Çete ve cinayet ihracatı: Türk baronların Avrupa'daki infazlarının perde arkası

Mayıs ve temmuz aylarında İspanya ile Moldova'da iki Türk uyuşturucu taciri infaz edildi. Güvenlik kaynaklarına göre, iki cinayetin de arkasında aynı isim var...

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası çetelerin liderleri ve uyuşturucu baronlarına verilen oturma izni ve vatandaşlık, kimi grupların Türkiye'de yaşadığı çatışmaların ardından tartışma yarattı. Kimi Türkiyeli gruplar ise, Avrupa'nın çeşitli yerlerinde çatışıyor.

2024 yılının mayıs ve temmuz aylarında, İspanya'nın Barcelona kenti ve Moldova'nın başkenti Kişinev'de işlenen iki cinayette, ismi uyuşturucu ticaretiyle anılan Tekin Kartal ve İzzet Eren hayatını kaybetti.

2012'DEN BERİ ÇATIŞIYORLAR

İki cinayette hayatını kaybeden isimlerin yolu İngiltere'nin başkenti Londra'da kesişiyor. Londra'da faaliyet gösteren iki Türk çetesi Tottenham Boys ve Hackney Turk, yıllardır uyuşturucu pazarına hakim olmak için çatışıyor. İki grup arasındaki ilk cinayet, 2012 yılında Baybaşin ailesine de yakınlığıyla bilinen Hackney Turk çetesinin liderlerinden Ali Armağan'ın Londra'da infaz edilmesiyle yaşandı.

BAŞKENTTE İNFAZ

Yıllar içinde Tottenham Boys çetesinin lider kadrosundan Kemal Eren uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı ve felç kaldı. Çete liderlerinden Zafer Eren ile Behzat Eren de 2013 ve 2014 yıllarında öldürüldü. 2020 yılında aynı çeteden Hüseyin Eren, silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Son olarak çetenin lideri İzzet Eren, bu yıl 10 Temmuz'da Moldova'nın başkenti Kişinev'de bir kafede otururken maskeli bir saldırganın hedefi oldu. İzzet Eren, 7 kurşunla infaz edildi.

TEK KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ

İngiltere'deki uyuşturucu ağında ismi geçen Tekin Kartal ise, mayıs ayında İspanya'nın Barcelona kentinde öldürüldü. Gerçek adı İlmettin Aytekin olan Kartal, bir restoranda silahlı saldırıya uğradı. Başına isabet eden kurşunla olay yerinde hayatını kaybeden Kartal, aslen Diyarbakırlı. Alman vatandaşlığı da olan Kartal, Baybaşin ailesine yakınlığıyla biliniyordu.

İKİ CİNAYETTEN SONRA UYUŞTURUCU PAZARINDA YÜKSELDİ

Gazete Duvar'ın perde arkasını araştırdığı bu iki cinayetin de aynı tetikçi tarafından işlendiği ortaya çıktı. İzzet Eren'in yönettiği Tottenham Boys grubu, Londra'daki uyuşturucu trafiğinde Baybaşinlere yakın olduğu belirtilen Hackney Turk grubuna rakipti. İki çete arasında uzun yıllara dayanan husumet ve kan davası, İzzet Eren'in ölümüne yol açtı.

Tekin Kartal ise birlikte hareket ettiği Baybaşin grubunun kayıp olan 410 kilogram kokaininden sorumlu tutuluyordu. Yani Eren de Kartal da Baybaşin grubunun menfaatlerine aykırı hareket etmişti. Güvenlik kaynaklarına göre, iki cinayet için K.A. görevlendirildi. K.A, önce Barcelona'da Kartal'ın daha sonra da Kişinev'de Eren'in ölümüyle sonuçlanan saldırıları organize etti. Cinayetlerin ardından K.A. Londra'daki uyuşturucu trafiğinde sözü geçen bir isim haline geldi.

(HABER MERKEZİ)