Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Onan: Maden yönetmeliği yanlış

Alaçatı Ot Festivali'nin tanıtımı yapıldı. Ayhan Sicimoğlu'nun da katıldığı etkinlikte konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Onan, zeytinlikleri maden faaliyetine açan yönetmeliği eleştirdi.

Abone ol

DUVAR - Ege’nin otları ve otlarla yapılan yemeklerinin tanıtıldığı Alaçatı Ot Festivali bu yıl 24-27 Mart tarihleri arasında 11. kez düzenlenecek. Festivalin bu yılki temasının “Labada otu” ve “zeytin” konusunun işleneceğini belirten Çeşme Belediyesi Başkanı Ekrem Onan, zeytin alanlarının maden sahası haline getirilmesinin önünü açan yönetmeliğe ilişkin, “Çeşme’de ciddi oranda zeytincilik var. Bu yönetmeliğin yanlış olduğunu düşünüyorum ve bu yanlıştan da çok kısa sürede Türkiyemizin çıkarları için dönüleceğini düşünüyorum. Bütün zeytinler tehlike altına giriyor” dedi.

Çeşme Belediyesi Başkanı M. Ekrem Onan festivalin tanıtımı ve duyurusu için basın toplantısı düzenledi. Toplantıya festivalin kurucularından müzisyen ve gezgin Ayhan Sicimoğlu da katıldı. Toplantıda konuşan Onan, “Alaçatı Ot Festivali hiçbir zaman sadece bir yemek festivali olmadı. Doğadan koparılmış, betonlar arasına hapsolmuş, bedenlerini ve ruhlarını iyileştirmeye çalışan insanlığın önemli bir kaçış noktasına dönüştü. Bu bilinçle hazırlanan bir program bekliyor insanları” dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Onan 2 yıl içinde Çeşme’deki plastik tüketimini yüzde 30 azaltma sözlerinin olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini anlattı.

‘ÇEVRE MÜCADELEMİZ OLDU’

Zeytinliklerin maden ve enerji yatırımlarına açılabilmesini öngören yönetmeliğe ilişkin soruları da yanıtlayan Onan, “Zeytin konusunu işleyeceğiz bu festivalde. İlçemizde de çok ciddi zeytincilik var. Türkiye’de sadece yarımadamızda bulunan hurmamız var. Hurma zeytini çok önemli bir ürünümüz. Hiçbir şekilde bir işlem görmeden dalından direkt meyve şeklinde yenilen bir zeytin türü. Sadece yarım adamıza özel yetişen bir endemik tür. Bu zeytincilik yönetmeliğinin yanlış olduğunu ve bu yanlıştan da çok kısa sürede Türkiyemizin çıkarları için dönüleceğini düşünüyorum. Bütün zeytinler tehlike altına giriyor. Zeytinliklerimiz etrafında taş ocakları vardı. Bununla ilgili çevre mücadelemiz oldu. Mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.

‘ANAYASASINI YAZDIK’

Sicimoğlu ise festival organizasyonunda yer almaktan mutluluk duyduğu belirterek, “Alaçatı’da Boşnak ve Giritli göçmenlerin torunları oturuyor ve kaybolmak üzere olan bir ot yemekleri mutfağına sahipler. Bu kültürü yaşatmak için Alaçatı Ot Festivali’ndeki yoldaşım Tülin Onaner Hanım’la ufak bir yemek yarışması yapalım dedik. Bir ekip kurduk, sponsorlar bulduk ve anayasasını yazdık. Türkiye’nin en iyi festivalleri arasına girdi, yıllardır süren müthiş bir festivale dönüştü. 24-27 Mart’ta insanlar buna tanıklık edecek” dedi.

Festival kapsamında otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenecek. 26 Mart Cumartesi akşamı pop müziği sanatçısı Kenan Doğulu da Alaçatı Ot Festivali kapsamında konser verecek.