Çeşmeli esnaf: 'İşler seneden seneye düşüyor'
Çeşme’de yaz sezonun bitimine kısa bir süre kalırken sezonu değerlendiren esnaf “İşler seneden seneye düşüyor ve geçen seneden bu seneye çok fark ediyor” dedi.
Uğurcan Boztaş
İZMİR - Türkiye’nin tercih edilen tatil bölgelerinden biri olan Çeşme’de yaz sezonunun bitimine kısa bir süre kaldı. Fahiş fiyatların göze çarptığı Çeşme’de tatil sezonundan kimi esnaf memnunken bazıları içinse bu sezon iyi geçmedi. Çeşme esnafına göre artan fiyatlardan dolayı yabancı turistler ve gurbetçiler yerli turistlerden daha fazla.
Gazete Duvar’a konuşan pek çok esnaf “Çeşme giderek daha üst sınıfa hitap ediyor” ifadelerini kullanırken esnafın bir bölümünün ise konuşmamayı tercih etmesi dikkat çekiyor.
‘BU SENE GEÇEN SENEYE GÖRE KÖTÜ’
25 yıldır Çeşme’de hediyelik kart satan Sevgül Albayrak dört yıldır toptancıdan mal alamadığını dile getirdi. Eskisi gibi kimsenin hediyelik kart satın almadığını belirten Albayrak, “Bu sene geçen seneye göre kötüydü. Bana diyorlar ki 'ucuz satıyorsun.' Bedava bile satsan almıyorlar. Bu kartları basan kişi öldü. Ölünce bir yakını çöpe atmaktansa 'Size vereyim satın' dedi. Şu an onları satıyorum. Kart alanlar genellikle koleksiyoncular, meraklı turistler bir de gurbetçiler. İşler seneden seneye düşüyor ve bir önceki seneden bu seneye çok fark ediyor. Kısacası bu kartlar artık bitiyor. Basıp getiren yok, alan da yok” ifadelerini kullandı.
‘EURO OTUZ LİRA OLUNCA FİYATLAR CAZİP GELEBİLİR’
Esnaf Levent Paçacı da işlerin geçen seneye göre düşük olduğunu dile getirdi. Ekonominin durumuna ve alım gücünün düşmesine dikkat çeken Paçacı, “Bu sene ekonominin gidişatından dolayı insanların alım gücü azaldı. Bizim işimiz hediyelik eşya olduğu için insanlar da zorunlu ihtiyaçlarına yönelip hediyelik eşyayı erteleyebiliyor. Dolayısıyla cirolarımızın iki kat artması gerekirken geçen seneye göre daha düşük. Sezonun nasıl geçtiğini sezon sonunda borçlarımız bittikten sonra değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
Euro kurundaki artışından dolayı Çeşme'nin artık yerli turist için cazip olmadığını belirten Paçacı, "Okullar açıldığında bizim işlerimizde yüzde 80-90 oranında bir düşüş olur. Eylül ve ekim aylarında ufaktan iş yaparız. Kışın ise oturuyoruz ve bekliyoruz. Eskiden sezon başladığında fiyatlar belli bir miktar artar ve dururdu. Fakat bu sene fiyatlarda birkaç kere artış olduğu için bizi epey bir etkiledi. Umarım fiyatlar rayına oturur” diye konuştu.
‘YERLİ TURİST BİR ŞEY ALIRKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜYOR'
Takı işiyle uğraşan bir esnaf da fiyatlara dikkat çekerek, masrafların çok arttığını ifade etti. Esnaf, “Bizim normalde İstanbul müşterimiz vardı ama birkaç senedir gurbetçiler çok geliyor. Alışverişi yapan da gurbetçiler. Yerli turist bir şey alırken iki kere düşünüyor. Evler, oteller pahalı ve bu nedenle asgari ücretle çalışanlar buraya gelemiyor" dedi.
Çeşme'nin artık üst sınıfa hitap ettiğini vurgulayan esnaf, "Asgari ücretle burada tatil yapmak çok zor. Buraya gelen tatilcinin de esnafın da Allah yardımcısı olsun. Herkes fiyatlardan şikayetçi ve haklılar da. Yabancı turistlerden bazıları fiyatlara uygun bazıları pahalı derken, genelde yerli turist fiyatlara pahalı diyor” diye belirtti.
‘BURANIN KAYMAĞINI ZENGİNLER YİYOR’
Bir başka esnaf da sezonun kimi esnaf için iyi, kimi esnaf için kötü geçtiğini söyledi. Esnaf, “Şu anda sezon sonu olduğu için gidişat fena değil. Bundan sonra kış moduna geçiyoruz. Kışın yerli ve kalan yabancı turistleri ağırlayacağız. Konut fiyatları çok pahalı. Bundan dolayı dar gelirli vatandaşımız burada yaşayamıyor ve bu konuya bir el atılması gerekiyor" diye konuştu.
Fiyat artışlarına dikkat çeken esnaf, "Fiyatlar Çeşme yerlisini fazla sarsmıyor ama dışarıdan gelip de burada çalışan aileler için Çeşme çok zor. Buranın kaymağını genelde zenginler yiyor. Dar gelirli için Çeşme'de yaşam çok zor” ifadelerini kullandı.
Bir başka esnaf ise işlerin iyi gittiğini, sezondan memnun olduklarını belirterek, şöyle dedi:
“Sezon bu sene iyiydi. Biz burada meşhur dondurmacıyız. Bizi bilen biliyor. Buraya daha çok İstanbul ve Ankara’dan turist geliyor. Bu sene işler krize göre yine iyidir. Fiyatlar çok uçuk, zamlarla uğraşıyoruz. Bundan sonra biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kışın bol bol yatıyoruz. Artık ek iş bulup çalışacağız”