CHP heyeti Keban'da: Siyanür henüz baraja ulaşmadı

Elazığ’daki Keban Baraj Gölü'nde incelemelerde bulunan CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, Fırat Nehri'ne dökülen siyanürün Keban'a henüz ulaşmadığını açıkladı.

Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ- Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının patlaması sonrası meydana gelen çevre faciasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işletmenin faaliyetini geçici süreyle durdurdu. Başta Erzincan olmak üzere Sivas, Dersim, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa'yı etkileyecek faciaya ilişkin CHP Elazığ İl Başkanı Avukat Coşkun Çağlar Duran ve il örgütü, Elazığ'ın Keban ilçesindeki Keban Baraj Gölü'ne giderek incelemelerde bulundu.

‘KEBAN’DA ŞİMDİLİK BİR TEHLİKE BULUNMUYOR’

Açıklama öncesi Keban ilçe başkanından bilgi alan Duran, günde 3 defa suların kontrol edildiğini ve şu an için Keban’da bir tehlikenin olmadığını söyledi. Bölgedeki bütün illerde gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini belirten Duran, Fırat Nehri’ne akan siyanürün daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti. İlk günden beri siyanürle altın aramasına karşı olduklarını ifade eden Duran, "Ne kadar haklı olduğumuz bugün bir daha ortaya çıktı" dedi.

‘SİYANÜRLE ALTIN ARAMASINA BİR AN EVVEL SON VERİLMELİ’

Keban’da her ne kadar şu an bir tehlike görünmese de ileriki dönemlerde bu durumun değişebileceğini vurgulayan Duran, yer altı kaynaklarının ülke ekonomisine katkı sağlaması adına çıkarılması gerektiğini ancak siyanürle yapılan işlemin doğru olmadığını söyledi: "Bu işlemin yapılışında usul önemlidir. Siyanürle altın aramasına bir an evvel son verilmesini, daha tehlikesiz, risksiz şekilde bu madenlerin ülke ekonomisine kazandırılmasını bekliyoruz."

NE OLMUŞTU?

Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde kullanılan siyanürün atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı'na karıştığı iddia edildi. Sızıntı nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı firmaya 16 milyon 441 bin TL idari para cezası kesildiğini ve suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Anagold'dan yapılan açıklamada ise 21 Haziran günü bir döküntünün meydana geldiği ancak 20 ton siyanür iddiasının gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü. Şirketten yapılan açıklamada, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır" denildi. Sızıntıyı ortaya çıkaran Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu da İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün hakkında “görevi kötüye kullanma, suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama, çevrenin kasten kirletilmesi”; Anagold Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri hakkında “çevrenin kirletilmesi, içme suyuna zehirli madde katma, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama” suçlamalarıyla ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.