CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın: İzmirliler cezalandırılıyor

İzmir’in sorunlarının büyük çoğunluğunun kamu kurumlarından kaynaklı olduğunu söyleyen CHP’li Taşkın, İzmir’in sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir’in güncel sorunlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle üç soru önergesi verdi.

‘İZMİR’İN ÇOĞU SORUNU KAMUDAKİ GECİKMELERDEN KAYNAKLANIYOR’

İzmir’in çoğu sorununun arkasında kamu kurumlarından kaynaklanan gecikme ve aksamaların olduğunu belirten Taşkın, bu sorunlardan bazılarını şöyle özetledi: “Halkapınar-Otogar Metrosu’nun ihalesi 7 yıldır yapılamıyor, Elektrik Fabrikasının satış ihalesine 4 yıldır çıkılamıyor. Çiğli Tramvayı bir yıldır yurt dışı borçlanma için bekliyor. Şu an Narlıdere Metrosu için gerekli 30 Milyon Avroluk kredi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu AAA olmasına rağmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda onay bekliyor. Deniz ulaşımında kullanılan iskelelerin yenilenmesi maksadıyla İBB’e devrine ilişkin talep ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından tam 9 yıldır bekletiliyor.”

Tüm bu gecikmelerin ulaşım, elektrik ve su gibi ihtiyaçların giderilmesinde İzmirlileri mağdur ettiğini dile getiren Taşkın, İzmir’de çevre konusunda da olumsuzluklar olduğunu ifade ederek, “Gediz Deltası'nın Dünya Doğal Mirası Geçici Listesine alınması ve böylece bu deltanın korunması için İBB’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuruya yanıt gelmemiş; Güney-2 Entegre Atık Yönetim Tesisi (MENDERES) Projesi kapsamında aynı bakanlıktan talep edilen destek ise reddedilmiştir” dedi.

‘İZMİRLİLER CEZALANDIRILIYOR’

Su arıtma tesisleriyle ilgili aksaklıklara da değinen Taşkın, İZSU Genel Müdürlüğü’nün bünyesindeki 39 arıtma tesisinin önceki yıllardan devralınan küçük köy arıtmaları olduğunu ve iyileştirme için yapılan başvuruların yanıtsız kaldığını ifade etti. Taşkın, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlemediği belgeler nedeniyle tüm İzmirlilerin cezalandırıldığını belirtti.

Taşkın, tüm bu sorunlarla ilgili soru önergelerini Hazine ve Maliye Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlarının yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sundu. (DUVAR)