Cevdet Akay: 'Hakikatın üstünü hiçbir karar örtemez'

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Ziraat Katılım Bankası ile ilgili usulsüzlük iddialarına ilişkin mahkeme tarafından alınan erişim engeline tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Ziraat Katılım Bankası ile ilgili usulsüzlük iddialarına ilişkin mahkeme tarafından alınan erişim engeline tepki gösterdi.

Milletvekili Akay, "Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinde, milletvekillerimizle birlikte yaptığımız basın toplantısında, halen Ziraat Katılım Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanvekili/ yönetim kurulu üyesi olan ayrıca Ziraat Bankası Genel Müdür Danışmanı Fikrettin Aksu’nun Bankalar Kanunu’nun 50. maddesine aykırı olarak hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olduğu Mersin Ticaret Odasına kayıtlı NSA Enerji Yatırımları A.Ş.’ye kuruluşundan 10 gün sonra kendi bankasından yüklü miktarda kredi kullandığı/ kullandırıldığı, ardından da devletten teşvik aldığını belgeleriyle açıklamıştık.

Bahse konu kişi, korku ve paniğe kapılmış olmalı ki mahkemeden haberlere engel erişimi kararı aldırmış. Hakikatın üstünü hiçbir karar örtemez. Milletvekili kamu görevi yapar, kamunun vicdanıdır, yetimin ve devlet malının koruyucusudur. Kimse milletin malını şahsi malı gibi göremez, zenginleşme aracı olarak kullanamaz. Kimse millettin kürsüsünden ettiğimiz yeminden şaşmamızı beklemesin. Bir kuruşun dahi hesabını soracağız. Alınan erişim engeli kararı ayrıca haklılığımızın en büyük göstergesidir.

Bir kez de buradan soruyorum:

1- Sayın Fikrettin Aksu, şahsi meseleniz neden kamu bankasının avukatları tarafından takip ediliyor?

2- Bankanızın Genel Müdürü neden açıklama yapmaktan çekiniyor? İddialar hakkında neden açıklama yapmıyorsunuz?

3- Yönetim Kurulu Üyesi olduğunuz bankadan 1.’si kurulduktan 10 gün sonra, 2.’si 2022 yılında olmak üzere toplamda 2 milyon dolara yakın kredi kullandırıldığı doğru mudur?

4- İddiaları ortaya koyan şahsıma dava açın ki gerçekler mahkeme huzurunda kayda geçsin, zincirin diğer halkaları da ortaya çıksın.

5- Mersin’deki tarım arazilerini almadan önce ve sonra uçakla Adana’ya gittiniz mi? Gittiyseniz kaç kere gittiniz? Uçak biletlerinizi banka mı aldı? Sizi Adana Havalimanı’ndan Mersin’e banka aracı mı götürdü?

6- Bankacılık Kanunu’nun 27. maddesine göre mal bildiriminde bulundunuz mu? Mal bildiriminde bulunduysanız NSA Enerji Yatırımları A.Ş’deki hisselerinizi mal beyanınızda bildirdiniz mi?

7- Sayın Bakan Şimşek’e buradan tekrar soruyorum: Ekonomi vizyonu bu kadrolarla mı ortaya koyacaksınız? Kamuyu bu ahbap çavuş ilişkisiyle mi israftan ve yolsuzlukluklardan kurtaracaksınız? Gereğini ne zaman yapacaksınız?" dedi.