CHP belediyelerden iklim raporu istedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iklim krizinin Türkiye’ye etkileri ve gelecekte atılması gereken adımlara ilişkin ocak veya şubat ayları içerisinde Ankara’da uluslararası toplantı düzenleyecek. CHP yönetimi, iklim kriziyle mücadele edilmesi yönünde somut adımlar atılması amacıyla partili büyükşehir ve il belediyelerinden rapor hazırlamalarını da talep etti.
ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ocak veya şubat ayları içerisinde Ankara’da, yurt içinden ve yurt dışından bilim insanlarının, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve siyasetçilerin katılımıyla iklim krizine karşı uluslararası toplantı düzenlemek için harekete geçti.
İklim krizinin Türkiye’ye etkileri ve atılması gereken adımların konuşulacağı toplantıda iklim krizine ilişkin olası senaryolar masaya yatırılacak. Kaz Dağları ve Murat Dağı başta olmak üzere çok uluslu şirketlere verilen maden arama izinleri ile termik santrallere ilişkin alınan kararların iklim krizine etkisi yine bu toplantının gündem maddeleri arasında yer alacak. Kuraklığın Türkiye’ye yansımaları, iklim krizine karşı mevcut tarım politikalarında atılması gereken adımlara dair çözüm ve önerilerin konuşulacağı toplantının ardından bilimsel platformların da katkısıyla sonuç bildirgesi de hazırlanacak.
‘ZAMANIMIZIN GİDEREK DARALDIĞININ FARKINDAYIZ’
İklim krizine ilişkin toplumsal farkındalığı arttırmak adına uluslararası toplantı organize ettiklerini ifade eden CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bu toplantıya neden ihtiyaç duyuldu” sorumuza şu yanıtı verdi:
“Ülkemizde son yıllarda iklim krizinin etkileri yakıcı bir şekilde hissedilmeye başlandı. Zamanımızın giderek daraldığının farkındayız. Türkiye’de de iklim krizinin sebep olduğu ve olacağı muhtemel sonuçlara ilişkin de bir duyarlılığın henüz istenilen seviyeye ulaşmadığının da farkındayız. Bu konuda iktidara seslenmek, Türkiye’de iklim krizinin neler yaratacağına ilişkin toplumsal farkındalığı yaratmak ve bunun sonucunda mücadele alanlarını genişletmek istiyoruz. Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasından tutun da kıtlıkla, iklim göçüyle karşı karşıya kalabileceğimizin toplumsal farkındalığını biraz daha arttırmak istiyoruz.”
BELEDİYELERDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU TALEBİ
Öte yandan CHP yönetimi, iklim kriziyle mücadele edilmesi yönünde somut adımlar atılması amacıyla CHP’li büyükşehir ve il belediyelerine “İklim Değişikliği Eylem Planı ve İklim Adaptasyonu (veya Uyum) Planı” hazırlanması yönünde yazı da gönderdi. CHP’li belediyelerin hazırladıkları raporları Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na iletilmesi talep edildi.