Ceren Damar'ı katleden sanığın avukatı yargılanıyor: Duruşmaya gelmedi

Akademisyen Ceren Damar’ı katleden Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak hakkında "kişinin hatırasına hakaret” ve “hakaret” suçlamasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

Abone ol

ANKARA - Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'i katleden öğrencisi Hasan İsmail Hikmet'in avukatı Vahit Bıçak hakkında yargılama boyunca yaptığı açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle “kişinin hatırasına hakaret” ve “hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. 10 yıla kadar hapis cezası istenen Vahit Bıçak, bugün Ankara 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı.

Çok sayıda kadın ve avukatın Damar ailesine destek verdiği duruşmaya Vahit Bıçak katılmazken sanık sandalyesi boş kaldı. Mahkeme, sanık Bıçak'ın mazeretini kabul ederek duruşmayı 25 Ekim'e erteledi.  

‘VAHİT BIÇAK KIZIMI İKİNCİ KEZ KATLETTİ’

Ceren Damar’ın eşi Levent Şenel, sanık Bıçak ve avukatlarının duruşmaya katılmamasına tepki gösterdi, “Şikayetim devam ediyor. Ben Berlin’de çalışıyorum. 2 bin kilometre öteden geldiğim halde sanık ve vekillerinin son gün mazeret sunması mahkemenizin takdiridir. Katılmamalarını da yargılıyorum” diye konuştu.

Katledilen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, “Ben buraya yaşadıklarımı ifade edemeyeceksem, gelmeme gerek yoktu. Ben buraya her şeyi anlatmaya geldim. Detay çok olduğu için anlatmam gerekiyor. İki tweet göndermiş denilerek karar verilecek bir duruşma değil” dedi. Mustafa Damar, sözlerine şöyle devam etti: “Kızım bilgi hırsızı bir katil tarafından katledildi. Bu ülkenin yasalarının kendine verdiği görevi eksiksiz yerine getirdiği için katledildi. Başkalarının hakkını gasp eden bilgi hırsızı, cani tarafından katledildi. Katil cezasını aldı, yaptıklarından sonra görevi, sanık Vahit Bıçak, 'avukat' demiyorum, devraldı ve devam etti. Kızımın mezarda kemiklerini sızlattı. Vahit Bıçak, kızımı ikinci kez katletti. İftirayla senaryo yazdı, kızımın hatırasına hakaret etti, iffetine dil uzattı. Beni ve ailemi tehdit etti. Bunların tamamı mahkemelerin kayıtlarında var. Vahit Bıçak’ın yaptıklarıyla ailemiz onurunu kaybetti. Eylemleriyle ailemizi küçük düşürdü. Cübbenin altına gizlenerek, saklanarak yaptı. Bunu 700-800 kişilik mahkeme huzurunda yapmadı. 84 milyonun duyacağı şekilde yaptı.“

‘BENİ VE AİLEMİ AÇIKÇA TEHDİT ETTİ’

Mustafa Damar, Bıçak'ın kendileriyle ilgili medyaya yansıyan sözlerini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu baba çocuğunun kanı üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışıyor. Gördükçe böyle bir baba olamaz diyorum. Bunlar cinayet işlemeye çok yakın bir aile." Sanığın davayı kişiselleştirdiğini ifade eden Mustafa Damar, "Hakaretlerini sadece dosya üzerinden değil, medya üzerinden yaptı. Kızımın hatırasına ailemizin onuruna hakaret etti. Beni ve ailemi açıkça tehdit etti. Kızımın otopsi raporu var. 17 bıçak darbesiyle katledilişinin detayları yazıyor. Sanık cinsel senaryo kuruyor ve katilin kızımın vajinal bölgesini bıçakladığını söylüyor. Böyle bir şey raporda yok. 'Cinsel senaryo, vajinal bölge' diyerek algı oluşturmaya çalıştırıyor ve iftira senaryosuna devam ediyor. Buna hak ettiği ders verilmezse, ibret olacak ceza verilmezse bu yaptığı yol olur. Duygusal değil, buna hak ettiği ceza verilmelidir" dedi. 

BIÇAK’IN MAHKEMEYE ZORLA GETİRİLMESİ TALEP EDİLDİ

Ceren Damar’ın annesi Feyzan Damar ise “Ben kızımı nakış nakış işledim. Ben de otuz yıllık eğitimciyim. Ben bu ülkeye kızım gibi binlerce öğrenci yetiştirdim. İçlerinden bir tane arsız, uğursuz çakmadı. Katil kızımın canını aldı, bu avukat kızımın namusunu aldı. Çamur at izi kalsın oluyor. Şikayetçiyim” diye konuştu.

Damar ailesinin avukatları şikayetçi olduklarını, ileriki duruşmalarda asıl beyanlarını yapacaklarını söyledi. Mazeret dilekçesinin gerçekçi gelmediğini belirten avukatlar sanık Vahit Bıçak hakkında zorla getirme emri talep etti. Avukatlar, Vahit Bıçak hakkında yakalama kararı çıkarılmasını da istedi.

DURUŞMA 25 EKİM’E ERTELENDİ

Mahkeme ara kararında sanık Bıçak’ın mazeretini belgelendirdiğinden kabul edildiğini belirtti. Mahkeme, duruşmayı 25 Ekim saat 09.30’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019'da üniversite yerleşkesindeki odasında sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilmişti. Hikmet, Ankara 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ceza, Yargıtay tarafından da onanmıştı.

Dava süresindeki ifadeleri ve sosyal medya paylaşımlarıyla tepki toplayan hükümlü Hikmet’in Avukatı Vahit Bıçak’a Ankara Barosu da ceza vermişti. Damar ailesi de Bıçak’a dair çok sayıda suç duyurusunda bulunmuştu.