Che Guevara'yı yaralı halde yakalayan Bolivyalı general öldü

Ernesto ‘Che’ Guevara’yı Bolivya’da yaralıyken yakalayan general Gary Prado Salmon öldü. Guevara’yı katleden subay Mario Teran, infaz emrinin Salmon tarafından verildiğini söylemişti.

Abone ol

DUVAR - Küba Devrimi’nin önderlerinden olan Arjantinli sosyalist devrimci Ernesto ‘Che’ Guevara’yı 9 Ekim 1967'de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'yla (CIA) birlikte düzenlenen operasyonda yakalayan general Gary Prado Salmon, 84 yaşında öldü. Bolivya dağlarında Che’yi yaralı haldeyken yakalayan Salmon'un, infaz emrini verdiği belirtiliyordu. 

General Prado, kazayla bir kurşunun omuriliğine saplanması sonucu 1981’den bu yana tekerlekli sandalyede yaşıyordu. “Che’yi nasıl yakaladım?” diye bir kitap da yazmıştı.

Guevara’yı katleden subay Mario Teran ise geçen yıl ölmüştü. Teran, infaz emrinin Gary Prado Salmon tarafından verildiğini söylemişti. O zaman ‘çavuş’ olan Teran, Che’yi öldürmesini daha sonra, 'hayatının en kötü anı' olarak tanımlamıştı. Che hakkında yazılan biyografilerde, Teran’ın ilk atışlarında hedefini ıskaladığı yazıyor.

ERNESTO 'CHE' GUEVARA KİMDİR? 

Che Guevara, 1959’da diktatör Fulgencio Batista'yı deviren ve Fidel Castro liderliğinde iktidara gelen devrimci hareketin önemli aktörlerinden biriydi. Küba Devrimi’nin ardından bir süre ülkede yöneticilik yapsa da daha sonra devrim için gerilla mücadelesini sürdürdü. Afrika ve Güney Amerika’da diktatörlüklere karşı mücadele eden gerilla gruplarına katıldı. Aynı zamanda bir doktor olan Che, hayatı ve kişiliğiyle dünya devrimci hareketinin sembol isimleri arasında yer alıyor. Ernesto Che Guevara, öldürüldüğünde henüz 39 yaşındaydı.

Che Guevara, öldürüldükten sonra gizli bir yere gömülmüş, 1997’de kalıntıları bulunmuş ve Küba’ya defnedilmişti.  (DIŞ HABERLER)