Ceuta'ya 1500'ü çocuk en az 6 bin mülteci giriş yaptı

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki Ceuta kentine, Fas'tan 1500'ü çocuk yaklaşık 6 bin mültecinin giriş yaptığı belirtildi. 2 bin 700 kişinin Fas'a gönderildiği kaydedildi.

Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Kuzey Afrika'daki Ceuta kentine, Fas'tan 1500'ü çocuk yaklaşık 6 bin mültecinin yüzerek giriş yaptı. Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamada, mültecilerin bir kısmının şişme botlarla, bir kısmının ise denizden yüzerek ya da sınır çitlerini aşıp yürüyerek geldiği belirtildi. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, göçmenlerin Fas'a geri gönderilmeleri hususunda önlem aldıklarını açıklarken, hali hazırda birçok göçmenin de iadesinin yapıldığını söyledi.

En az 2 bin 700 kişinin Fas'a gönderildiği aktarıldı. İspanyol hükümeti bölgedeki güvenliği güçlendireceğini açıkladı. The Guardian, Fas'tan Ceuta'ya geçiş esnasında bir kişinin öldüğünü kaydetti.

'İSPANYA VE AVRUPA İÇİN CİDDİ BİR KRİZ'

"Mülteci akını, İspanya ve Avrupa için ciddi bir krizdir" diyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Başta Ceuta ve Melilla olmak üzere, tüm İspanyollara düzeni yeniden tesis edeceğimizi söylemek istiyoruz. Güvenliğinizi sağlamak adına kararlılıkla hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Batı Sahra'nın bağımsızlığı savunan Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali, geçtiğimiz haftalarda korona virüsüne yakalanmasının ardından tedavi için sahte pasaportla İspanya'ya girmişti. Bu durum Madrid ve Rabat yönetimleri arasında gerilime neden olmuştu. İspanyol yetkililer Gali'nin İspanya'ya kabulünün tamamen 'insani nedenlerle' olduğunu açıklamasına rağmen, Fas yönetimi olayı 'ortaklık ruhu ve iyi komşuluk ruhuna aykırı' olarak yorumlamıştı. (BBC Türkçe/DIŞ HABERLER)