CHP: İttifak değil seçim güvenliği komisyonu

CHP'den, 'seçim ittifakı komisyonu' ve 'tek aday' haberleri üzerine ikinci açıklama geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, düzenlediği basın toplantısındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, "Partimiz bir 'ittifak komisyonu' değil; 'seçim güvenliği' konusunda siyasi partilerle görüşmelerde bulunmak üzere bir heyet oluşturmuştur" dedi. Özkoç, 'tek aday' önerileceği haberi için de "Hedefimiz güç birliğini sağlamaktır. Olası ikinci turda da bu güç birliğinin başarıya ulaşmasıdır" açıklamasında bulundu.

Abone ol

DUVAR - CHP'nin 'seçim ittifakı yasası raporu hazırlayacağı' ve 'AK Parti ile MHP dışındaki tüm partilerle görüşerek ortak aday belirlemeye çalışacağı' iddiaları Ankara kulislerini hareketlendirdi. AK Parti ile MHP'nin ortaklaşa hazırladığı ve önceki gün Alt Komisyon'da görüşülen yasa düzenlemesi için 'Tümden karşıyız, bu yüzden hiçbir önerge vermeyeceğiz' diyen CHP'nin bu adımı büyük sürpriz olarak nitelendirildi. AK Parti'nin de bu talebi makul karşılayarak, Anayasa Komisyonu toplantısını 5 Mart'a ertelediği belirtildi. Bu gelişmenin ardından CNNTÜRK'ün haberinde, CHP'nin liderler zirvesine tek aday belirleme önerisiyle gideceği öne sürüldü. Günün ikinci sürpriz gelişmesi iddiaları üzerine CHP'den açıklama geldi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, düzenlediği basın toplantısındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını öne sürerek, 'seçim ittifakı değil, seçim güvenliği komisyonu' oluşturduklarını söyledi. Özkoç, ilk turda ortak aday çıkarma önerisini getirecekleri iddiasını da reddetti.

Özkoç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bugün düzenlediğim basın toplantısındaki sözlerimin, “CHP’den tek aday önerisi” şeklinde yorumlanması nedeniyle konuya açıklık getirme ihtiyacı duydum.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde göstereceğimiz adayla ilgili ilkeleri ortaya koyduk.

Basın toplantısında da belirttiğim üzere, biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Parlamento’ya yetkilerini geri verecek, ülkeyi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen tek adam rejiminden çıkartacak, kutuplaşma yerine huzuru sağlayacak bir adayı, olabildiğince geniş bir mutabakatla milletimizin önüne çıkarmaktır. Beklentimiz de adayımızın; milletin takdirini kazanmasıdır.

Diğer partilerin nasıl bir yol izleyeceği, adaylarını nasıl belirleyecekleri de kendi takdirlerindedir.

HEDEFİMİZ GÜÇ BİRLİĞİ

Hedefimiz;  ortaya koyduğumuz ilkeleri benimseyen, ülkeyi laik, demokratik, hukuk devleti çizgisine taşıyacak bir güç birliğini sağlamaktır. Olası ikinci turda da bu güç birliğinin başarıya ulaşmasıdır.

Bu noktada; sadece siyasi partilerle değil, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sendikalar gibi tüm toplumsal bileşenlerle ortak hedefi yakalama gayretinde olacağız.

Ayrıca; basın toplantısında da belirtildiği şekliyle Partimiz ; bir “ittifak komisyonu” değil; “seçim güvenliği” konusunda siyasi partilerle görüşmelerde bulunmak üzere bir heyet oluşturmuştur.

Meclis alt komisyonunda görüşülen ittifak yasa teklifindeki seçim güvenliğini zedeleyen hususlar ile seçim güvenliğinin sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve çalışma yapmak amacıyla kurulan heyette; Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek, Lale Karabıyık , Grup Başkanvekili Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu yer almaktadır.

(HABER MERKEZİ)