CHP adayı Çorabatır: Kavgasız, gürültüsüz bir değişim rüzgarı var

CHP listelerinden milletvekili adayı olan önceki dönem TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır’ın bir günlük saha çalışmasını takip ettik.

Abone ol

ANTALYA - Türkiye’nin tarihi seçimine saatler kala milletvekili adayları sahada ikna turlarına devam ediyor. Bulundukları şehrin sokaklarında dolaşıp, Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için yarın sandığa gitmeye hazırlanan seçmenle bir araya gelen milletvekili adayları, kimi zaman övgü cümleleriyle kimi zaman da sert eleştirilerle karşılaşıyor.

Seçim yarışının son haftasında Antalya’da Millet İttifakı saha çalışmalarına hız verdi. Yıllarca görev aldığı turizm birliklerinde sektörü temsil eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya birinci sıra milletvekili adayı Sururi Çorabatır, son hafta kent merkezinde turizm sektörü temsilcileri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve Antalyalılarla farklı toplantılarda bir araya gelirken şehrin doğu ve batı ilçelerine de ziyaretlerde bulundu. Çorabatır ile bu ziyaretlerden birinde, Antalya’da yeşili ve kültürel mirası ile dikkat çeken doğu ilçeleri hattı üzerinde bir gün geçirip seçmenin nabzını tuttuk. Seçim öncesi son turuna Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile birlikte çıkan Çorabatır’ın sahadaki çalışmalarını yerinde gözlemledik.

TOROSLAR’IN ETEKLERİNDE SİYASİ İKLİM

Seçim süreci boyunca Antalya’da kurum, dernek ve esnaf ziyaretleri yapan Çorabatır’ı, Toroslar’ın eteklerinde sağ ve sol siyasi fikirden insanların bir arada yaşadığı karma bir siyasi atmosfer bekliyordu. 2018’deki 24 Haziran seçimlerinde Alanya’da 52,02 ile Cumhur İttifakı’nın,
Gazipaşa’da yüzde 54,05 ile Millet İttifakı’nın, Manavgat’ta ise Millet İttifakı’nı 1 puanla geride bırakıp yüzde 48,18’le öne geçen Cumhur İttifakı’nın galip geldiği bölgede, bu karma siyasi iklim sokaklara da yansımış durumdaydı. Muhafazakar seçmenin yoğun olduğu bölgede girdiği kimi dükkanda yüzlerde tebessümle karşılanan Çorbatır, kiminde ise “Farklı görüşteyiz” mesajları aldı.

DOĞU TURUNA ALANYA’DAN BAŞLADI

Çorabatır güne Antalya’nın doğu ilçelerinde tura çıkarak başladı. Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Side programına kendi meslektaşı turizmcilerle buluşarak başlayan Çorabatır, güzergah boyu esnafı ziyaret etti, turistik tesisleri dolaştı, bölge sakinleriyle merhabalaştı. CHP adayı Sururi Çorabatır sabah saatlerinde günlük programına başladığı Alanya’da önce turizm sektör temsilcileri ile buluştu, ardından bölgede ziyaretler yaptı. Çorabatır’a Alanya sokaklarındaki turunda ve ilçede katıldığı toplantılarda Muratpaşa Belediye
Başkanı Ümit Uysal ve CHP Antalya 7’nci sıra milletvekili adayı Murat Özçelik de katıldı.

İLK DURAĞI TURİZMCİLER OLDU

Alanya’da Grand Kaptan Otel’de Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD), Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcileri, Gazipaşa Havalimanı yöneticileri, acenteciler, esnaf temsilcileri, rehberler ve otelcilerle buluşan Çorabatır, bu toplantıda CHP’nin turizm politikasına değindi. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya ile ilişkiler ve turizm konusundaki sesli mesajını katılımcılara dinleten Çorabatır, partinin turizm alanındaki vaatlerini sıralarken, “İçinizden birisiyim, Sorunları bilen birisi olarak Ankara’da sizlerin sözü olacağım. Antalya’dan Ankara’ya bizleri güçlü gönderin, Murat Özçelik arkadaşımıza da destek vermenizi istiyorum” dedi.

MALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Turizmcilerin omuzlarında ciddi bir maliyet yükü olduğunu belirten Çorabatır’a göre sektörün temel gider kalemleri şunlar: Elektrik maliyeti, ÖTV yükü, kışın tesislerin kapalı olması, et ve diğer gıdalarda artan maliyetler… Sektörün yaşadığı bürokratik ve yerel sorunları bildiğini belirten Çotabatır, sağlık sektörünün turizm sektörü ile entegrasyonuna ilişkin planlarını da anlattı. Çorabatır, “Pandemi ile birlikte sektör ciddi istihdam sorunu yaşadı. Kalifiye personel, 12 ay devamlılığı olmayan bir sektörde kalamaz. Biz kış teşvikleri ile 12 ay kesintisiz turizmi sağlayacağız” diye konuştu.

ORTAK SORUN ‘EKONOMİ’

Sırasıyla Alanya, Gazipaşa ilçelerini ardından da Manavgat’ın turizm merkezleri Side ve Mahmutları gezen Çorabatır, kimi durağında tezgahta hamur açıp pizza pişirdi, kiminde turizm çalışanlarıyla sohbet etti, kiminde iş yerlerinde, dükkanlarda soluklanıp çay içti, kiminde ise çocuklarla konuşup onların hayallerini dinledi. Ziyaretler sırasında bölgede yüzler genel olarak gülüyordu. Yol boyu pek çok kişi, siyasi fikrini söylemese de temel beklentiler sıralandı. Bölgedeki hakim talep, ekonominin düze çıkmasıydı. Cebe giren gelirle masrafların uyuşmadığını anlatanlar, seçimden umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

‘HEPİMİZE SAĞDUYU LAZIM’

“Bize dükkanını, yerini, yurdunu açıp içeri buyur eden de ‘Sen Kılıçdaroğlu’nun yanındasın. Sana oy vermem’ diyen de Toroslar’ın insanı, bizim halkımız. Buraların insanı, desteğinde de tepkisinde de samimidir. Hepsini aldık başımızın üstüne koyduk” diyen Çorabatır, sırayla turistik
dükkanlara girdi, sık sık yolda durduğu her yaştan bölge sakiniyle konuştu. Turizm beldelerindeki her durağında hemşehrileri ile bir araya geldiğinde gerilen siyaset ortamının farklılıklara rağmen birlikte yaşam fikriyle yumuşatılabileceğini dile getiren Çorabatır, sokaklarda elini sıktığı, sarıldığı seçmene şunları söyledi: “Hepimize sağduyu lazım, özellikle Antalya gibi turizm şehrinde kesinlikle taşkınlıklar olmamalı” dedi.

‘BENİM BU ŞEHRE BORCUM VAR’

Yaklaşık 10 saat süren doğu ilçeleri yolculuğunu Mahmutlar’da noktalayan Çorabatır, yolculuk izlenimlerini Gazete Duvar’a anlattı. Program boyu bölge halkıyla yaptığı sohbetlerden büyük keyif aldığını belirten Çorabatır, “Ben bu toprakların çocuğuyum, Toroslar’ın havasını soluyarak büyüdüm. Toroslar’ın bize ihtiyacı var. 34 yıldır bu cennet şehirde bir üretici ve işletme sahibi olarak yaşıyorum. Bu şehri iyisiyle kötüsüyle tanıyorum. Güzelliğine şükrediyor, sorunlarını görüyorum. Turizmci kimliğimle bugüne kadar maruz kaldığımız sektörel zorlukları aşmak ve kalıcı çözümler üretmek için çalıştım. Her ne kadar emek harcayarak buralara gelmiş olsam da, bana bu koltukları Antalya verdi. O yüzden bu şehre borcum var. Bugünden sonra sadece turizmde değil her alanda kent için çalışmaya devam edeceğim. Antalya halkının yaşadığı bu
sorunları en az onlar kadar ben de yaşayan biri olarak, Antalya’nın hep yanında olacağım” dedi.