Çevreci Hakkı Uysal: Marmara Gölü'ndeki planlama hatası kurumaya neden olabilir

20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü'nde 40 santimetreye gerileyen su seviyesi bölge ekosistemi için risk unsuru oldu. Gölün yok olma tehlikesi altında olduğuna dikkat çeken çevreciler yağışların azalması ve gölü besleyen su kaynaklarının DSİ eliyle başka yerlere taşınmasının yanlış olduğunu belirtiyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR- Manisa'nın Gölmarmara ilçesindeki Marmara Gölü'nde 40 santimetreye düşen su seviyesi, tepeli pelikan, küçük karabatak gibi nesli tükenme tehlikesinde olan kuş türleri için tehdit oluşturuyor. Salihlili ve Akhisarlı çevreciler gölün durumuna dikkat çekmek için önceki gün bir basın açıklaması düzenlendi. Biz de konuyla ilgili Salihli Çevre Derneği'nden Hakkı Uysal ile konuştuk.

SİYASİ PARTİ VE ÇEVRE ÖRGÜTLERİ MARMARA GÖLÜ İÇİN TOPLANDI

20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan ve bu özelliğiyle 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilen Gölde son yağışlar da etkili olmadı. 40 santimetreye kadar gerileyen su seviyesi, aynı zamanda tarımsal üretim için de risk oluşturuyor. Önceki gün gölün kritik seviyelere gerilemesine dikkat çekmek isteyen yöre sakinleri, Salihli Çevre Derneği, Gölmarmara Balık Kooperatif Birliği, Akhisar Çevre Derneği, Turgutlu Yaşamder, CHP, HDP, SOL Parti, İYİ Parti, Çiftçi-Sen ve Emekli-Sen katıldı.

'KUŞLARIN VE BALIKLARIN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN'

Gölün kurumasına izin vermeyeceğiz diyen Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdem Boşnak "Göl can çekişiyor. Tarımsal sulamanın yanı sıra gölde balıkçılıkta yapılıyor. Marmara Gölü binlerce hektar alanı sulamaktadır.  Bu göl kültürel mirastır ve sahip çıkılması gerekmektedir" şeklinde konuştu. Boşnak, sorumlulara “Binlerce kuş ve balıkların çığlığına kulak verin. Ekolojik denge için büyük önem taşıyan Marmara Gölü'ne gereken önlemi verin ve hayata döndürün. Yarın geç kalmadan, bu olaya seyirci kalmayın, görevinizi yapın” çağrısında bulundu.

'GÖLÜ BESLEYEN KAYNAKLAR KESİLDİ'

Gazete Duvar'a açıklama yapan Hakkı Uysal ise Marmara Gölü'nün Gördes Çayı'ndan beslendiğine dikkat çekerek, Gördes Çayı'na baraj kurulduğunu ve orada biriken suyun İzmir'e verilmesinin gölü olumsuz etkilediğini söyledi. Uysal, gölün beslenme kaynaklarının kesilmesi nedeniyle suyun çekildiğini ve yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, ekolojik yaşamın etkilendiğini ifade etti.

'MARMARA GÖLÜ'NDE PLANLAMA HATASI KURUMAYA NEDEN OLABİLİR'

Hakkı Uysal

Çevreciler olarak yaptırım güçlerinin olmadığını ifade eden Uysal, yetkililerin devreye girmesi gerektiğini savunuyor. Barajların su temini için kamu yararına yapıldığının savunulmasına değinen Uysal, planlama hatası nedeniyle Marmara Gölü'nün kuruma tehlikesiyle karşılaştığını söylüyor. Daha önceleri Ahmetli Regülatöründen göle su basıldığını hatırlatan Uysal, işlemin gölü rahatlattığını belirterek şöyle konuştu:

"Köylüler DSİ'ye gidiyor. Gölün durumu ne olacak diye görüşmek istiyor. DSİ'de suçu bizim üzerimize atıyor ve 'biz su basacağız ama Gediz Nehri'nin arsenik oranı yüksek olduğundan çevreciler buna karşı çıkar' cevabını alıyorlar. Diğer sorun olarak da enerji ihtiyacının olduğunu öğreniyor köylüler. Yani suyu pompalamak için bir enerjiye ihtiyaç var. Sonuç itibariyle göç yolu üzerinde olan göl, yanlış politikalar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Burada çiftçiler etkilenecek, doğal yaşam sona erecek. Bu sorunu DSİ, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar devreye girerek çözmeli"