Cezayir'de protestoların hedefindeki Buteflika tedavi için İsviçre'ye gitti

Cezayir'in 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Bouteflika, kitlesel protestoların hedefi olduğu bir dönemde tedavi için İsviçre'ye gitti. 2013'te felç geçirdikten sonra kamuoyu önüne çıkmayan Buteflika'nın beşinci kez cumhurbaşkanı adayı olmasına tepkiler sürüyor.

Abone ol

DUVAR - Cezayir'de 2013'te felç geçirdikten sonra kamuoyu önüne çıkmayan ve beşinci kez cumhurbaşkanı adayı olunca kitlesel protestoların hedefi haline gelen 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Bouteflika, tedavi için İsviçre'ye gitti. Cumhurbaşkanının ne zaman döneceği ise muammaya dönüştü. Cezayir medyası Buteflika'nın bu öğlen ülkeye döneceğini duyursa da, Reuters'a konuşan kaynaklar tedavinin iki hafta sürebileceğini söyledi.

Onbinlerce kişinin protestoları sürerken Buteflika'nın uçağının ülkeyi terk ettiği bilgisi sosyal medyada heyecan yaratmıştı. Zira, Cezayir liderini geçen ay tedavi için İsviçre'nin Cenevre kentine götürüp getiren Gulfstream 4SP tipi uçak, o tarihten bu yana ilk kez Cezayir sınırlarını terk etmişti. Cezayir hükümetinin sahibi olduğu az sayıdaki özel jetten biri olan 7T-VPM kuyruk numaralı uçağın, bu sabah TSİ 10.00'da başkent Cezayir'den kalkış yaptığı ve kuzeye doğru ilerleyerek Cezayir hava sahasından çıktığı belirtilmişti. Sonuç olarak, uça Cenevre'deki Cointrin Havalimanı'na iniş yaptı.

82 yaşındaki Buteflika'nın 18 Nisan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine sağlık sorunlarına, ilerleyen yaşına ve 20 yıldır iktidarda olmasına rağmen adaylığını koyması ülkede tepki çekti. Cezayirliler şubat ortasından bu yana yolsuzluk ve işsizlik karşıtı protestolar düzenlerken, gözler bir yandan da Bouteflika'nın adaylığını karara bağlayacak Anayasa Konseyi'ne çevrilmiş durumda. Protestolarda ise 200'e yakın kişi 'yağmacılık' suçlaması ile gözaltına alındı.  (Dış Haberler)