Cezaevi kanalizasyonu en büyük ceza oldu: Salgın, koku, sivrisinek

Urfa’da cezaevinin atık suları tarım arazisinin içinden üstü açık şekilde akıyor. Hayvanların öldüğünü, meyve ağaçlarının kuruduğunu söyleyen köylüler sağlıkları için de endişeli.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün açıktan akan kanalizasyonu nedeniyle köylüler şikayetçi. Kırbaşı köyüne bağlı Yalgın Mezrası’nın yakınından geçen ve köyün tarım arazilerine zarar veren kanalizasyonla ilgili uzun yıllardır sorun yaşadıklarını anlatan köylülerin iddiasına göre köyde salgın hastalık, sivrisinek üremesi ve kötü kokular ortaya çıkmış durumda.

‘FISTIK VE BADEM AĞAÇLARI KURUYOR, VATANDAŞLAR HASTALANIYOR’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal atık suların yarattığı tahribata ilişkin, “Kanalizasyon suları, açıktan Kırbaşı köyünün Yalgın Mezrası’na akıtılıyor. Cezaevinin atık suları tarlalardan geçiyor, ekili arazilere zarar veriyor. Fıstık ve badem ağaçları kuruyor. Kanalizasyon pisliği, köyün içme suyuna karışıyor, vatandaşlar hastalanıyor” dedi.

Kirli su nedeniyle hayvanların da öldüğünü söyleyen Tanal, “Mezranın ortasında, göle dönüşen cezaevi kanalizasyonu, özellikle yaz aylarında vatandaşlar açısından çekilmez bir hal alıyor. Kokudan geçilmiyor” ifadelerini kullandı. Tanal, ilçe sakinlerinin Anayasa güvencesindeki sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ihlal edildiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal

Kırbaşı köyü muhtarı ve aynı zamanda CHP Hilvan İlçe Başkanı Mehmet Celal Avcı ise yaklaşık 4-5 yıldır bu sorunla yaşadıklarını belirtti. Avcı atık suların köyün içinden geçtiğini anlatarak, “Ağaçlara ulaşıyor, içme suyuna karışıyor bu kanalizasyon. Nereye müracaat ettik ise hiçbir sonuç alamadık en son Mahmut Tanal vekilimize gönderdik, o paylaştı” diye konuştu.

MUHATAP SORUNU

Sorunun çözülmesi için yetkililere defalarca ulaştıklarını kaydeden Avcı, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün konunun muhatabı olarak Adalet Bakanlığı’nı gösterdiğini aktardı.

Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çözüm bulamadık. 4-5 yıldır bu şekilde pis su tam arıtılmıyor, kuyunun dibine gidiyor, içme sularına da karışıyor. Aşırı yağmur yağdığı zaman kuyuya karışıyor.”

ÇED RAPORU: KANALİZASYONUN YÖNÜ DEĞİŞMELİ

ŞUŞKİ Daire Başkanı Mehmet Sait Güllüoğlu ise soruna ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunda suyun yönünün değiştirilmesi gerektiği ifadelerinin yer aldığını belirtti. Güllüoğlu “Suyun yönünü değiştirme gibi bir ihtimalimiz yok. Cezaevi yapılırken kot da ona göre verilmiş, orada atık su arıtma tesisi var, çalışıyor. Arıtma tesisinin kontrolü bizde değil, Adalet Bakanlığı'nda. 6386 Büyükşehir Yasası’na göre ilgili dereler ıslah çalışmaları Devlet Su İşleri'ne aittir” dedi.

Güllüoğlu, muhatabın kendileri olmadığını vurgulayarak “Çözümü hususunda Adalet Bakanlığı ile görüştük. Onların da bizim de bir ödenek talebimiz var” dedi.

CEZAEVİNDEN AÇIKLAMA

Cezaevi Genel Bütçe Sorumlusu Mehmet Salih Çakmak ise konuyla ilişkin şunları söyledi: “Su arıtma sözleşmemiz var, aynı zamanda bakım onarım cihazında, motorda sorun olursa 7/24 intikal edecek şekilde resmi Türk Akreditasyon Kurumu'na (TÜRKAK) bağlı bakım sözleşmemiz var. Bir sorun oldu mu, onarım oldu mu yerinde yapabilecekse yerinde, yerinde yapamayacaksa götürüp tamir edip tekrar getirip sürekli aktif halde tutuyoruz. Analizleri aylık yaptırıyoruz, numuneler veriyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı mühendisler kendileri de gelip numune alımı yapıyorlar. Arada bir sıkıntı oluyor pompa iyi çalışmadığından dolayı. Biz de hemen bakım onarım ile ilgili (faturalarımız da duruyor) gerekenleri yapıyoruz.”

‘GİTMEDİĞİMİZ KAPI KALMADI’

Kırbaşı köyü Yalgın mezrasında yaşayan Mehmet Avcı atık suyu traktörle temizlediğini belirtirken, sorunun muhatabını bulamadığını da sözlerine ekledi.

Avcı “Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Dün yine traktörle girdim, sürekli girdim temizledim. 5 yıldır bu çileyi çekiyoruz. Gitmediğimiz bir kapı kalmadı. Akan dere ile kuyu arası 5-6 metre. Akan dere suyu tıkanmış yine gidip kürekle açıyoruz. Aşırı bir yağış oldu mu direkt kuyuya gidiyor, çünkü kuyu ile arası 5 metre” diyerek sorunun acilen çözülmesini istedi.