Çeviköz’den İKÖ Tüzüğü uyarısı: Özensiz, dikkatsiz ve zamansız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ön metninde “Kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi” ifadesinin yer aldığı İKÖ Tüzüğü’nün Meclis’e gönderilmesini “özensiz, dikkatsiz ve zamansız” bulduğunu söyledi. Tüzüğe konulan çekincenin Türkiye'ye kurtarmayacağını belirten Çeviköz işin toplumsal boyutuna dikkat çekti, "Özgecan’ın katlinin üzerinden 4 yıl geçti ama hâlâ Özgecan Yasası çıkartılamadı. Daha birkaç gün önce fotoğraflarla gözler önüne serilen çok ciddi bir taciz olayı yaşandı. Kadına dönük duyarlılığın aşındırıldığı bir dönemde bu tüzüğü gündeme getirmenin yersiz olduğunu, zamansız olduğunu söylüyorum” dedi.

Abone ol

ANKARA - CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ön metninde “kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi” ifadesinin yer aldığı İKÖ Kadının İlerlemesi Teşkilat Tüzüğünün onay için Meclis’e gönderilmesini “özensiz, dikkatsiz ve zamansız” bulduğunu söyledi.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü, 15 Ocak 2019’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmak üzere Meclis’e sunuldu. Eski Meclis Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla bir kanun teklifi haline getirilen tüzük görüşülmek üzere 25 Ocak 2019’da Dışişleri Komisyonu’na gönderildi. Söz konusu tüzük henüz Dışişleri Komisyonu gündemine alınmadı, ancak tüzüğün Meclis’e sunulması kadın örgütlerinin tepkisine yol açtı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tüzüğün giriş bölümünde yer alan “kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi” ifadesinin kabul edilemeyeceğini belirterek “Bu tüzüğün Meclis gündemine taşınması dahi sadece kazanılmış haklarımıza yönelik bir tehdit değil, temelini şeriattan alan hükümlerin gündelik hayata dayatılmasına dair bir ön yoklamadır ve asla kabul edilemez” açıklaması yaptı.

Kadın örgütlerinden tüzüğün gündeme alınması durumunda reddedilmesi yönündeki çağrısını tüzüğün görüşüleceği ana komisyon olan Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’e sorduk. Meclis’e gelen kanun teklifinin İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tüzüğünde bir takım değişiklikler öngören bir anlaşma olduğunu anlatan Çeviköz, “Ben bunun açıkçası Türkiye’de kadın cinayetlerinin, kadına karşı taciz olaylarının ve kadınlarımızla ilgili birçok duyarlılığın bu kadar yüksek olduğu bir dönemde Parlamentoya ve Dış İlişkiler Komisyonuna getirilmesini özensiz, dikkatsiz ve zamansız buluyorum” dedi.

'TÜRKİYE’Yİ BAĞLAMAZ AMA…'

Söz konusu tüzük “Türkiye Cumhuriyeti, İKÖ Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nü, Anayasasına, kanunlarına ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine uygun olarak yorumlayacağını ve uygulayacağını bildirir” çekincesi içeriyor. Ancak Çeviköz, tüzüğün Türkiye tarafından çekince ile kabul edilmesinin de bizi kurtarmadığını belirterek bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Çekince hukuki bir iştir. Elbette Türkiye’yi bağlayıcı bir iş değildir. Türkiye’nin anayasası ile birçok hususta çelişen ifadeler içermektedir. Biz koyduğumuz çekince ile buna bağlayıcı olarak bakmadığımızı, anayasamız doğrultusunda bu hükümleri kendi laik devlet anlayışımız ile değerlendireceğimizi dile getiriyoruz. Ama işin bir de toplumsal boyutu var. Türkiye’de Özgecan’ın katlinin üzerinden 4 yıl geçti ama hala Özgecan Yasası olarak anılan yasa çıkartılamadı. Kadın erkek eşitliği konusunda fevkalade duyarlı bir ortamdayız. Daha birkaç gün önce fotoğraflarla gözler önüne serilen çok ciddi bir taciz olayı yaşandı. Kadına dönük duyarlılığın aşındırıldığı bir dönemde bu tüzüğü gündeme getirmenin yersiz olduğunu, zamansız olduğunu söylüyorum.”

'TÜRKİYE İİT’E ÖRNEK OLMALI'

Türkiye'de kadınların haklarıyla, daha insanca ve daha saygı gören bir şekilde yaşadıkları toplum düzenine kavuşması için alınması gereken önlemler olduğunu söyleyen Çeviköz, “Bunlar alınmadığı takdirde İKÖ Tüzüğünün bu şekilde gündeme getirilmesi toplumda duyarlılıkları ve sinir uçlarını çok ciddi şekilde etkiler” dedi.

Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içindeki yegane laik devlet olduğuna dikkat çeken Çeviköz, “Dolayısıyla İslam içinde eğer kadına karşı bu şekilde duyarsız davranan bazı anlayışlar varsa Türkiye tarafından bunların düzeltilmesi ve insanca bir kadın anlayışının yerleştirilmesi dile getirilmeli ve İİT’ye de örnek olmalıdır. Ama biz böyle bir örnek olma yerine bu şekilde hukuki bir takım gerekçelerle kendimizi kurtarıyoruz anlayışı içinde davranarak kendi toplumumuzu zedeleyen, yaralayan davranışlar içine gireriz” diye konuştu.