Cerablus, Suriye’nin Türkiye sınırında Halep iline bağlı küçücük bir yerleşim birimi. Stratejik açıdan bir önemi yok. Suriye’deki savaşta öncelikli yerlerden olmadığı gibi, Şam için 'orada bir köy var uzakta'dan başka bir anlam ifade etmiyor. Ancak bu küçücük Cerablus dün bir çok şeyi gösterdi, gelecekteki öngörülere yeni olasılıklar katılmasına neden oldu.
Maddeler halinde sıralayacak olursak;
- ABD Suriye’deki müttefiki Kürtleri bölgesel hesaplar içerisinde büyük ortaklar için feda edebilir.
- Türkiye bölge politikalarında ABD’ye her zaman muhtaç. ABD’den bağımsız politika yürütmesi ve yoluna ABD’siz devam etmesi mümkün değil.
'GEÇİCİ YPG JESTİ'
- ABD Fethullah Gülen’in darbe girişimde bir şekilde rolü olduğunu ya da bu girişime göz yumduğunu kabul etti. Bunu düzeltmek içinde 2 numarasını Türkiye gönderdi. 2 numarasını Türkiye göndermesinin üstüne ’'Geçici YPG jestini' yaptı.
- Diğer yandan Joe Biden Türkiye’nin 'terörist' dediği YPG’ye 'terörist' demedi. Ve uzun vadede Kürtlerin müttefik olduğu mesajını verdi.
- Türkiye’nin Rusya’ya yanaştıktan son Şam rejimine de yanaşmaya başladığı ve Türkiye-Suriye 'ortak Kürt kaygısı' nedeniyle Beşar Esad’ın Kürtleri vurduğu iddiasının doğru olmadığı görüldü.
ANKARA 'TİTREYİP KENDİNE DÖNDÜ'
- Biden'ın ziyareti sonrası yapılan açıklamalar, Türkiye’nin sanıldığı gibi Rusya’ya yaklaşmadığı ya da son gezide yaklaşma niyeti ortaya koyduysa da, Biden’ın ziyaretiyle 'titreyip kendine döndüğünü gösterdi'.
- Rusya, Türkiye’nin Suriye konusunda politikalarını kolay kolay değiştiremeyeceğini anladı. Dün Rusya Dışişleri tarafından yapılan kaygı açıklamaları bunu gösteriyor.
- Kürtler tek müttefiklerinin ABD olmadığını ve bölgedeki eskici dengeci politikalarına dönmeleri gerektiğini anladılar.
CERABLUS SONRASI ÖNGÖRÜLER
Diğer yandan, Türkiye’nin dünkü operasyonundan ayrıntılar geniş bir kesim tarafından farklı yansıtılıyor. Cerablus operasyonu ve sonrasında pratikte olabileceklerle ilgili öngörüler ise şu şekilde sıralanabilir:
- TSK’nın Suriye topraklarına girdiği belirtiliyor ancak bu giriş bir ordu şeklinde değil. Zaten girenler ÖSO adı altında toplanan birtakım örgütler. Bu durum Türkiye’nin Cerablus’ta kalıcı olmayacağını ve bu toprakları bu gruplara teslim edeceğini gösteriyor. Bunun anlamı, IŞİD’in bundan sonra bu gruplara saldırı gerçekleştirmesinin beklenmesi gerektiği.
- Erdoğan dün Biden'la görüşmesinden sonra “ÖSO şu anda hükümet binalarını almış durumda” dedi. Bizim savaşımız İŞİD ile mi, Suriye ile mi?
90 KİLOMETRENİN ÇOĞU IŞİD’DE
- IŞİD’e karşı yapılan bu operasyon IŞİD’in engellenmesi için yeterli değil. Çünkü Fırat (Cerablus) ile Azez arası 90 kilometre ve ordu bunun çok küçük bir bölümüne hakim. Geri kalan kısmın büyük bölümü hâlâ IŞİD’in elinde.
- IŞİD bundan sonra Türkiye içinde ses getirecek eylem planlıyor olabilir. Bu sefer bombalı değil ama bir mahalleye yönelik baskın gibi bir eylem olabilir.
ERDOĞAN'A ŞAM'A YAKINLAŞMIYOR
- Erdoğan’ın basın toplantısındaki sözleri ile 'Erdoğan Rusya ile yakınlaştı bu nedenle Suriye ile de yakınlaşacak' öngörüsü dün bir kez daha yalanlanmış oldu. Bundan sonra Erdoğan’dan Suriye konusunda bir politika değişikliği zor gibi görünüyor. Çünkü Erdoğan Cerablus’a izin veren ABD’den şimdilik istediğini almış gibi görünüyor.
- Rusya Kürtlere, Kürtler Rusya’ya daha da yanaşacaktır. Diğer yandan Kürtler açısından son günlerde çatışmış olsalar da, Şam'la durumun düzelmesi kaçınılmaz hale geldi.
CERABLUS SONRASI YENİ İTTİFAKLAR OLUŞACAK
Tüm bunlar, dünün olağanüstü hızlı gelişmeleri içinde ortaya çıkanlardan bazıları. Bu sonuçlarla birlikte Suriye savaşında, Ortadoğu'daki mücadelede, Türk-Rus, Türk- Amerikan ilişkilerinde ve bunların bölgeye yansımalarında yeni olasılıkların, ittifakların, çözülmelerin, yeni ittifakların ortaya çıkacağını söylemek abartılı olmaz.