Çernobil radyasyon bölgesinde yangın çıktı

Çernobil’in ölü bölgesinde başlayan yangın terk edilmiş Bychki köyü yakınlarındaki bir ormana ulaştı. Yangında yaklaşık 5 hektarlık orman alanı tamamen kül oldu.

Abone ol

DUVAR - İnsanlık tarihinin en kötü nükleer felaketinin yaşandığı yer olan Çernobil'de büyük bir yangın çıktı. Yangın, nükleer santralden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki bir ormanı vurdu.

Ukrayna acil yardım hizmetlerinin yaptığı açıklamaya göre Pazar günü Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernobil’in ‘ölü bölgesi’ içinde kuru otlar ateş alarak tutuştu. Ardından alevler hasarlı nükleer reaktörden yaklaşık 24 km uzakta bulunan terk edilmiş Bychki köyü yakınlarındaki bir ormana ulaştı. Yaklaşık 5 hektarlık orman alanı tamamen kül oldu.

Acil Yardım Hizmetlerinin açıklamasına göre, alevlerle mücadele için üç itfaiye aracı ve 18 acil durum ekibi üyesi bölgeye gönderildi. Yaşanan felaket nedeniyle yoğun bir şekilde kirlenen Çernobil, son yıllarda çok kez bu tür yangınlar yaşadı. Bu bölgede Haziran 2018’de de büyük bir yangın çıkmıştı. 25 hektarlık alanı yakan bir başka yangın 2017’de yaşanmıştı. Olası radyoaktif odun ve çalılıkların yanması sonucunda atmosfere tehlikeli bazı yanıcı ürünlerin salınması söz konusu ancak Ukraynalı yetkililer şimdilik böyle bir riskin bulunmadığını söyledi.

PATLAMA BÖLGEDE VE ÖTESİNDE BÜYÜK KİRLENMEYE NEDEN OLDU

26 Nisan 1986'da gerçekleştirilen bir güvenlik sistemi testi sırasında yerel bir güç reaktörü patladığında, Çernobil, tarihteki en büyük nükleer felaketin yaşandığı yere dönüştü. Patlama bölge çevresinde ve ötesinde büyük bir kirliliğe neden oldu. Felaket boyutundaki patlama II. Dünya Savaşı'nın sonunda Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 kat daha fazla radyoaktif madde yaydı. Ağır bir şekilde zarar gören reaktör çelik ve betondan yapılma koruyucu bir “lahit” ile mühürlenirken yakın civardaki Pripyat kasabasının 50 bin kişilik nüfusu boşaltıldı. Felaketin ardından radyoaktif bir bulut Avrupa kıtasının büyük bir bölümünü kapladı. Bugün Pripyat hayalet kasaba. Reaktörün çevresindeki kirlenmiş 30 km’lik alan ise kapalı bölgeye dönüştürülmüştü. Yıllarca bu bölgeye hiçbir ziyaretçi kabul edilmedi. Fakat bilim adamlarının şevkli gözlemlerine göre şimdilerde bölgede yaban hayatı yeniden gelişiyor. (Kaynak, Çev: Dilaver Demirağ)