Cezayirli sporcular, olimpiyat açılışında 1961 Paris Katliamı'nı andı

Cezayirli sporcular, olimpiyat oyunlarının açılışında, 1961 yılında Paris'te katledilen Cezayirlileri, Sen Nehri'ne gül atarak andı.

Abone ol

DUVAR - Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışında Fransa'nın eski sömürgelerinden Cezayir'in olimpiyat oyuncuları, Sen Nehri'ndeki tören sırasında, Paris'te 1961'de nehre atılarak katledilen Cezayirlilerin anısına suya gül bıraktı.

Paris'te düzenlenen 2024 Paris Olimpiyat Oyunları kapsamında Sen Nehri'nde yapılan açılış töreninde, 6 bin 800 sporcu 85 tekneyle 6 kilometrelik güzergahı katetti.

AA'nın haberine göre, tekne ile yapılan geçitte, ellerinde ülkelerinin bayrakları ve güllerle katılan Cezayirli sporcular, 1961'de katledilerek Sen Nehri'ne atılan Cezayirlileri anmak için suya gül bıraktı.

Cezayir kafilesinin nehre gül bırakması ve bunun tarihi arka planı Fransız basınında da yer buldu.

1961 PARİS KATLİAMI: 300'DEN FAZLA ÖLÜ, BİNLERCE YARALI, 14 BİN GÖZALTI

Fransa'da 5 Ekim 1961'de, Paris'te ve çevresinde yaşayan Cezayirliler için sokağa çıkma yasağı konulmuştu.

30 bine yakın Cezayirli, Paris'teki sokağa çıkma yasağına tepki göstermek ve ülkelerindeki bağımsızlık mücadelesini desteklemek için 17 Ekim 1961'de gösteri düzenlemişti.

Ancak eylemciler, dönemin Paris Emniyet Müdürü Maurice Papon'un emri üzerine polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Binlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 14 bin kişinin gözaltına alındığı olayda toplam kaç kişinin hayatını kaybettiği resmen tespit edilemese de katliamın tanıkları ve bağımsız kaynaklar, 300'den fazla Cezayirlinin çoğunun Fransa polisi tarafından vurularak öldürüldüğünü belirtmişti.

Tanıklar, göstericilerin bir kısmının da Paris polis karargahının bahçesinde ya da metro istasyonlarında öldürüldüğünü aktarmıştı.

Fransa, 1998'de 40 kişinin ölümünü kabullenmişti ancak katliamı "devlet suçu" olarak tanımlamıştı.

FRANSA MECLİSİ KATLİAMI KINAYAN ÖNERGEYİ BU YIL KABUL ETTİ

Fransa Ulusal Meclisi 28 Mart 2024'te, "1961 Paris Katliamı"nı kınayan önergeyi onayladı.

Bağlayıcılığı bulunmayan önergede, 17 Ekim 1961'de Paris Emniyeti'nin sadece "Cezayirli Müslüman Fransızlara" uyguladığı sokağa çıkma yasağına karşı çıkan Cezayirli ailelerin barışçıl gösteri düzenlediği ifade edildi.

Önergede, Cezayirli göstericilerin, dönemin Paris Emniyet Müdürü Papon'un emri üzerine polisin sert ve ölümcül baskısıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatıldı.

(SPOR SERVİSİ)