumhurbaşkanı’nın gündeme getirip konuşulmasını istediği ve üyelerden şunlar da konuşulsun, bunlar da devlet işleriyle ilgilidir diye gelecek konular ele alınabilir.

'KURUL ÜYELERİ MEMUR DEĞİLDİR. DANIŞMANLARDAN FARKI, SİYASETTE EN ÜST DÜZEYDE GÖREV YAPMIŞ OLMALARIDIR'

Kurulun bir partiyle alakası yok. Bugün AK Partili olmayan da var bu Kurul’da yarın da olacaktır. Gündemi tıpkı MGK’daki gibi Sayın Cumhurbaşkanı belirliyor.

Cumhurbaşkanının danışmanları var. Kurul üyelerinin onlardan farkı şudur, orada görev yapan insanlar siyasette en üst düzeyde görev yapmış insanlar. Memur değil bunlar. Onun için istişarelerin bu manada önem taşıyacağını düşünerek öyle bir misal verdim.

'KEŞKE BUNLAR CUMHURBAŞKANINA SÖYLENSE DENİLEN KONULAR VAR. BUNLARI KARŞILARSAK İYİ OLUR'

MGK varken neden böyle bir kurula ihtiyaç duyuldu?

Ona bakarsanız bugün birçok makamı tartışmaya açabilirsiniz şuna buna gerek var mı diyerek. Genel müdür varken genel müdür yardımcısına ihtiyaç var mı diyebilirsiniz. Ekonomi bakanları varken ekonomiyle ilgili kurullara ihtiyaç var mı diye sorabilirsiniz. Baktığınız noktaya göre değişir.

Bu kurulları, fonksiyonel olup olmadıklarına, kendilerinden beklenen performansı gösterip göstermediklerine göre de tartışabilirsiniz. Sayın Cumhurbaşkanı ihtiyaç duymuş ki, böyle bir kurulu gündeme getirdi.

Kamuoyunda bir kısım konular tartışılıyor. Keşke bunlar Sayın Cumhurbaşkanı’na, ülkeyi yönetenlere de söylense diye zaman zaman sohbet toplantılarında gündeme gelen, sizlerin yazılarınızda dile getirdiğiniz bu tür beklentiler, temenniler var. Bunları karşılarsak iyi olur.

'BU İNSANLAR PARA MESELELERİYLE DEVLET İŞİNİ BİRBİRİNDEN AYIRACAK OLGUNLUĞA ERİŞMİŞ İNSANLARDIR'

Kurul üyelerinin maaşları hâlâ tartışılıyor. Siz yalanladınız ama bir kez daha sorayım, ilk toplantıda maaş artışı konusu gündeme geldi mi?

Bu meseleden çok üzüntü duyduğumu belirtmeliyim. Bu insanlar para meseleleriyle devlet işini birbirinden ayıracak kadar belli bir olgunluğa erişmiş insanlardır. Bunlarla ilgili bir beklentimiz yok.

Bu yaştan sonra bana kimsenin verebileceği ne makam vardır, ne başka bir şey vardır. Bunu net biçimde söyleyeyim. Bundan sonra düşüncemizi bize kim sorarsa ona söyleriz. Size de onu söylüyorum işte. Böylesine saygısızca, aslı astarı olmayan bir bilgiyi yazan ne olacak? Bunun ahlaki sonuçları tartışılmayacak mı? Beni yemin etme mecburiyetine niye sokuyor bu arkadaş? Bu ahlaki midir?

'SİZ DE BİZ DE TOPLUMDA İTİBAR KAYBETMEYELİM'

Meclis Başkanlığımın ardından 26’ıncı dönem de milletvekiliydim. Son dönem hesabıma yatan parayı ya resmi bir vakfa ya da Türkmenlere verdim. Nasıl yazılabiliyor böyle şeyler anlamıyorum. İnsanları böyle karalamak, hiç olmayan bir şey üzerinden kamuoyunu yanıltmak ne kadar ahlaki? Bunun da sizin meslektaşlar olarak kendi aranızda değerlendirmenizi beklerim. Siz de biz de toplumda itibar kaybetmeyelim.

'İNSANLARI 13 BİN LİRALIK ADAM DURUMUNA GETİRMEYE HAKKINIZ YOK!'

Sizin açıklamalarınızdan anladık ki, o toplantı Kurul’un ilk resmi toplantısı değildi.

Resmen bir davet üzerine yapılmış bir toplantı yok. Önceden dört, beş arkadaş, gayriresmî oturup konuştuk, hepsi bu. Bülent Bey (Arınç) de burada yoktu. Resmi bir toplantı yapılmadı. Kaldı ki, toplantının yapılacağı güne kadar yeni isimler de katılabilir.

Nasıl bu yalanlar ortaya çıktı, hayret! Bu Kurula gerek yoktur diyebilirsiniz ama insanları 13 bin liralık adam durumuna getirmeye hakkınız yok! Neymiş, ilk günden maaşlarını 13 binden 18 bine çıkarma kararı almışlar. Vicdanı nasıl bunlara el verdi bu yazan kişinin, anlamak mümkün değil. Kaldı ki sizler kamuoyuna bilgi veriyorsunuz. Sizlere doğru bilgi vermek lazım. Biliyorsunuz ben ya konuşmam ya da doğru bilgi veririm. O gayriresmî buluşmada bir tek kelime konuşulmamıştır maaşla ilgili. Sokaktaki insan, vay ya bunları bir şey zannediyordum diyor. Devletin, eksiğiyle fazlasıyla hizmetinde bulunmuş insanları böyle itham etmek kabul edilebilir değildir.

'SİSTEM TARTIŞMALARI VAR, BAŞKA KONULAR VAR. BUNLARIN HEPSİ SALİM AKILLA KONUŞULACAK KONULAR'

Kurul ilk toplantısını ne zaman yapacak?

Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman çağırırsa… Ayda bir mi, 15 günde bir mi, ihtiyaç duyunca mı çağıracak, çalışma usul ve esaslarını fiilen belirleyecek olan Sayın Cumhurbaşkanıdır.

Sizin Kurul’un ilk toplantısında gündeme taşımayı düşündüğünüz öncelikli konularınız neler? Seçim sonrası sistem tartışılıyor. Örneğin bu konuyu gündeme getirecek misiniz?

Gündemini Sayın Cumhurbaşkanı belirliyor. Biz de getiririz. Pek çok konu var. Genel gidişat, sistem tartışmaları var kaç günden beri. Dış politika konuları var, içerideki konular var, ülke güvenliği, ülkenin, huzuruyla ilgili konular var. Muhalefetin, Meclis’te grubu bulanan ve dışarıdaki partilerin gündeme getirdiği sistem konuları var. Bunların hepsi parti düşüncesinin ötesinde salim bir akılla, ortak bir akılla konuşulacak konular. Bunlarla ilgili gündem nasıl teşekkül edecek bilemem. Artık uygulaması olur olmaz göreceğiz.

Tüm yazılarını göster