Çevrecilerden Erdoğan’a yanıt: Vandal değil, yaşam savunucularıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Enerji projelerimizin çevreci maskesi takmış vandallarca engellenmesine müsaade etmeyeceğiz" sözlerine Ekoloji Birliği tepki gösterdi. Birliğin Eş Sözcülerinden Süheyla Doğan, “Doğayı ve yaşamı savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz. Ekoloji mücadelesi tamamen meşru ve haklı bir mücadeledir” dedi.

Abone ol

DUVAR- Eskişehir’deki Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri’nin açılış törenine canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Doğa, çevre ve yeşil gibi insanlığın ortak kavramlarının, arkası karanlık birçok marjinalin operasyon aparatı haline getirilmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Enerji projelerimizin çevreci maskesi takmış vandallarca engellenmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadelerine Ekoloji Birliği bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

‘İKTİDAR VE ŞİRKETLER PANİKLEDİ’

Birlik adına açıklama yapan Eş Sözcü Süheyla Doğan, ekoloji mücadelesinin, emek ve demokrasi mücadelesi ile birlikte geleceğine sahip çıkma mücadelesi olduğunu belirterek, “Doğal kaynaklarımız sermayenin yoğun saldırısı altındadır. Sermaye de en büyük desteğini iş birliği yaptığı iktidardan almaktadır. Ormanlarımız, yer altı kaynaklarımız, sularımız kısaca doğamız kapitalist sistem tarafından meta olarak görülmekte ve sömürülmektedir” dedi. Halkın köylerde ve yaşam alanlarında, havasına, suyuna, toprağına sahip çıktığına belirten Doğan, yükselen ekoloji mücadele karşısında da iktidarın ve şirketlerin paniklemeye başladığını ifade etti: “İktidar ve şirketler ekoloji mücadelesi verenleri kendilerince karalamaya, halkın gözünden düşürmeye çalışıyorlar, ama başaramayacaklar çünkü toprağına, suyuna geleceğine sahip çıkan halk oldukça kararlıdır. Verilen mücadele haklı ve meşrudur.” 

‘CUMHURBAŞKANI HALKIN YANINDA OLMALI’

Cumhurbaşkanlığı makamında oturan bir kişinin halkının ve yaşamı savunanların yanında olması gerektiğini vurgulayan Doğan, cumhurbaşkanının öncelikle iklim krizini hızlandıran karbon salımına yol açan termik santrallar gibi ekolojik yıkım projelerini durdurması, susuzluğun ve kuraklığın iyice arttığı bu dönemde aşırı su kullanan ve hiçbir kamusal yararı olmayan ve doğayı tahrip eden metalik madencilik projelerini kapatması gerektiğini ifade etti. Paris Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanmasına cumhurbaşkanının da destek vererek karbon salımını azaltıcı tüm tedbir ve önlemleri acilen yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Doğan, Erdoğan’a “Talan ve yağmacı sermaye şirketlerine değil, yaşamı savunanlara, halkına, köylüne sahip çık” diye seslendi.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ: ASIL VANDAL KİM?

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da yazılı açıklama yaparak, “Milyonlarca ağacı kestir, topraklarımızı siyanürle kirlettir, Türkiye’yi maden bahanesiyle delik deşik ettir, memleketi savunanlara vandal iftirası at. Doların yeşilini doğanın yeşilinden çok seviyorsunuz” dedi.

Öztunç, Türkiye’de 19’u işletme halinde olan 37 adet tesiste siyanür veya sülfürik asit kullanılarak altın, bakır ve gümüş üretimi yapıldığını, bunun yanı sıra 27 adet proje kapsamında (altın hariç olmak üzere) siyanür veya sülfürik asit kullanılarak bakır ve gümüş madenleri üretimi yapıldığını kaydetti. “AKP siyanür sever bir iktidardır” diyen Öztunç, Erdoğan’ın “Yatırımlar engelleniyor” söylemini hatırlatarak, “Ne için söylüyor bunu, daha çok siyanür kullanılsın diye. El insaf, o siyanür 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarında biyolojik silah olarak kullanılmış. Şimdi burada asıl vandal kim? Siyanürü kullanan mı, siyanüre dur diyen mi?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)