CHP infaz kanunu iptali için AYM’ye başvurdu

CHP, “örtülü özel af” olarak nitelendirdiği infaz kanununun şekil yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunu yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Kimi maddeleri af niteliği taşıdığı için nitelikli çoğunluğun aranması gerekirdi ama oylamada bu dikkate alınmadı” dedi.

Abone ol

ANKARA - CHP, bazı suçlarda infaz indirimi, geçişi olarak denetimli serbestlik suçlarının 1 yıldan 3 yıla çıkarılması ve açık cezaevindeki hükümlülere Covid-19 nedeniyle 30 Mayıs’a kadar izin verilmesini sağlayan infaz kanununu şekil yönünden iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

İnfaz düzenlemesi ile ilgili hazırlanan dilekçeyi CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Bu düzenlemede Anayasa’nın 87 ve 88’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 92’nci maddelerine aykırılık var. Kimi maddeleri af niteliği taşıdığı için nitelikli çoğunluğun aranması gerekirdi ama oylamada bu dikkate alınmadı" dedi.

Nitelikli çoğunluk için 360 milletvekilinin oy kullanması gerekiyor, ancak söz konusu teklif bir af olarak değil, kanun değişikliği olarak görüşüldü, 279 milletvekilinin oyuyla yasalaştı.

ESAS YÖNÜNDEN DE BAŞVURU YAPILACAK

İnfaz kanununun esas yönünden iptali için ayrıca bir başvuru yapılacağını açıklayan Altay şöyle konuştu: "Biz eline silah alıp devletin polisine, askerine kurşun sıkanların, uyuşturucu baronlarının, tecavüzcülerin, kadına şiddet uygulayanların salıverilmesine karşı çıktık. Bu düzenlemede eline kalem alan içeride tutuluyor, eline bıçak alan serbest bırakılıyor. Bu düzenlemede eşitlik, adalet yok. Esas bakımından da başvurumuzu yapacağız. Biz Anayasa’ya saygılı bir partiyiz. Bizim bunu Anayasa Mahkemesi’ne taşımamız, sorumluluk anlayışımızın ve Anayasa’nın bize yüklediği bir görevdir." (DUVAR)