ÇGD: 'Basın Bayramı' değil 'Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü'

ÇGD, 24 Temmuz Basın Bayramı mesajında, "Ülkenin içinde bulunduğu koşullar bugünü 'Basın Bayramı' olarak değil 'Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü' olarak anmayı getiriyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), sansürün kaldırılmasının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Açıklamada, "Abdülhamid istibdadını bitiren İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansürden büyük oranda kurtulan gazeteciler o günden bugüne iktidardaki veya iktidar dışındaki siyasi aktörlerin hep hedefinde oldu, bugün de olmaya devam ediyor. Dolayısıyla ülkenin içinde bulunduğu koşullar bugünü 'Basın Bayramı' olarak değil 'Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü' olarak anmayı getiriyor" denildi

ÇGD'den yapılan açıklama şöyle:

"24 Temmuz 1908, Abdülhamid istibdadının son bulduğu, basında sansüre son verildiği, gazetecilerin ve gazetelerin hayatına daha iyi koşullarda devam edebildiği gündür ve 'basın bayramı' olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde sansür birçok şekliyle mesleğimizin tehdit eden çok yönlü bir unsurdur. Sansür sadece bir haberin engellenmesi değildir. Patronların siyasetle ilişkisi, gazetecilerin sendikasızlaştırılması, gazetecilerin kazanılmış haklarının her geçen gün yok edilmesi, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılması, haber yazdığında başına bir iş geleceği endişesi, hak ettiği halde basın kartı verilmemesi, davalar, soruşturmalar, tutuklamalar da sansürdür.

'BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Türkiye, AKP iktidarı ile gazetecilik için belki de Abdülhamid döneminin ardından sansürün en çok uygulandığı ve kurumsallaştığı dönemi yaşamaktadır. Tesis edilen kurumlar, başkanlıklar, medya sahiplik yapısına doğrudan müdahaleler, çıkarılan sansür yasaları, tehditler ve gazetecilerin görevini engelleyen onlarca başka uygulama ve durum, sansürün görünür ve görünmez biçimleri olmaktadır ve halkın haber alma hakkını engelleyen bütüncül bir sistemin parçalarıdır.

Bu zor şartlar içinde onurlu şekilde mesleğini yapmaya çalışan tüm meslektaşlarımızın 'mücadele gününü' kutluyor, tüm gazetecileri ve halkımızı sansürün karşısında birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."