CHP Ankara OSB’yi ziyaret etti: OSB’lerdeki üretim kaybı en az 5 milyar dolar

Ankara’da Anadolu OSB’yi ziyaret eden CHP’li Öztrak, enerji kesintisiyle oluşan üretim kaybının en az 5 milyar dolar olacağını belirtti, “Sanayicilerimizin kaybı, nasıl telafi edilecek?” diye sordu.

Abone ol

ANKARA- İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) uygulanan doğal gaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi, üretimde sorunlara yol açtı.

Ankara’da Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, sanayicilerle yapılan görüşme sonrası basın açıklaması yaptı.

‘CUMHURİYET TARİHİNDE BÖYLE BİR BASİRETSİZLİK GÖRÜLMEMİŞTİR’

Cumhuriyet tarihinin hiç görülmeyen büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya kalındığını işaret eden Faik Öztrak, büyük bir basiretsizlik yaşandığını kaydetti. Yaşanan krizin iki ayağı olduğuna dikkat çeken Öztrak,

“Yaşanan krizin bir ayağında, 'yüksek enerji maliyetleri' var. Diğer ayağında, 'enerjiye erişim problemi' var. Sanayicilerimizin enerji faturaları da roket hızıyla artıyor. Son bir yılda; sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 435, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 290 zam yapıldı. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 200’e yakın zamlar yapıldı. Ama bilindiği gibi en pahalı enerji, sahip olmadığınız, erişilemeyen enerjidir. Ülkemiz bunu da gördü. Sanayicimiz bir sabah uyandı, hükümetin sanayiye verdiği doğal gazı, yüzde 40 kıstığına şahit oldu. Yetmedi… Hükümet sanayiye üç gün süreyle, elektrik yok dedi. Sanayici bir anda sudan çıkmış balığa döndü. Şimdi sanayicinin enerjisini keserek bir darbe daha vurdu. Hükümet, salgın sürecinde artan durgunluktan, ihracatla çıkmaya çalışan sanayiciye, adeta kasten çelme taktı. Cumhuriyet tarihinde böyle bir basiretsizlik görülmemiştir” ifadelerine yer verdi.

‘DEPOLARDA, SADECE 3-5 GÜNLÜK GAZ KALMIŞ’

CHP’li Öztrak, Ankara’da Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerin sorunlarını dinlediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Sanayicimiz üretimde yaşadığı, maddi kayba mı yansın? Yetiştiremediği veya riske düşen, siparişlere mi yansın? Taahhütlerini yerine getiremediği için ödemesi gerekebilecek tazminata mı yansın? Pazar kaybetme riskine mi yansın? Plan yok, program yok. Büyük bir belirsizlik var. Bu krizin ne kadar süreceğini kimse bilemiyor. Sanayicimiz, sorumlusu olmadığı bir krizin ne yazık ki tüm maliyetini taşımak zorunda. Bu krizin sorumlusu, ülkemizin enerji arz güvenliğiyle kumar oynayan, cin olmadan adam çarpmaya kalkan basiretsiz yönetimdir. Bugün yaşadıklarımız, İran gazının kesintiye uğramasıyla açıklanamaz. İran hemen hemen her yıl, bize sattığı gazı, kendi ihtiyacının yüksek olduğu dönemlerde keser. Nitekim son beş yılın dördünde, İran’la buna benzer sıkıntılar yaşandı. Ama hiçbir zaman sanayide çarklar durmadı. Kaldı ki İran milli gaz şirketi; 'Biz gazı verdik; kesintinin nedeni Türkiye tarafındaki, doğalgaz basınç yükseltme istasyonunda yaşanan teknik sorun' diye en son bir açıklama yaptı. Neticede Türkiye bu kışa, yarısı boş gaz depolarıyla girdi. Şimdi öğreniyoruz ki, Tuz Gölü'ndeki depolarda, sadece 3-5 günlük gaz kalmış ve daha da önümüzde koca bir kış var.”

‘MİLLETİMİZ SANDIK ÖNÜNE GELDİĞİNDE BU HESABI SİZDEN SORAR’

Enerji kesintisi nedeniyle oluşan üretim kaybının en az 5 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğine vurgu yaparak, “Sanayicilerimizin bu kaybı, nasıl telafi edilecek?” diye soran Öztrak,

“Terminlerini kaçıran ihracatçı firmalarımızın karşılaşacağı olası cezai müeyyideleri kim karşılayacak? Enerji kesintisi nedeniyle makine, teçhizatı bozulan sanayicinin zararını kim tazmin edecek? Sanayicilerimiz bunlara cevap bekliyor. Sanayiciyi suçlamayı, tehdit etmeyi bırakın, sanayicinin duran fabrikalarda, işini kaybeden emekçilerin, kayıplarını nasıl telafi edeceğinizi düşünün. Bir an önce sebep olduğunuz zararı, tazmin edin. Bu krizin tekrarlanmaması için alınması gereken tedbirleri alın. Milletimiz sandık önüne geldiğinde bu hesabı sizden sorar” diye konuştu.

ANADOLU OSB BAŞKANI: ‘ALTIN YUMURTLAYAN TAVUKLARIN YEMİ KESİLDİ ŞU AN’

Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay ise enerji kısıtlaması ve kesintilerini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek,

“2021 Kasım ayından itibaren enerjide birtakım problemler çıkacağı sinyali fiyat artışlarıyla verilmeye başlanmıştı. Enerjisi kısıtlaması ve kesintisi bizim hesaplayacağımız bir durum değildi. Biz siparişlerimizi alırken bu hesapları yapmıyoruz. Bizim bildiğimiz şudur; bir zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Benim firmam kendi iş paketleri içinde zayıf halka olmaya başladı. Çünkü zamanında iş verememe ve sipariş karşılayamama durumuyla karşı karşıya kalmak üzere. İster istemez itibar kaybedeceğiz. Enerjide 72 saat kesme belirtildi. Yani toplam gücümüzün yüzde 70’i kadar enerji kesildi 48 saat. Son kesintiyi bugün yaşıyoruz. Bugünkü 24 saatlik kesintiyle 72 saate çıkacağız. Yüzde 30’u da serbest bırakıldı ama bu serbest bırakılan gücü hangi şartlarda kullanacağımızı, kime hangi konuda ayrıcalık yapacağımızı bilemedik. İşletmelerden ‘bu özel dönem, dişinizi sıkın’ diyerek ricada bulunuyoruz. Altın yumurtlayan tavukların yemi kesildi şu an. Büyük ölçüde şaşkınlık yaşıyoruz. Umarım bu problem devam etmez. Bu durum Türkiye’deki bütün işletmelerin problemi” dedi.

‘ENERJİ KESİNTİSİ UZARSA ÇALIŞAN DA BU DURUMDAN ETKİLENECEK’

Tuncay, sanayide yaşanan bu krizin işçilere nasıl yansıyacağı hakkında gazetecilerden gelen soruyu ise şöyle cevapladı:

“Şu anki durumun geçici olduğu söylendi. Bu süreçte işletme çalışmayınca mavi yakalı da çalışmıyor. Biz ne uygulayacağımızı bilmiyoruz. Çalışmayan personelin yıllık izinden mi kesilecek, ücretsiz izinde olarak mı sayılacaklar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu durum mücbir sebep olarak gösterilmedi. Belki bu süreçte birkaç günlük kesintide işletmeler buna katlanabilir ama bu süreç uzarsa çalışan da bundan etkilenecek. Ama ücreti kesilecek ama izinli olduğu süreden düşülecek. Şu an bir öngörüde bulunamıyorum. Bu geceden itibaren hayat normale döner diye umuyoruz.” (DUVAR)