CHP akademisyenler için AİHM yolu arıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te OHAL Kararnamesi ile ihraç edilen akademisyenleri kabul etti. Kılıçdaroğlu, ihraçları AİHM'e taşımak için değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL Kararnamesi ile üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenlerin yanlarında olduklarını belirterek, “Her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenler, “yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekmek için” Meclis’e geldi. CHP grup toplantısına katılan 23 akademisyeni daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu odasında kabul ederek bir süre görüştü.

'ÖZEL BİR ANLAM TAŞIYOR'

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. 'Çok sıcak bir ortamda gerçekleştiği' belirtilen görüşmede CHP lideri Kılıçdaroğlu, üniversitelerde sistematik bir tasfiye süreci yaşandığını, Cumhuriyet’in ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi’ne dönük ihraçların da özel bir anlam taşıdığını söyledi.

Akademisyenlerin CHP’den taleplerini yerine getirmeye hazır olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yanınızdayız, her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

AİHM'DE İSPANYA ÖRNEĞİ

Görüşmede ihraçlarla ilgili bir AİHM (Avrupa İnsan hakları Mahkemesi) kararı da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, İspanya’dan kurumsal olarak yapılan bir başvuruda AİHM’in olumlu karar vermesine ilişkin ilgili bir dosyanın incelendiğini, eğer böyle bir durum varsa akademisyenler adına parti olarak bunu yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

Akademisyenler, kamudan ihraçlarda itiraz için kurulan OHAL İnceleme Komisyonu’nun işlevsel olmadığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Ankara Üniversitesi ihraçlarında rektör Erkan İbiş’in de sorumluluğuna dikkat çektiler.