CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Deprem vergilerinin nereye savrulduğunu bulacağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzede aileleri için hayata geçirdiği Halk Konut Projesi'nin temel atma töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem vergilerine dikkat çekti.

Abone ol

İZMİR – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzede aileleri ev sahibi yapmak için hayata geçirdiği Halk Konut Projesi'nin ilk binası Dilber Apartmanı'nın temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Depremi'nin hem İzmir'i hem de Türkiye'yi derinden sarstığını belirterek, depremde vefat edenleri andı. Bu depremin herkese bir kez daha İzmir'in yaşlı yapı stoğunun en önemli sorunlardan biri olduğunu gösterdiğini söyleyen Soyer, “Depremden kurtuluş yok ama depremden en az zararla kurtulma ihtimali var. Depremle iç içe yaşamaya devam edeceğiz ama bu şehri dirençli bir şehir haline getireceğiz” dedi.

'KAMU VE VATANDAŞ ORTAKLIĞININ MÜKEMMEL BİR ÖRNEĞİ'

Göreve geldikleri günden bu yana depremle ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Soyer, “Tarımda, ulaşımda, kentsel dönüşümde uyguladığımız kooperatifçilik modelini buraya da taşıdık. Bu tören yalnızca yeni Dilber Apartmanı'nın temel atma töreni değil. Türkiye'ye örnek olacak bir kooperatifçilik modelinin de temelini atıyoruz Halk Konut yapı kooperatifi kamu ve vatandaş ortaklığının mükemmel bir örneğini ortaya koyuyor. Bu ortaklıkta belediye şirketlerimiz yüzde 1 kâr oranıyla depremzedelerin en uygun koşullarda sağlıklı yapılara kavuşmasının önünü açıyor” ifadelerini kullandı.

'O DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞINI BULACAĞIZ'

Kılıçdaroğlu ise Halk Konut Projesi'ni bütün illerde uygulayacaklarını ifade ederek, “Vatandaşla kamunun beraber olması lazım. Birlikte, el ele olması lazım. Beraber kazanmamız lazım. Ve o kazanımların getirdiği artıları hayata geçirmemiz lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı. Hepinizin huzurunda belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, depreme karşı önlem almanın siyasi iktidarın görevi olduğunu belirtti. Deprem vergilerinin nereye gittiğinin halen belli olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti;

"Japonya da deprem bölgesi ama Japonya'da daha şiddetli depremler olmasına karşın kimsenin burnu kanamaz. Ama bizde daha düşük tonda bir depremde çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Akılla, mantıkla, bilgiyle, bilişimle, dayanışmayla bu sorunu aşabiliriz. Ve bu sorunu aşmakta kararlıyız. Bu sorunu aşmanın temel yolu bilgiyi egemen kılmak. Bilgiye dayalı inşaatlar yapmak ve insanların da o konutlarda güven içinde oturmalarını sağlamak. Deprem vergileri bunun için çıktı. Deprem vergilerinin halktan toplanmasının temel mantığı da buydu. Güzel konutlar, depreme dayanıklı konutlar yapılacaktı. Ve insanlarımız o konutlarda huzur içinde oturacaktı. Ama deprem vergilerinin nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik. Ve bunun hesabı da yeteri kadar verilmedi. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, o vergilerin nereye harcandığını bulacağız. Nerelere savrulduğunu bulacağız. Türkiye'nin bütün kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz. Akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle, şeffaf bir yönetimle ve demokrasiyle bunların tamamını yapacağız."

 

'İŞÇILER ILE KORUMALAR ARASINDA ARBEDE'

Temel amaçlarının herkesin huzur içinde yaşaması olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Artık kavganın değil barışmanın, kader birliği yapmanın zamanıdır. O zamana az kaldı. Kimse unutmasın. Geliyor gelmekte olan” dedi.

Öte yandan tören alanına gelen bir grup Çiğli Belediyesi şirketi ÇİBEL A.Ş. çalışanı, zam talebiyle "İşçiler açken başkanlara huzur yok" sloganları attı. İşçiler ile korumalar arasında arbede yaşandı.

'EVLATLARIMIZIN İYİ BİR EĞİTİM ALMASINI İSTİYORUZ'

Ardından büyükşehir belediyesi tarafından Karabağlar'da yaptırılan Orhan Kemal İlkokulu ve Ortaokulu temel atma törenine de katılan Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada ise, “Temel atılırken en mutlu olduğunuz tesis hangisi derseniz okuldur derim. Çünkü okul her anne babanın evladını okutmak için başvurduğu en temel yerdir. Çocuklarımızı okutmalıyız. Onlar dünyayı tanımalı, onlar kendi mahallelerini tanımalı. İlişkilerini sağlıklı bir zeminde yürütmeli. Dolayısıyla her anne baba evladının iyi bir eğitim almasını iyi bir okulda okumasını ister. Burada muhtarımız 90 yıllık bir özlemden söz etti. Karabağlar bölgenin sorunları en yoğun olan ilçelerinden birisi. Bunun da farkındayız. Eğer buraya bugüne kadar bir okul yapılmadıysa bunu bizden önce Karabağlarlı kardeşlerimizin sorgulamasını isterim. Neden bugüne kadar yapılmadı? Sizler oy verdiniz 20 yıldır yapılmadı. Şimdi biz bunu yapacağız. Evlatlarımızın iyi bir eğitim almasını istiyoruz” diye konuştu.

'HİÇBİR ÇOCUK YATAĞA AÇ GİRMEYECEK'

Okulun adına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Orhan Kemal'in arka sırada kalanların hayatını romanlaştıran, öyküleştiren bir edebiyatçı olduğuna dikkat çekti. Bunun çok değerli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarına seslenerek şunları söyledi:

“Oy versin vermesin bütün vatandaşlara eşit davranacaksınız diye söyledim. Eğer bir pozitif ayrımcılık yapacaksanız fakir mahallelerden başlayacaksınız. Okullar, kreşler yapacaksınız. Bir sözüm daha var bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği uygar bir Türkiye'yi inşa etmekte kararlıyım. Her evde huzurun olmasını, gelir güvencesinin olmasını istiyorum. O nedenle Aile destekleri Sigortası diye yeni bir alanı getireceğiz. Biz sosyal yardımları yaparken de yoksul insanın onurunu koruyarak yapacağız. Çünkü insan onuru kadar değerli bir şey yoktur.”

'BAY KEMAL'İN KAVGASI ADALETİ GETİRME KAVGASIDIR'

Kılıçdaroğlu, İzmir programının son durağı olan Roman Buluşması'na da katıldı. Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe 58 belediye başkanı ve 58 bölgeden Romanlar katıldı. Etkinlik öncesinde halkı selamlayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bu ülkede yaşayan herkesin hakları var. Hak istemede hepimiz eşitiz. Hak istediğiniz zaman adalet olur. Hak istemezseniz birileri size hakkınızı teslim etmez. Hak istemek, adaleti istemek aynı zamanda mücadele etmek demektir. Aynı zamanda hak talebini yerine getirenlerin yanında durmak demektir. Türkiye'de ilk kez bu kadar güzel bir toplantı gerçekleştiriyoruz. 58 ayrı bölgeden 58 belediye başkanımız Roman kardeşlerimizi getirdiler buraya. Romanların hakları uzun süre görmezden gelindi. Bir şeye inanmanızı isterim adalet, hak talebinde bulunan herkesin yanında oldum, olmaya da devam edeceğim. Kimsenin inancı, kimliği yaşam tarzı ayrımcılık nedeni olmamalıdır. Herkese saygı göstermek bütün siyasetçilerin ortak görevi olmak zorundadır. Ben bu görevi yapıyorum ve sizden bir şey istiyorum. Sandığa gidince CHP'den yana tavır bekliyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Roman milletvekilini CHP meclise getirdi. CHP toplumun her kesimiyle yakından ilgilenen bir partidir”

Mahkûm ailelerinin durumuna da değinen Kılıçdaroğlu, “Bu ülkede adaletin olmadığını biliyorum. Bay Kemal'in kavgası Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne adaleti getirme kavgasıdır. Adaleti getirmek için sizden destek istiyorum. Desteğinizi esirgemezseniz adaleti getireceğiz” dedi.

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. (DUVAR)