CHP: Kenan Evren adı verilmesin

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 12 darbesinin lideri Kenan Evren'in adının hâlâ yaşatıldığını söyleyerek "Evren'in adının, kamu kurumlarında yaşatılmamasıyla ilgili bir kanun teklifi hazırladık, TBMM Başkanlığımıza verdik" dedi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de 12 Eylül darbesinin 39’uncu yıldönümünde OHAL bilançosunu içeren bir rapor açıkladı.

Abone ol

ANKARA - CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, kamusal mekanların adlandırılmasında "Kenan Evren" adının kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin kanun teklifi hazırladıklarını bildirdi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, 12 Eylül darbesinin 39’uncu yılında AK Parti’nin OHAL bilançosunu içeren bir rapor yayınladı.

'TEKLİFİ TBMM'YE SUNDUK'

Erol, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü olduğunu belirterek, 12 Eylül'de, demokrasinin askıya alındığı, TBMM'nin lağvedildiği, Anayasa'nın kaldırıldığı, siyasi parti genel başkanlarının tutuklandığı, siyasi partilerin kapatıldığı, 10 binlerce insanın işkenceden geçirildiği, işten atıldığı bir sürecin işletildiğini ifade etti. 12 Eylül'ün unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurgulayan Erol, AK Parti hükümetlerinin takdir ettiği işlerinden birisinin de Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ve Evren ile ilgili "Anayasanın askıya alınması, parlamentonun kapatılması ve askeri darbe"den dolayı dava açılması olduğunu aktardı. Erol, bu olayın Türk demokrasisi açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.

12 Eylül eleştirilse de bugün hala pek çok kamu kuruluşunda, caddelerde, sokaklarda, okullarda Kenan Evren'in adının yaşatıldığını belirten Erol, "Türkiye'nin demokrasisine darbe vuran Kenan Evren'in adının, kamu kurumlarında yaşatılmamasıyla ilgili bir kanun teklifi hazırladık, TBMM Başkanlığımıza verdik" diye konuştu.

Erol, Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin adının yerine resmi kurumlara, caddelere, okullara ve meydanlara, şehitlerin, cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili anlamlı günlerin adının verilmesini istediklerini kaydetti.

7 OHAL UZATIMI, 36 KHK

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, "AKP’nin OHAL Bilançosu ve OHAL Sonrası Türkiye" başlığıyla hazırladığı raporda 12 Eylül askeri darbesi ile OHAL dönemi ve sonrası karşılaştırdı. Hükümetin OHAL dönemini 7 kez uzatıp, bu süreçte 36 Kanun Hükmünde Kararname yayınladığını hatırlatan Antmen, OHAL bilançosunu şu şekilde açıkladı: “20 Temmuz OHAL darbesi sonrası 134 bin 144 kişi ihraç edilirken bu rakam 12 Eylül darbesi sonrası 4 bin 891 idi. Kenan Evren’in 12 Eylül darbesi sonrası hakkında işlem yapılan öğretmen sayısı 3 bin 854 iken bu rakam OHAL rejiminde 61 bini aştı. OHAL rejiminde ve sonrasında görevden alınan subay astsubay sayısı 17 bin 498 iken, 12 Eylül sonrası bu sayı iki bin.

OHAL ve sonrası ihraç edilen akademisyenlerin sayısı 6 bin 81 iken bu rakam 12 Eylül askeri darbesinde sadece 120. OHAL ve sonrası 5 binden fazla hakim/savcı görevden alındı, 12 Eylül sonrasında 47 hakim ve savcı görevinden alındı. Şu anda 131 gazeteci halen tutuklu. 12 Eylül darbesi sonrası 31 gazeteci tutuklandı” ifadelerine yer verdi.

'AKP, KENAN EVREN’İ ARATIR HALE GELDİ'

AK Parti’nin FETÖ ile hesaplaşmak bahanesiyle sivil darbe yaptığını ve muhalif avına çıktığını söyleyen Antmen, "Bu süreçte yaşanan ihraç, gözaltı ve tutuklama Kenan Evren döneminde dahi yoktu. Hatta öyle ki Kenan Evren bile karma eğitime saldırmadı ama AKP iktidarı laikliğe ve çağdaş eğitim anlayışına karşı, karma eğitimi ortadan kaldırdı. Devlete cemaat ve tarikatları doldurdular. Türkiye’yi gazeteci hapishanesine çevirdi. AKP iktidarı Kenan Evren'i dahi aratır hale geldi. Kenan Evren döneminde dahi bu kadar ihraç, gözaltı, tutuklama, baskı, zorbalık olmadı. AKP, Türkiye’yi gazeteci hapishanesine çevirdi. AKP, iddia ettiği gibi Adnan Menderes’in, Turgut Özal’ın değil, Kenan Evren’in devamıdır" ifadelerine yer verdi. (DUVAR)