Çevreciler Büyük Menderes için su yasası talep ediyor

Büyük Menderes Nehri’ndeki kirliliğin önüne geçebilmek amacıyla çevre örgütleri kampanya başlattı. Çevrecilere göre kirliliğin bertarafı için su yasası çıkarılması gerekiyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Büyük Menderes'in kollarını oluşturan Ulubey, Avgan ve Banaz çaylarının kirliliği üzerine Büyük Menderes İnisiyatifi'nin bileşeni olan ÇEDAY, dün Ulubey'de büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Gün boyu süren etkinliğe, Büyük Menderes'e komşu olan, İzmir, Denizli, Aydın ve Uşak çevre örgütleri katıldı. Yapılan incelemeler sonucunda çevre örgütleri Büyük Menderes'i yaşatmak için bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.

ÇİFTÇİLER KİRLİ SUYU ARAR DURUMDA

Yıllardır kirli akan Büyük Menderes Nehri için havza koruma eylem planları hazırlandı. Kirliliğin tespiti yapıldı. Fabrikaların, santrallerin, evsel atıkların suyu hangi oranda kirlettiği dahi ortaya kondu. Ancak Büyük Menderes Nehri kirlilikten kurtulamadı. Son dönemde yaşanan felaketlere ek olarak bir süredir kuraklık uyarıları yapılıyor, önümüzdeki dönemin de kurak geçeceği bildiriliyor. Nitekim Büyük Menderes Nehri ya kurudu ya da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Aydın'da kitlesel balık ölümleri yaşanırken, Uşak'tan, Denizli'den akan kirli sular, Büyük Menderes'i baskılamaya devam ediyor. Çiftçiler, tarım için atık suyu dahi arar hale geldiklerini söylüyor. Artık kirliliğin önlenmesi yanında Büyük Menderes'in yaşatılması için de kampanya başlatan çevre örgütleri, Uşak'ta bir araya geldi. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak gösterilen Ulubey kanyonları Türkiye'nin en kirli sularından birini taşımasına rağmen turizm tanıtım belgesellerinde yerini aldı. Çevre örgütleri de Banaz Çayı ile Ulubey Deresi’nin birbirine karıştığı yerlerde gün boyu inceleme yaptı. Kaynağı Murat Dağı olan suların çıkış noktasında kirlilik gözlenmezken, sanayi bölgelerinden sonra gözle görülür şekilde kirletildiğine dikkat çekildi.

BÜYÜK MENDERES TEMİZ AKSIN DİYE KAMPANYA

Büyük Menderes İnisiyatifi sözcüsü Ahmet Ergün, Büyük Menderes'in kirliliğine dikkat çekmek için buluştuklarını söyledi. Buluşmaların periyodik olarak devam edeceğini belirten Ergün, Uşak'taki kanyonları gezerek, Banaz Çayı ile Ulubey Deresi’nin birleştiği noktada suyun nasıl kirlendiğini gördüklerini ifade etti. Büyü Menderes Nehri’nin kirliliği ile ilgili konuşmalar yapan EGEÇEP, Germencik Çevre ve Doğa Derneği ve ÇEDAY gibi yapılar; bugüne kadar kirlilikle ilgili mücadele ettiklerini bugünden itibaren Menderes'in varlığı için de mücadele edeceklerini bildirdi. Kuraklık, kirlilik derken havzada yakıcı sorunların baş göstermeye başladığından bahseden Ergün, ağustos ayıyla birlikte çeşitli şehirlerde buluşmalar gerçekleştirerek sorunu gündeme taşımaya çalışacaklarını dile getirdi. Yapılacak bir imza kampanyasının 100 bin imzaya ulaşmasıyla çevre örgütleri, Ankara'ya yürüyüş gerçekleştirecek ve ekim ayında ilgili bakanlıklarla görüşme talep edecek.

'SU YASASI ÇIKARILSIN'

Büyük Menderes'in kirliliğiyle mücadele eden çevre örgütlerinin en büyük talebi ve çözüm önerisi ise su yasasının çıkarılması. Gerek evsel gerek maden ve organize sanayi bölgelerinin atık sorunuyla başa çıkabilecek uygulamanın tam teşekküllü su yasası olduğu savunuluyor. Endüstriyel kirliliğe neden olan sorumluların ağır şekilde cezalandırılması da talep ediliyor. Ancak bunun kısa sürede hayata geçirilmesinin elzem olduğundan söz eden Ergün, inisiyatif olarak hedeflerinin, yasanın bir an evvel çıkarılması için mücadele etmek olduğunu söyledi.