CHP esnafı dinledi: Elektriğim kesik, dükkanı erken kapatıyorum

CHP, Ankara’nın 13 ilçesinde Aile Destekleri Sigortası’nı anlatmak için sahaya çıktı. Vatandaşlar dertlerini boş cüzdanları göstererek anlattı

Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve beraberindeki heyet "Çalınmadık kapı, sıkılmadık el bırakmayacağız" sloganıyla Aile Destekleri Sigortası’nı (ADS) anlatmak için sahaya çıktı. Ankara’nın ilçelerini gezen Nazlıaka’ya CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, parti meclisi üyeleri ve ilçe yöneticileri eşlik etti.

CHP heyeti ilk olarak Ankara’nın Akyurt ve Pursaklar ilçesine gitti. Akyurtlular Derneği’ni ziyaret eden heyet, dernek üyelerine ve ilçe partililere destek sigortasının detaylarını anlattı. Nazlıaka, ADS’yi “Bir insanın doğumundan ölümüne kadar tüm süreçleri devlet güvencesi altına almak için hayata geçireceğimiz sigorta kurumu” olarak tanımladı.

‘ÇALIŞMA HAYATININ DIŞINA İTİLENLERİ İSTİHDAM EDECEĞİZ’

Sigorta hakkının bir lütufmuş gibi sunulduğunu söyleyen Nazlıaka, “Sanki ülkeyi yönetenler cebinden çıkarıp size veriyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Oysaki bizim iktidarımızda dostlarımızla birlikte size sunacağımız bu sigorta sizin anayasal bir hakkınız. Yani yurttaş olma hakkınız. Bunun için Aile Destekleri Kurumu kuracağız” dedi.

‘KADINLARI HAYATIN İÇİNE KATACAK HER TÜRLÜ İMKÂN SAĞLANACAK’

'Saray ve çevresi hariç' ülkede herkesin geçim sıkıntısı çektiğini belirten Nazlıaka, “AK Parti’nin yaptığı gibi yoksulluğu yöneten değil yoksunluğu yok eden olacağız” dedi. Nazlıaka ADS kapsamında oluşturacakları kurumun işleyişine dair şunları kaydetti:

“Uzmanlar tek tek çalışmalar yapacak ve asgari ücretin altında geliri olan vatandaşlarımıza ek maddi yardımlar gerçekleştirecek. Genel anlamda sizin hayat standardınızı yükseltmek devletin sorumluluğudur. Dolayısıyla elbette maddi yardımlar yapılacak ama örneğin emekliyseniz, yeni yerler görmek istiyorsanız standardınızı yükseltmek için Turizm Bakanlığı ile yapacağımız protokoller çerçevesinde sizlerin emeklilerin rahatça yeni yerler gezip görebilmesi teminat altına alınacak. Diyelim ki çocuğunuz var çalışmak istiyorsunuz ama kreş imkânı yok. Kreş imkanının sağlanması, Alzheimer merkezleri açılması, yaşlı bakım evlerinin açılması, danışma merkezlerinin açılması gibi sizlerin hayatınızı kolaylaştıracak özellikle kadınları hayatın içine katacak olan her türlü imkân sağlanacak. Bu sigortanın önemli bir özelliği de var eğer o hane halkında bir kadın varsa yapılacak olan maddi yardımlar kadının hesabına yatacak.”

NAZLIAKA’YA BOŞ CÜZDANINI GÖSTERDİ

CHP heyeti Akyurt turuna esnaf ziyareti yaparak devam etti. Vatandaşlar yaşadıkları ekonomik sıkıntıları ve zorlukları anlattı. Nazlıaka’nın yanına gelen 23 yaşındaki bir genç, bir yıl önce askerden geldiğini, iş bulamadığını söyledi. İlk oyunu AK Parti’ye verdiğini söyleyen genç, maddi açıdan zorluk yaşadığını ve cebinde sadece 1 lira olduğunu belirtti. Bir başka vatandaş ise işsiz olduğunu söyleyerek, yaşadığı mağduriyeti anlatmak adına cebinden boş cüzdanını çıkarıp gösterdi.

‘NE OLACAK HALİMİZ BİLMİYORUZ’

Esnaf ziyaretinde bir başka vatandaş ise sigortasız çalıştırıldığını ve işyerinde kaza geçirdikten sonra sigortasının yapıldığını anlattı. Şu an işsiz olduğunu söyleyen vatandaş, “Her şey almış başını gidiyor. Ne faturaları ödeyebiliyoruz ne de doğru düzgün iş bulabiliyoruz. Ne olacak halimiz bilmiyoruz. Zamlardan çok rahatsızız” dedi. Bir başka vatandaş ise “Ayın 17’sinde, kartımı taktığım an maaşımı alırım. Bütün harcamalarımı yaparım, yarısı da cebimde kalır” sözleriyle ekonomik olarak zorluk yaşamadığını, iktidardan memnun olduğunu dile getirdi.

‘ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMEDİĞİM İÇİN DÜKKANI ERKEN KAPATIYORUM’

Vatandaşların en büyük şikayetlerinden biri son gelen elektrik faturaları oldu. Bir vatandaş, aylık 250-300 lira olan elektrik faturasının zamdan sonra bin 250 lira geldiğini anlattı, bir kadın esnaf faturayı ödeyemediği için elektriğinin kesildiğini söyledi, “Ödeyemediğim iki elektrik faturası ve bir de üstüne bu ayın faturası var. Elektrik olmadığı için dükkanı erkenden kapatıyorum. Zor durumdayız” dedi.

Nazlıaka mahallede dolaşırken karşılaştığı iki kadınla sohbet ederken, ‘Bugün yemek yaptınız mı?’ diye sordu. Yanıt olarak ise “Bebelerimiz var evde. Kışlık menemen yapıyorum, iki patates varsa onu kızartıyorum. Her şey pahalı. Yardım istemiyoruz. Sadece çalışmak istiyoruz” cevabını aldı. Bir eve yapılan ziyarette de anne, çocuklarının okula gidecek yol parası bulamadığını ve çocuklarına kıyafet alacak paralarının olmadığını söyledi.

‘MERAK EDİYORUM BU KOLTUKTA NE VAR?’

AK Parti üyesi olduğunu ama parti çalışmalarına katılmadığını anlatan bir kadın esnaf yaşadığı sorunlara ilişkin, siyasetçileri işaret ederek, “Bundan sonra hiçbirine inanmıyorum, güvenmiyorum. Bu düzen böyle geldi böyle gidecek. İnanç meselemizi bitirdik. Zor dönemde hiç kimse yanımızda olmadı. Pandemi döneminde 17 gün kapandık, kimse bize nasıl geçindiğimizi sormadı. Sadece seçim zamanı esnafın hal ve hatırın sorulmasını istemiyorum. Ben merak ediyorum bu koltukta ne var? Şöyle bir bakayım, onun içinde ne saklı. Kişiler koltuğa oturmadan önce ‘Şunu yapacağız’ diye konuşuyor ama koltuğa oturduğu an 360 derece dönüyor” diye konuştu.