CENTCOM: IŞİD yeniden yapılanmaya çalışıyor

ABD Merkez Komutanlığı, SDG ile yürütülen operasyonlarda 44 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü bildirdi. Açıklamada, IŞİD'in ocak-haziran arasında Irak ve Suriye’de 153 saldırı düzenlediği aktarıldı.

Abone ol

DUVAR - ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD'in Ocak-Haziran 2024 arasında Irak ve Suriye’de 153 saldırı düzenlediğini, bu sayının 2023’teki saldırıların iki katına yaklaştığını belirtti. Açıklamada, “Saldırılardaki artış, IŞİD'in birkaç yıldır azalan kapasitesinin ardından yeniden yapılanmaya çalıştığını gösteriyor” denildi.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, IŞİD'in düzenlediği saldırılara karşı, CENTCOM, Irak Güvenlik Güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) 196 ortak operasyon düzenlediği, 44 IŞİD üyesinin öldürüldüğü, 166 üyenin ise gözaltına alındığı aktarıldı. DHA'nın aktardığına göre açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ocak ayından Haziran 2024'e kadar IŞİD, Irak ve Suriye'de 153 saldırı üstlenmiştir. Bu oranla IŞİD, 2023 yılında üstlendiği toplam saldırı sayısını ikiye katlama yolunda ilerliyor. Saldırılardaki artış, IŞİD'in birkaç yıldır azalan kapasitesinin ardından yeniden yapılanmaya çalıştığını göstermektedir. IŞİD'i yenilgiye uğratma çabalarını sürdürmek ve dış saldırılar gerçekleştirmesini engellemek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı, IŞİD'i yenilgiye uğratma ortaklarımız olan Irak Güvenlik Güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte 2024 yılının ilk yarısında 44 IŞİD mensubunun öldürülmesi ve 166'sının gözaltına alınmasıyla sonuçlanan 196 IŞİD operasyonu gerçekleştirmiştir. Irak'ta 137 ortak operasyon sonucunda 30 IŞİD mensubu öldürülmüş ve 74’ü de gözaltına alınmıştır. Suriye'de SDG ve diğer ortaklarla birlikte yürütülen 59 operasyon sonucunda 14 IŞİD mensubu öldürülmüş ve 92’si gözaltına alınmıştır.”

'8 IŞİD LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Düzenlenen operasyonlarda, IŞİD'in üst düzey ‘liderlerinden’ 8’inin öldürüldüğü belirtilerek, “Yukarıdaki operasyonlar sonucunda hem Irak hem de Suriye'de 8 üst düzey IŞİD lideri öldürülmüş ve 32'si yakalanmıştır. Bu liderler arasında Suriye ve Irak dışındaki operasyonların planlanması, eleman temini, eğitim ve silah kaçakçılığından sorumlu olanlar da bulunmaktadır. Bu kişilerin liderlik pozisyonlarından uzaklaştırılması, IŞİD'in ABD ve müttefik ülkelerde dış operasyonlar yürütme kapasitesini daha da azaltmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

'IŞİD TUTUKLULARI ÜLKELERİNE GERİ GÖNDERİLMELİ'

CENTCOM, Suriye ve Irak’ta aranan yaklaşık 2 bin 500 IŞİD mensubunun olduğunu vurgulayarak, “Irak ve Suriye'de serbest durumda bulunan yaklaşık 2 bin 500 IŞİD mensubunun takibinin sürdürülmesi, IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasının kritik bir bileşenidir. Suriye'deki gözaltı tesislerinde bulunan 9 binden fazla IŞİD tutuklusunun ülkelerine geri gönderilmesi ve Al Hol ve Al Roj kamplarından 43 binden fazla kişi ve ailenin ülkelerine geri gönderilmesi, rehabilitasyonu ve yeniden entegrasyonu için devam eden uluslararası çabalar da aynı derecede önemlidir. Bu rakam 2019'da 70 bini aşan zirve noktasından daha düşüktür” dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)